7 motive pentru care este bine să fii însărcinată vara

TOTUL DESPRE MAME
însărcinată vara

Însărcinată vara. Studiile arată că peste 50% dintre femei îşi doresc să fie însărcinate în lunile de vară, un motiv fiind acela al posibilității unei alimentații mai variate și mai sănătoase decât în lunile de iarnă. Există, însă, un procent de femei care spun că se tem de sarcină din timpul zilelor călduroase de vară.

Este un moment excelent pentru exerciţii în aer liber

Multe paciente evită sarcina în timpul verii din cauza temperaturilor ridicate. Dar, odată ce au analizat bine situaţia, şi-au dat seama că, de fapt, există câteva motive serioase care uşurează sarcina în timpul sezonului de vară. Unele sunt evidente, dar altele s-ar putea să nu fie gândite în prima instanţă”.

Dr. Silviu Iștoc, medic primar Obstetrică-Ginecologie la Spitalul Medicover, în cadrul Departamentului de Medicină Materno-fetală şi Chirurgie Ginecologică Minim Invazivă şi la Clinica ProVita.

Mersul pe jos şi înotul sunt cele mai benefice sporturi pentru viitoarele mame. Ambele sunt cu impact redus, oferă avantaje cardio mari şi sunt un motiv perfect să ieşiţi din casă şi să vă relaxaţi. Înotul oferă o soluţie necesară pentru creşterea în greutate, pentru întărirea articulaţiilor şi pentru înlăturarea căldurii de vară. Aerobicul pe apa este favorit multor femei însărcinate, deoarece este singurul loc în care se simt uşoare, iar apa rece se simte răcoritoare.

Mersul pe jos este una dintre cele mai bune forme de exerciţii fizice în timpul sarcinii, deoarece poate fi făcut de femei indiferent de condiţia fizică şi de stadiile de sarcină. Exerciţiile acestea oferă o multitudine de beneficii pentru sănătate atât pentru mama, cât şi pentru copil, inclusiv furnizarea de mai mult oxigen pentru muşchi şi ţesuturi şi, prin urmare, pentru copil, prin placentă. Acest lucru se traduce într-o placentă care funcţionează mai bine şi oferă mai multe substanţe nutritive celui mic. Purtaţi pantofi confortabili, de susţinere, şi consumaţi multă apă”, explică specialistul.

Fructe şi legume proaspete din abundenţă

Mulţi dintre noi ştiu deja cât de importanţi sunt nutrienţii din aceste alimente pentru o mamă şi un copil sănătoşi. Bogate în vitamine şi substanţe nutritive importante precum carbohidraţii, care dau energie, şi fibre, fructele şi legumele sunt principalele elemente de hrănire pentru un copil sănătos.

Vara, femeile sunt mai predispuse să mănânce alimente mai răcoritoare şi mai sănătoase, cum ar fi fructele şi legumele crude şi salate cu somon, carne de vită sau carne de pui. Vă puteţi planta cu uşurinţă propriile legume organice şi plantele condiment, le puteţi găti şi le puteţi îngheţa pentru a vă prepara alimentele pentru bebeluşi odată ce copilul este suficient de mare.”

dr. Silviu Iștoc.

Soarele înseamnă vitamina D

Este important să nu vă expuneţi prea mult la soare şi să folosiți în mod constant creme sau loțiuni de protecţie solară, însă este foarte sănătos să petreceți câteva minute pe zi în baia de raze, pentru a vă expune pielea la mai multă lumină UV, pentru a spori astfel producția de vitamină D. Este deja arhicunoscut faptul că deficitul de vitamina D este des întâlnit în timpul sarcinii şi este legat de un risc mai mare de diabet gestational, preeclampsie şi vaginita bacteriană.

„Desigur, există câteva surse de hrană care aduc aport de vitamina D, cum ar fi laptele fortificat şi peştele gras, dar suplimentarea cu vitamina D este, de asemenea, încurajată. Este foarte dificil să obţineţi o cantitate suficientă doar prin alimente, de aceea este bine să vă consultaţi cu medicul specialist în această privinţă”, afirmă specialistul.

Haine lejere şi vaporoase

Îmbrăcămintea pentru femeile însărcinate a evoluat mult în ultimii ani. Acum, există o mulțime de opțiuni adorabile de haine pentru gravide, de la rochii de vară și fuste la costume de baie. Sezonul cald este perfect pentru viitoarele mămici, care pot purta haine lejere, fără cusături şi alte elemente care să le deranjeze.

Un risc mai mic de RSV

Virusul sincitial respirator (RSV) este un virus extrem de contagios care provoacă o infecţie a tractului respirator. RSV poate fi grav pentru bebeluşii prematuri sau pentru cei care suferă de probleme cardiace şi pulmonare, în special la vârsta de 6 luni şi mai mici.

RSV apare, în general, între octombrie şi mai, astfel încât bebeluşii născuţi în lunile mai calde sunt mai puţin susceptibili să facă boala, de aceea este bine să vă gândiţi şi la acest aspect atunci când programaţi o sarcină.

Hidratarea este uşoară şi mai plăcută

Este esenţial să vă hidrataţi foarte bine în timpul sarcinii, dar cu atât mai mult în timpul zilelor călduroase de vară. Odată ce aţi obţinut cota zilnică de apă, vă puteţi răsfăţa şi cu alte băuturi naturale şi gustoase, pline de nutrienţi.

Aceste cocktailuri fără alcool au un gust minunat, arata foarte bine şi sunt, de obicei, bogate în vitamine şi minerale necesare copilului din pântece pentru a se dezvolta, dar şi viitoarei mame, pentru a rămâne sănătoasă.

Zile de vacanţă şi relaxare

Vara oferă adesea vacanţe şi timp departe de locul de muncă, ceea ce poate fi minunat dacă sunteţi în primele zile de sarcină atunci când simptomele fizice vă pot aduce stări de disconfort. Relaxarea este foarte importantă în timpul sarcinii.

Din fericire, vara este unul dintre cele mai bune momente ale anului pentru o evadare romantică de ultim moment. Aceste vacanţe sunt perfecte pentru ca partenerii să se conecteze şi să-şi petreacă împreună timpul de calitate înainte de a trece de la parteneri la stadiul de părinţi.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa