Icrele în sarcină. Când pot fi consumate fără riscuri

Cristina Călin, redactor
icrele in sarcina

Icrele în sarcină. În timpul sarcinii și alăptării este important să ai o dietă corectă și să alegi alimentele care să influențeze în mod pozitiv dezvoltarea bebelușului. Mâncarea trebuie să aibă vitaminele și mineralele necesare și să nu conțină toxine.

Icrele, care în cele mai multe cazuri se consumă fără a fi supuse unui tratament termic, pot conține mercur și este bine să fie evitate în perioada cât ești însărcinată și alăptezi. Dacă găsești o soluție să nu le mănânci crude, atunci le poți introduce în meniu din când în când.

Pe lângă pericolul adus de mercur, icrele de pește pot fi purtătoare de bacterii periculoase, cum este Listeria monocytogenes. Aceasta poate provoca listerioza, o boală care seamănă cu gripa, dar cu implicații mult mai serioase. Mai grav este că poate trece de placentă ca în cele din urmă să ajungă la făt. Potrivit American Pregnancy Association, o gravidă are un risc de 20 de ori mai mare de a contacta bacteria. În acest caz poate pierde sarcina dacă se află în primele luni sau poate duce la naștere prematură, iar bebelușul poate avea complicații.

Icrele în sarcină. Sunt recomandate produsele pasteurizate

Gravidelor cărora le este foarte poftă de icre de pește le este recomandat să caute produse pasteurizate. Există varianta în care icrele au fost trecută printr-o baie de apă la temperaturi înalte sau au fost expuse la unde radio care omoară bacteriile și le face sigure pentru consum.

Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de mămică citind două cărți de referință despre alăptare și îngrijirea bebelușului, scrise de Dr. Jack Newman, respectiv Dr. William Sears. Îți propunem pachetul la preț special ”La început de drum”. Detalii AICI.

Dincolo de pericolele consumului de icre de pește care nu au fost expuse la un tratament termic, trebuie să știi că acestea sunt totuși foarte dense din punct de vedere nutritiv. Au o mulțime de vitamine, minerale și grăsimi benefice pentru dezvoltarea bebelușului. Doar 80 de grame de icre conțin doza zilnică recomandată de acizi grași omega 3 care ajută creierul fătului să se dezvolte. De asemenea, au un aport important de vitamina C, vitamina A, vitamina E, tiamină, riboflavină, acid folic, vitamina B12, niacina, acid pantoteic, fosfor, zinc și seleniu.

Pentru a evita riscurile asociate consumului de icre de pește în sarcină caută produse pe care se specifică în mod clar că sunt pasteurizate. Cele care păstrate în saramură nu sunt sigure.

Chiar și în timpul alăptării sunt anumite tipuri de icre care pot fi periculoase. De exemplu, trebuie excluse din meniu cele de știucă, de biban sau lota lota. Acești pești, fiind răpitori și hrănindu-se și cu larve pot păstra în intestine urmele acestora. În urma consumului pot apărea diaree, stări de amețeală, dureri de stomac.

Dacă acest articol despre cum se consumă icrele în sarcină, poți să mai citești și altele la fel de interesante:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa