A doua sarcină după cât timp de la prima naștere este bine și sănătos să apară? Puține femei știu că există o perioadă, după naștere, când o nouă sarcină poate reprezenta un risc major atât pentru al doilea copil, dar și pentru mamă și chiar pentru primul bebe.
Medicii sunt unanimi în a afirma că între momentul nașterii și momentul conceperii unui alt copil trebuie să treacă cel puțin șase luni de zile, dar ideală este o perioadă de între 11 și 12 luni. Se consideră că acest interval de timp între o naștere și momentul unei noi sarcini oferă femeii posibilitatea să se refacă, primului copil să fie suficient de mare, iar celui de al doilea copil să i se ofere o șansă reală la o dezvoltare bună în timpul vieții intrauterine.
Dacă a două sarcină apare la un interval de timp mai mic de șase luni față de cea anterioară, riscurile sunt majore pentru toți. Și primul născut, și a două sarcină, și mama sunt puse în pericol. Cel mai afectat este însă fătul din a două sarcină care se formează într-un organism epuizat după precedentă perioadă de gestație. O sarcină dusă la termen, nașterea și perioada de alăptare de minim șase luni epuizează organismul femeii, solicită intens și metabolismul și organele vitale ale acesteia, dar mai ales inima.
O sarcină care apare la mai puțin de șase luni după naștere implică un risc major pentru al doilea copil, care va suferi din pricina carențelor minerale și de nutrienți și există un risc maxim ca acesta să vină pe lume cu o greutate mică la naștere, dar și cu malformații.
Cele mai multe din substanțele nutritive de care are nevoie fătul în cursul dezvoltării intrauterine sunt extrase din organismul matern și abia ulterior din alimentație. Cel puțin în cazul calciului – dar și al altor minerale esențiale pentru dezvoltarea structurii osoase și organice, principala resursă este mama. Intervalul de șase luni, ideal un an între sarcini, oferă mamei posibilitatea de a reface stocurile de calciu.
A doua sarcină după cât timp este sigură pentru al doilea copil?
S-a dovedit că riscul de a avea un copil prematur, în cazul celor care nu așteptaseră cel puțin șase luni până la o nouă sarcină, a fost de 23%, iar cel al unui copil sub greutate normală de 15%. Riscul de moarte prematură a bebelușului este, în aceste cazuri, destul de crescut, iar riscul unor defecte din naștere este de 14%. În cazul în care femeia rămâne însărcinată cu al doilea copil într-o perioadă cuprinsă între 6 și 11 luni de când a născut, riscul de moarte prematură a nou-născutului scade cu 22%, iar ceilalți indicatori intră în marja normală, scrie pregnancy.com.
În ceea ce privește pericolele la care se expune mama, acestea sunt în principal legate de epuizarea fizică, demineralizare severă cu toate efectele ei – predispoziție pentru carii, osteoporoză și risc crescut de a face forme severe de depresie postnatală.
Și primul născut este pus în pericol. Cele mai multe din femeile care rămân însărcinate la mai puțin de 6 luni după naștere întrerup alăptatul și se pot îngriji cu dificultate de primul născut. Acesta, de regulă, crește în greutate mai lent decât este normal și se constată în 30% din cazuri o întârziere în dezvoltarea motorie a acestuia.
Una peste alta, intervalul optim pentru a doua sarcină după prima naștere este de cel puțin șase luni, pentru a elimina riscuri majore, mai ales pentru al doilea copil, ideal fiind intervalul de un an.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.