Articol susținut de

După un fibrom uterin de 10 cm și trei ani de încercări, Denisa a devenit mamă. „Nu renunțați la visul vostru. Găsiți un medic în care aveți încredere și luptați pentru ceea ce vă doriți!”

Ileana Mirescu
Chiar dacă fibromul uterin poate pune obstacole în calea maternității, cu un diagnostic corect și un tratament adecvat, multe femei pot avea copii sănătoși. Sursa foto: Shutterstock

Fibromul uterin este o tumoră benignă care se dezvoltă în stratul muscular al uterului. Deși nu este cancerigen, poate afecta fertilitatea și evoluția unei sarcini. Jumătate dintre femei se confruntă cu fibromul uterin până la menopauză, potrivit Societății Americane de Medicină Reproductivă

Denisa avea doar 23 de ani când a aflat că are fibrom. „Se întâmpla în anul 2019, chiar înainte de nuntă. Pentru o secundă timpul s-a oprit în loc, deoarece mama mea tocmai se operase de fibrom și rămăsese fără uter”, ne-a mărturisit Denisa Sotir, care din cauza fibromului uterin avea sângerări neregulate între menstruații și dureri mari în timpul menstruației, dar și sângerare îndelungată de până la 14 zile. 

Fibromul este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ginecologice, afectând până la 70-80% dintre femei la un moment dat în viață, spune dr. Alina Dascălu, medic primar Obstetrică-ginecologie și specialist al campaniei Planifică Neprevăzutul.

„În cele mai multe cazuri, fibromul nu provoacă simptome și poate trece neobservat. Însă, atunci când apar, simptomele pot afecta serios calitatea vieții și chiar fertilitatea”, a atras atenția medicul. 

Un fibrom situat în cavitatea uterină poate crește riscul pierderilor de sarcină și poate scădea șansele femeii de-a rămâne însărcinată.

,,Nu mai puteam să am viață socială, din cauza sângerărilor”

Dr. Alina Dascălu spune că influența fibroamelor asupra fertilității depinde de dimensiunea, numărul și poziția acestora. „Cele care se dezvoltă în interiorul cavității uterine – fibroamele submucoase – pot împiedica implantarea embrionului sau pot duce la pierderi de sarcină. La fel, fibroamele intramurale, adică cele aflate în peretele uterin, pot deforma cavitatea uterină sau reduce aportul de sânge la nivelul endometrului, îngreunând astfel concepția. În unele cazuri, fibroamele pot chiar bloca trompele uterine. De aceea, este foarte important ca femeile care își doresc un copil să discute cu medicul ginecolog dacă au un diagnostic de fibrom uterin, pentru a primi un plan personalizat de tratament”.

În prima fază, pe Denisa, fibromul nu a afectat-o, a rămas însărcinată din prima încercare. Dar din nefericire, în cazul ei, sarcina s-a oprit din evoluție la 28 de săptămâni, având mari probleme încă din săptămâna a 13-a, precum o restricție severă de creștere a fătului. 

,,A doua încercare de a rămâne însărcinată a fost tot cu succes, însă la fel, la 9 săptămâni, am avut un avort spontan. Apoi 12 luni nu am mai rămas însărcinată, iar fibromul devenise cu adevărat o mare problemă. Crescuse mult, aveam sângerări continuu, dureri insuportabile, cheaguri de sânge. Nu mai puteam să am viață socială, nu mai puteam să ies din casă din cauza sângerărilor care se transformaseră în hemoragii”, ne-a povestit tânăra. 

Deși uneori fibroamele nu au simptome, există câteva semnale care nu trebuie ignorate. Printre cele mai frecvente sunt menstruațiile abundente și prelungite, durerile pelvine, o senzație constantă de presiune în zona abdominală, urinări frecvente sau dificultăți în a rămâne însărcinată. Oricare dintre aceste simptome justifică un consult ginecologic. 

Diagnosticul se pune prin examen ginecologic, ecografie transvaginală, RMN sau histeroscopie.

Drumul Denisei către maternitate a durat trei ani 

Denisa a luptat cu fibromul uterin timp de trei ani și s-a încăpățânat să obțină o sarcină. Marcante au fost ambele pierderi de sarcină, dar nu s-a dat bătută și nu a renunțat la visul ei de-a deveni mamă. 

„La prima sarcină m-am bucurat la început, ca apoi, treptat, să îmi dau seama că nu e totul roz și că fibromul crește și cauzează sarcinii. La 28 de săptămâni s-a oprit din evoluție și mi-au provocat nașterea, dar am avut o hemoragie puternică și au fost nevoiți să îmi facă anestezie generală. Până să mă adoarmă am semnat cu mâna mânjită de sânge, la propriu, că dacă vor fi probleme în timpul intervenției o să-mi scoată și uterul. A fost cu adevărat îngrozitor. Mai ales că eu îmi doream din tot sufletul un copil. Când m-am trezit, după intervenție, am pus mâna direct la burtă și simțeam că sunt goală pe interior. Din fericire, nu a fost cazul de a acționa în felul acela. Iar la a doua sarcină,  avortul spontan s-a produs acasă. A fost la fel de îngrozitor!”, a spus Denisa. 

„Pentru nevoile fiecărei femei există soluții personalizate – de la tratament medicamentos la intervenții chirurgicale”

Există mai multe opțiuni de tratament a fibromului uterin, în funcție de caracteristicile acestuia și de dorința femeii de a rămâne însărcinată. ,,În unele cazuri, când fibroamele sunt mici și nu provoacă simptome, putem opta doar pentru monitorizare regulată. În cazurile severe, recomandăm miomectomia, o intervenție care păstrează uterul,” a explicat specialistul campaniei Planifică Neprevăzutul, dr. Alina Dascălu, subliniind că tratamentul trebuie personalizat.

Dr. Alina Dascălu este specialistul Planifică Neprevăzutul, o campanie de informare și educare pe teme de sănătate sexuală și contraceptivă

După o astfel de operație, femeile pot încerca să conceapă după aproximativ un an pentru a permite uterului să se vindece complet.

În prezent, există tratamente minim invazive, precum embolizarea arterelor uterine sau terapia cu radiofrecvență, care pot fi alternative pentru unele paciente. 

„Dacă sunt necesare intervenții, putem începe cu tratamente medicamentoase care ar putea reduce dimensiunea fibroamelor. Pentru cazurile mai complexe, recomandăm intervenții chirurgicale precum miomectomia – o procedură care presupune îndepărtarea fibroamelor, dar păstrează uterul. Important este ca planul de tratament să fie adaptat fiecărei femei în parte, în funcție de istoricul medical și planurile reproductive”, a spus specialistul campaniei www.planificaneprevazutul.ro 

După îndepărtarea chirurgicală a unui fibrom uterin, cele mai multe femei pot avea o sarcină fără probleme, însă este important să se respecte o perioadă de recuperare. 

În cazul Denisei, toți cei patru medici la care a fost i-au spus că având în vedere dimensiunile fibromului ( 10 cm) intervenția chirurgicală este soluția, însă teama de-a nu rămâne fără uter a făcut-o să ezite. Deși a fost la un pas să-și piardă uterul, femeia a decis să se opereze.

„Mi-am dorit din suflet un copil. Mi-am zis de multe ori că poate îmi e scris să nu fiu mamă, ci doar să lucrez cu copiii, eu fiind învățătoare, însă nu m-am lăsat, am încercat, am schimbat medici, am făcut analize și în final m-am operat de fibrom. Operația de care am fugit 3 ani a fost cea mai bună alegere, pentru mine, în acea situație ”, ne-a mărturisit Denisa (FOTO)

Totul s-a schimbat de atunci, viața Denisei a revenit la normal, cu menstruații de 4 zile și sângerări normale și fără dureri. După operație, a făcut tratament medicamentos vreme de șase luni, iar la scurt timp i s-a împlinit visul. 

„După un an și trei luni, am reușit să rămân însărcinată. Pe 17 septembrie 2024 mi-am ținut fetița în brațe și am simțit că am atins cerul!”, ne-a mai spus fericita mămică. 

Chiar dacă fibromul uterin poate pune obstacole în calea maternității, cu un diagnostic corect și un tratament adecvat, multe femei pot avea copii sănătoși. Denisa este un exemplu de perseverență și îndeamnă toate femeile aflate în situația ei: „Nu renunțați la visul vostru. Găsiți un medic în care aveți încredere și luptați pentru ceea ce vă doriți cu adevărat!”

Planifică Neprevăzutul este o campanie lansată de Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală, cu sprijinul Gedeon Richter România, pentru informarea și educarea publicului în ceea ce privește sănătatea sexuală și contraceptivă. În cei peste 13 ani de campanie, medicii platformei au răspuns personalizat și confidențial la peste 16.000 de întrebări primite pe adresa doctorul@planificaneprevazutul.ro  

Articol susținut de Planifică Neprevăzutul, o campanie de informare și educare pe teme de sănătate sexuală și contraceptivă

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa