Este adevărat că sexul în sarcină poate declanșa travaliul?

Marina Rosenfeld

Nu, nu este adevărat că sexul în sarcină poate declanșa travaliul, acesta este doar un mit puternic ce mai persistă încă, spun specialiştii citați de babycenter.com.

De-a lungul anilor, unele femei însărcinate, moașe și medici au sugerat că actul sexual la final de sarcină ar putea declanșa travaliul. O teorie spune că hormonii din spermă (prostglandinele) și contractile cauzate de orgasm stimulează colul uterin. Dar studiile au arătat că nu e nicio legătură între ele.

De fapt, noile studii spun că femeile care au parte de activitatea sexuală în ultimele săptămâni de sarcină intră în travaliu cu câteva zile mai târziu decât femeile care nu au activitate sexuală. Studiile nu spun neapărat că sexul amână travaliul, dar nici că sexul în sarcină poate declanșa travaliul. Pur și simplu, se pare că nu e neapărat vreo legătură între cele două.

Este firesc ca o femeie sănătoasă cu o sarcină ce decurge normal să aibă activitate sexuală.

Când să nu faceți sex în timpul sarcinii

Doctorul vă poate recomanda să nu întrețineți relații sexuale dacă aveți o sarcină cu unul din următorii factori de risc:

  • Aveți risc crescut de pierderea sarcinii sau ați pierdut în trecut o sarcină
  • Aveți risc de naștere prematură (contracții înainte de a 37-a săptămână de sarcină)
  • Aveți hemoragii vaginale, scurgeri sau crampe din cauze necunoscute
  • Sacul amniotic scapă lichid sau are membrana ruptă
  • Cervixul s-a deschis prea devreme
  • Placenta e prea coborâtă în uter (placenta joasă)
  • Urmează să nașteți gemeni, tripleți sau chiar mai mulți

Rețineți, dacă doctorul spune fără sex, asta poate include orice care poate duce la orgasm, sau la plăcere sexuală, nu doar actul sexual.

 

Vezi sursele

ACOG. 2015. FAQ006. Cesarean birth (c-section). American College of Obstetricians and Gynecologists. http://www.acog.org/Patients/FAQs/Cesarean-Birth-C-Section [Accessed October 2016]

Mayo Clinic. 2015. C-section. http://www.mayoclinic.org/tests-procedures/c-section/basics/definition/prc-20014571[Accessed October 2016]

MedlinePlus (ADAM). 2014a. C-section. https://medlineplus.gov/ency/article/002911.htm [Accessed October 2016]

MedlinePlus (ADAM). 2014b. Cesarean section. https://medlineplus.gov/ency/anatomyvideos/000028.htm [Accessed October 2016]

Nemours Foundation. 2013. Cesarean sections. http://kidshealth.org/en/parents/c-sections.html [Accessed October 2016]

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa