Picioare umflate în sarcină și după naștere. Cauze și remedii eficiente

Netrate la timp, picioarele umflate pot duce la întinderea pielii și la apariția altor afecțiuni destul de neplăcute. Dacă observi singură edemele și prezinți și dificultăți de respirație, e timpul să cer ajutor medical. Află din articolul nostru tot ce trebuie să știi!

Anca Vlad
Ai picioare umflate în timpul sarcinii sau după naștere? Află ce ai de făcut!
Ai picioare umflate în timpul sarcinii sau după naștere? Află ce ai de făcut!

Picioare umflate după naștere și în timpul sarcnii nu trebuie ignorate. În timpul sarcinii, fluxul sanguin și cantitatea de fluide din organism cresc cu aproximativ 50% pentru a asigura necesarul dezvoltării fătului. Dacă v-ați întrebat vreodată de ce se umflă picioarele în sarcină, aflați că este un proces normal, care poate fi ținut sub control, susțin specialiștii de la americanpregnancy.org.

Umflăturile normale, cunoscute sub termenul de edeme, apar pe mâini, picioare și glezne. Există gravide care au observat umflături pe față și chiar pe gât. Edemele apar mai ales dacă ați luat mult în greutate pe timpul sarcinii. Această retenție de fluide este necesară pentru a pregăti organismul și a-l face mai elastic, ca să țină pasul cu dezvoltarea fătului. În același timp, ajută încheieturile pelvisului și țesuturile pentru a se putea desface în timpul nașterii.

În timpul sarcinii, retenția de lichide constituie aproximativ 25% din greutatea corporală a femeii însărcinate.

Când se umflă picioarele în sarcină?

Edemele pot apărea oricând de-a lungul sarcinii, dar se observă mai bine începând din a cincea lună și se accentuează după intrarea în ultimul trimestru. Atunci, greutatea uterului imprimă presiune pe venele pelviene și pe vena cavă, așa că sângele se poate acumula, forțând retenția de lichid sub genunchi.

Iată câteva motive pentru care se umflă picioarele în sarcină: căldura din timpul verii, statul în picioare mult timp, activitatea îndelungată zilnică, dieta săracă în potasiu, consumul exagerat de cafeină, nivelul crescut de sodiu.

E normal să se umfle picioarele în timpul sarcinii, cu toate acestea dacă vi se umflă brusc mâinile și fața, ar putea fi semn de preeclampsie. În cazul în care apar brusc acest umflături, luați imediat legătura cu medicul! Același lucru trebuie să-l faceți dacă un picior este mai umflat decât altul. Ar putea fi vorba despre un cheag de sânge.

De ce se umflă picioarele în sarcină. Cum puteți ține sub control edemele

Umflăturile pot fi reduse consumând mâncăruri cu conținut slab de potasiu (ca bananele) și evitarea consumului exagerat de cafea. Iată și alte soluții pentru a ține sub control edemele:

  • evitați statul în picioare timp îndelungat,
  • limitați timpul petrecut afară în zilele călduroase,
  • odihniți-vă cu picioarele ridicate pe o pernă sau taburet,
  • purtați pantofi confortabili (evitați tocurile pe cât posibil),
  • evitați hainele strâmte în jurul încheieturilor și al gleznelor,
  • relaxați-vă sau înotați în piscină (dacă vă permite medicul),
  • folosiți comprese reci pe zonele umflate,
  • beți suficientă apă
  • limitați consumul de sodiu (sare).

Picioare umflate după naștere

Umflarea picioarelor după naștere este normală pentru etapa postpartum – pe cât de normală, pe atât de comună. Iată ce trebuie să știți despre umflarea picioarelor deupa naștere.

Ce este umflarea postpartum?

Multe mame cred că revin imediat după ce au născut la forma de dinainte, dar nu este chiar așa! Acel lichid suplimentar pe care l-ai acumulat în acele nouă luni de sarcină nu va dispărea peste noapte. Umflarea postpartum este o acumulare de lichid în exces în țesuturile de sub piele.

Pe lângă acesta se adaugă fluidele suplimentare în timpul travaliului și al nașterii, mai ales dacă ai născut prin cezariană. Și iată explicația acumulării de lichid și umflarea părților corpului, mai ales a picioarelor.

Este posibil să ai, de asemenea, umflături în perineu după o naștere vaginală sau în jurul inciziei dacă ai năcut prin cezariană.

Semne cu care recunoști umflarea postpartum

Umflarea postpartum apare în principal la nivelul picioarelor, gleznelor și feței. Unele proaspete mămici se umflă și la mâini și brațe. Dacă ești foarte umflată, pielea ta poate părea, de asemenea, întinsă sau strălucitoare.

Cauzele umflării picioarelor după naștere

Aspectul de picioare umflate se datorează unuia (sau tuturor) din următoarele motive:

  • Lichidele de sarcină rămase care s-au acumulat în ultimele nouă luni. Mamele care suferă de umflături (numite edeme) în timpul sarcinii pot stoca până la 6 kilograme de lichide în plus!
  • Lichidul suplimentar primit în timpul travaliului. Dacă ți s-a administrat epidurală în timpul travaliului, înseamnă că lichide suplimentare în organism, iar acestea nu dispar imediat!
  • Contracțiile și împingerea. Împingerea pe care ai făcut-o în timpul travaliului poate face ca lichidul suplimentar din sarcină să se deplaseze către extremități și față.
  • Sedentarismul. Faptul că nu te miști prea mult după naștere (în special după cezarania) face ca organismul tău să scape mai greu de lichid.
  • HormoniiÎn timpul sarcinii, nivelul de progesteron a crescut. Unul dintre rezultatele acestui progesteron suplimentar este reținerea suplimentară de apă, ceea ce duce la umflarea în timpul sarcinii și la umflarea picioarelor continuă după naștere.

Tratamente pentru picioare umflate după naștere

Netrate la timp, picioarele umflate pot duce la întinderea pielii și la apariția altor afecțiuni destul de neplăcute. Dacă observi singură edemele și prezinți și dificultăți de respirație, e timpul să cer ajutor medical. Tratamentul constă în stimularea emilinării apei din organism. Pe lângă medicamente, există și remedii pe care le poți face singură, acasă.

  • Pune o pernă sub picioare atunci când te odihnești, pentru a le menține mai sus decât nivelul corpului.  
  • Poartă ciorapi elastici pe care-i poți cumpăra de la orice farmacie. Aceștia exercită o presiune asupra țesuturilor, prevenind astfel acumularea de lichid în picioare.
  • Nu sta prea mult timp în picioare sau pe scaun. Schimbă din când în când poziția.
  • Respectă indicațiile medicului referitoare la consumul de sare și de apă.
  • Fă exerciții fizice care stimulează circulația sângelui.
  • Poartă încălțăminte comodă. Din păcate, trebuie să renunți, măcar pentru o perioadă la pantofii cu toc.
  • Scapă de câteva kilograme, căci obezitatea încetinește circulația sângelui în întregul organism, iar una din consecințe este umflarea picioarelor.
  • Amestecă două părți egale de apă și oțet și  înmoaie un prosop în soluție apoi aplică în zona cu edem. Ține așa între 7 și 10 minute. Poți repeta operațiunea de 2-3 ori în fiecare zi.
  • În 250 ml de apă adaugă o jumătate de lingură de melasă și o lingură de anason. Fierbe până când licoarea scade la jumătate. Bea din acestă compoziție de 3-4 ori pe zi și te va ajuta să scapi de senzația de picioare umflate.
  • Roagă-ți partenerul să-ți maseze zona umflată cu uleiuri esențiale pure, cele mai indicate fiind cele pe bază de citrice sau de ghimbir. Acestea au excelente proprietăți antiinflamatorii și calmante și tratează retenția de apă din organism, oboseala și insomnia, îmbunătățesc circulația și ușurează durerea.
  • Seara, fă băi la picioare cu apă cu sare. Ține-le așa până când senzația neplăcută de umflare și durere dispare, apoi dă-le cu un gel răcoritor.

Mersul pe jos este un exercițiu excelent pentru gleznele umflate din cauza retenției de lichide. Mișcarea picioarelor în timpul plimbărilor determină normalizarea funcției sistemului limfatic. E bine să începi cu parcurgerea unor distanțe scurte, pe care să le prelungești treptat.

Când să suni la medic în legătură cu picioarele umflate după naștere

Majoritatea umflăturilor postpartum sunt normale și vor dispărea de la sine, în 1-2 săptămâni.  Dar, uneori, umflarea care apare în zilele după naștere poate indica o afecțiune de bază care justifică un consult de specialitate. Sună-ți medicul dacă:

  • Observi o umflătură care apare brusc.
  • Umflarea ta crește după câteva zile în loc să scadă.
  • Vezi o adâncitură în piele dacă apeși pe o zonă umflată și rămâne adâncită mai mult de câteva minute.
  • Simți durere sau iritație în picior împreună cu umflături.
  • Un picior este mai umflat decât celălalt picior și/sau există roșeață, crampe și căldură crescută împreună cu umflarea unui picior.
  • Observi umflare plus alte semne de preeclampsie postpartum, cum ar fi dureri de cap severe, vărsături, vedere încețoșată sau sensibilitate la lumină.
  • Ai dureri în piept sau dificultăți de respirație.
  • Cicatricea de la cezariană este umflată și este însoțită de o durere crescândă, sângerări sau scurgeri neplăcute sau lichide.

Dacă ți s-a părut util acest articol, citește și ”Cartea bebelușului” ca să afli mai multe despre sarcină și primele zile ale bebelușului.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa