Disgeuzia în sarcină: când tot ce mănânci are gust metalic. Ce să faci ca să o tratezi

Disgeuzia este destul de comună în primul trimestru și de obicei dispare în al doilea. Gravidele descriu acest gust ca fiind neplăcut de amar, acru, ars sau sărat. În popor se crede că a avea un gust metalic în gură la începutul sarcinii prezice sexul bebelușului, dar nu există dovezi în acest sens.

Georgiana Mihalcea, redactor
disgeuzia în sarcină
Multe gravide se confruntă cu disgeuzie. Vestea bună e că nu durează mult!

Rare sunt cazurile în care o femeie gravidă să nu experimenteze tot felul de neplăceri și simptome! Uneori, nici nu apar bine cele două liniuțe roz pe testul de sarcină și simptomele mai puțin plăcute anunță că bebe este pe drum (cum ar fi faimoasa greață). O problemă poate fi și disgeuzia, în care totul pare a avea un gust ciudat, chiar…metalic!

S-a vorbit destul de mult în timpul pandemiei de Covid despre disgeuzie, însă aceasta este simptom întâlnit și la femeile însărcinate. Se distinge de ageuzie și hipogeuzie, de asemenea tulburari ale simtului gustativ care determină pierderea totală a percepției a aromelor (în primul caz) sau reducerea senzațiilor gustative (în al doilea caz).

Disgeuzia este destul de comună în primul trimestru și de obicei dispare în al doilea. Gravidele descriu acest gust ca fiind neplăcut de amar, acru, ars sau sărat. În popor se crede că a avea un gust metalic în gură la începutul sarcinii prezice sexul bebelușului, dar nu există dovezi în acest sens.

Ce este disgeuzia?

Disgeuzia este definită ca o alterare a gustului, care poate fi temporară sau permanentă. De obicei, este asociată cu un gust metalic în gură, dar poate fi caracterizată și prin prezența unui gust amar, sărat sau dulce. Deși disgeuzia nu este gravă în sine, poate deveni problematică atunci când persistă. E bine de știut faptul că, în disgeuzie, cele patru arome fundamentale ale gustului – sărat , dulce, amar, acru – pot fi modificate simultan.

Trebuie să faceți diferența între tulburările de gust și tulburările de percepție a aromei alimentelor. Percepția retronazală este implicată atunci când nu se simte aroma alimentelor mestecate: moleculele olfactive ajung la epiteliul olfactiv detașându-se de hrană în timpul mestecării. Și contrar unei idei preconcepute, nu există pe limbă 4 zone care să perceapă fiecare câte un gust! Toate papilele gustative percep cele 4 gusturi.

dr. Corinne Eloit-Talmain, specialist ORL la Spitalul Lariboisière din Paris

Astfel, dacă nu se mai percep deloc gusturile, vorbim despre ageusie; dacă acestea sunt mai puțin percepute diagnisticul va fi hipogeuzie; și, în cele din urmă, dacă percepțiile sunt distorsionate, este vorba de disgeuzie.

Aceste tulburări ale gustului pot fi unilaterale sau bilaterale. Cu toate acestea, „adevăratele tulburări ale gustului sunt rare” , precizează specialistul citat mai sus, care spune întâlnește aproximativ zece astfel de cazuri pe an printre cei 500 de noi pacienți pe care îi consultă.

Multe femei se vor confrunta cu disgeuzie în timpul primului trimestru de sarcină, împreună cu greață și vărsături, simptome cunoscute și sub numele de „greață matinală”. Într-un studiu din 2002, 92% dintre gravidele au raportat un anumit tip de schimbare a gustului în timpul sarcinii, majoritatea raportând un gust acru.

Disgeuzia și sarcina: care sunt cauzele?

Viitoarele mamici pot fi afectate de disgeuzie încă din primele săptămâni de sarcină. Potrivit unui studiu publicat recent în Passeport Santé, se pare că aproximativ 26% dintre viitoarele mame se confruntă cu o astfel de tulburare a gustului.

Medicii spun că această senzație neplăcută dispare de obicei după primul trimestru, în jurul săptămânii 12, maxim 14 de sarcină. Cu toate acestea, unele femei mai puțin norocoase pot avea acest gust metalic până la sfârșitul sarcinii. Acest scenariu este comun în rândul femeilor însărcinate cu mai mulți copii (gemeni, tripleți etc.).

În general, disgeuzia are cauze multiple: poate proveni din tratamente cu medicamente (în acest caz, se numește „disgeuzie medicamentoasă” ), din probleme de sănătate și din boli precum infecțiile bucale, diabetul sau anumite tipuri de cancer.

La gravide, în special, disgeuzia are o origine hormonală, potrivit specialiștilor francezi: modificările hormonale cauzate de sarcină sunt cele care schimbă gustul viitoarelor mamici. Estrogenii, în special, acționează asupra papilelor gustative ale limbii, crescând sensibilitatea organelor „senzoriale” ale gurii. Acești hormoni perturbă și sensibilitatea nasului: totuși, să  u uităm că gustul este strâns legat de miros. Alți specialiști susțin că această disgeuzie provine mai degrabă din sistemul limfatic al femeii.

O ipoteză (cunoscută sub numele de „adaptare funcțională”) sugerează că femeile însărcinate simt instinctiv o aversiune față de alimente și mirosuri care ar putea fi dăunătoare fătului. Ipoteza întărită de faptul că alimentele pentru care viitoarea mamă simte o aversiune sunt adesea cele care provoacă greață și vărsături (și deci pe care organismul le respinge, pentru a se proteja).

Sfaturi pentru a reduce disgeuzia

Dacă ești afectată de disgeuzie, nu trebuie să te îngrijorezi. Trebuie doar să te asiguri că mănânci bine, primești alimente de calitate și cantitate suficientă pentru a-ți păstra sănătatea ta și a viitorului bebeluș. Într-adevăr, adevăratul pericol pe care îl poate reprezenta disgeuzia este pierderea generalizată a poftei de mâncare.

  • Unii specialiști recomandă ascunderea gustului metalic prezent în gură asezonând mâncarea cu condimente precum boia de ardei sau chimen. Consumul picant nu prezintă niciun pericol pentru făt, așa că, dacă îți place, consumă cu încredere în continuare! De asemenea, este indicat să folosești ustensile din lemn și să le eviți toate cele metalice (recipiente, ustensile etc.).
  • Evită alimentele declanșatoare. Dacă există anumite arome sau alimente care au un gust cu adevărat îngrozitor, evită-le pentru o perioadă. E foarte probabil să-ți provoace aceeași senzație în continuare.
  • Alege o mâncare simplă. Uneori, alimentele cu gust mai simplu sunt mai ușor de tolerat. Alege pâine simplă, orez, cartofi sau iaurt grecesc fără arome. Dacă disgeuzia ta face să ai un gust ciudat în gură tot timpul, aceste alimente ar putea să-l mai „îmblânzească”.
  • Consumă alimente reci. Dacă ești deranjată de un gust metalic, consumul de alimente reci poate reduce această senzație. S-ar putea ca mâncarea rece să îți amorțească puțin papilele gustative sau să stimuleze producția de salivă. Saliva are enzime care descompun particulele minuscule de alimente, ceea ce ar putea ajuta la îmbunătățirea gustului rău din gură.
  • Hidratează-te. Consumul suficient de lichide poate ajuta la reducerea simptomelor disgeuziei. În general, hidratarea menține interiorul gurii umed, ceea ce poate scădea intensitatea aversiunilor alimentare și este un obicei în general sănătos.
  • Adoptă o igienă orală corectă. Periajul și folosirea aței dentare în fiecare zi pot împrospăta gustul din gură. Periază-ți și limba. Gargara cu o soluție obținută din amestecul de apă și sare sau apă și bicarbonat de sodiu poate ajuta, de asemenea.
  • Alege alimente acide și acidulate, deoarece acestea pot compensa un gust amar, metalic. Încearcă să bei limonadă, să mânânci citrice precum grepfrut sau portocale.
  • Alimentele acre sau oțetate, cum ar fi murăturile, pot, de asemenea, ajuta la mascarea gurii metalice.
  • Mestecă gumă de mentă fără zahăr pentru a schimba gustul din gură și pentru a stimula producția de salivă.
  • Încearcă să consumi biscuiți sărați pentru a reduce gustul metalic.
  • Discută cu medicul tău despre vitaminele prenatale. Conținutul ridicat de fier al unor suplimente poate agrava disgeuzia.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa