De ce se umflă picioarele în sarcină și cum ții sub control o astfel de problemă

Anca Vlad
femeie sarcina picioare

În timpul sarcinii, fluxul sanguin și cantitatea de fluide din organism cresc cu aproximativ 50% pentru a asigura necesarul dezvoltării fătului. Dacă v-ați întrebat vreodată de ce se umflă picioarele în sarcină, aflați că este un proces normal, care poate fi ținut sub control, susțin specialiștii de la americanpregnancy.org.

Umflăturile normale, cunoscute sub termenul de edeme, apar pe mâini, picioare și glezne. Există gravide care au observat umflături pe față și chiar pe gât. Edemele apar mai ales dacă ați luat mult în greutate pe timpul sarcinii. Această retenție de fluide este necesară pentru a pregăti organismul și a-l face mai elastic, ca să țină pasul cu dezvoltarea fătului. În același timp, ajută încheieturile pelvisului și țesuturile pentru a se putea desface în timpul nașterii. În timpul sarcinii, retenția de lichide constituie aproximativ 25% din greutatea corporală a femeii însărcinate.

Când se umflă picioarele în sarcină?

Edemele pot apărea oricând de-a lungul sarcinii, dar se observă mai bine începând din a cincea lună și se accentuează după intrarea în ultimul trimestru. Atunci, greutatea uterului imprimă presiune pe venele pelviene și pe vena cavă, așa că sângele se poate acumula, forțând retenția de lichid sub genunchi.

Iată câteva motive pentru care se umflă picioarele în sarcină: căldura din timpul verii, statul în picioare mult timp, activitatea îndelungată zilnică, dieta săracă în potasiu, consumul exagerat de cafeină, nivelul crescut de sodiu.

E normal să se umfle picioarele în timpul sarcinii, cu toate acestea dacă vi se umflă brusc mâinile și fața, ar putea fi semn de preeclampsie. În cazul în care apar brusc acest umflături, luați imediat legătura cu medicul! Același lucru trebuie să-l faceți dacă un picior este mai umflat decât altul. Ar putea fi vorba despre un cheag de sânge.

De ce se umflă picioarele în sarcină. Cum puteți ține sub control edemele

Umflăturile pot fi reduse consumând mâncăruri cu conținut slab de potasiu (ca bananele) și evitarea consumului exagerat de cafea. Iată și alte soluții pentru a ține sub control edemele:

  • evitați statul în picioare timp îndelungat,
  • limitați timpul petrecut afară în zilele călduroase,
  • odihniți-vă cu picioarele ridicate pe o pernă sau taburet,
  • purtați pantofi confortabili (evitați tocurile pe cât posibil),
  • evitați hainele strâmte în jurul încheieturilor și al gleznelor,
  • relaxați-vă sau înotați în piscină (dacă vă permite medicul),
  • folosiți comprese reci pe zonele umflate,
  • beți suficientă apă
  • limitați consumul de sodiu (sare).

Dacă ți s-a părut util acest articol, citește și ”Cartea bebelușului” ca să afli mai multe despre sarcină și primele zile ale bebelușului.

 

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa