Zece lucruri pe care trebuie să le știi despre vernix caseosa

Iulia Mirică
vernix

Ce este vernix caseosa? Nu, nu este vorba despre un tip necunoscut de brânză. Vernix caseosa este stratul în care sunt acoperiți nou-născuții, având nu unul, ci chiar 10 beneficii pentru cel mic, care-i oferă un nou start pe această lume cu puțin ajutor. Iată tot ce trebuie să știi despre vernix caseosa.

1. Este un strat protector

Atunci când pielea bebelușului este încă în dezvoltare, în uterul mămicii, este acoperită cu un strat gros și alb, cu o textură brânzoasă, denumit vernix caseosa. Principalul său scop? Să ajute la protejarea pielii delicate a fătului de calitatea acidă a lichidului amniotic și la menținerea infecțiilor la un grad scăzut.

2. Este un strat hidratant

Caseosa este primul produs de frumusețe folosit de copilul tău. Substanța groasă acționează ca un material de etanșare, protejând pielea copilului de efectele de uscare provocate de lichidul amniotic. Fără aceasta, nou-născutul ar arăta ca o prună încrețită.

3. Este, de asemenea, un lubrifiant

Substanța alunecoasă are și funcțiile unui lubrifiant, ajutând copilul să iasă mai ușor la naștere.

4. Este prima păturică a copilului

Stratul de acoperire cu textură brânzoasă ține de cald copilului, ajutând și la menținerea căldurii corespunzătoare și confortabile fătului, prin izolarea corpului său.

5. Este specific oamenilor

Oamenii sunt singurele făpturi ale căror nou-născuți sunt acoperiți de vernix caseosa.

6. Atenuează sunetele

Cu toate că bebelușii pot începe să-ți audă vocea începând cu cea de-a 25-a săptămână a sarcinii, sunetul este destul de înăbușit, deoarece urechile sale sunt acoperite cu vernix, care atenuează zgomotele.

7. Câteodată lipsește

În cazul în care copilul tău este născut după termen, stratul acesta poate fi insuficient sau să lipsească în totalitate. Motivul este că a fost probabil absorbit deja de lichidul amniotic.

8. Nu trebuie să-l ștergi imediat

Nu trebuie să te grăbești cu ștergerea stratului protector de pe pielea nou-născutului tău. Cercetările arată că îndepărtarea substanței nu este necesară din motive de igienă, iar dacă o lași pe pielea celui mic poate oferi beneficii în ceea ce privește vindecarea rănilor și are efect antibacterian. Organizația Mondială a Sănătății recomandă întârzierea primei băi a bebelușului cu 24 de ore.

9. Nu este întotdeauna alb

În cazul în care vernix caseosa a unui nou-născut nu este de culoarea albului cremos cum te așteptai, ci are o tentă maro sau verde-gălbuie în schimb, indică faptul că bebelușul a trecut deja de meconiu, adică de prima eliminare a fecalelor. Și este și un bun indicator al faptului că ar trebui să ștergi această substanță de pe cel mic.

10. Este distribuit în falduri

Nu fi surprinsă dacă vei găsi această substanță lipicioasă ascunsă printre încrețiturile pielii copilului. Acesteia îi place să se ascundă și în pliurile vaginului timp de mai multe zile sau chiar săptămâni. O poți șterge ușor.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa