De ce se scurtează colul în sarcină. Simptome și soluții pentru a preveni nașterea prematură

Anca Vlad
gravida consult medic
De ce se scurtează colul în sarcină

De ce se scurtează colul în sarcină. În mod normal, colul uterin se scurtează abia înainte de naștere. Dacă se întâmplă acest lucru în trimestrul doi, de exemplu, înseamnă că ai insuficiență cervicală. De ce se scurtează colul în sarcină, explică medicul Yvonne Butler Tobah, pe site-ul medical mayoclinic.com.

În timpul sarcinii, colul uterin se poate scurta mult prea devreme, crescând riscul unui travaliu prematur și al nașterii înainte de termen. Travaliul prematur este acela care se declanșează înainte de 37 de săptămâni de sarcină.

Asta poate duce la naștere prematură și cu cât are loc mai devreme acest proces, cu atât sunt mai mari riscurile pentru bebeluș.

Risc de naștere prematură

Înainte de sarcină, cervixul tău – partea îngustă a uterului care face legătura cu vaginul – este în mod normal închis, rigid și cu o lungime de minimum 3 centimetri. Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, el se scurtează, se subțiază și în cele din urmă se deschide, pregătindu-se pentru expulzarea fătului. Dacă cervixul se deschide înainte de 37 de săptămâni de sarcină, este posibil să naști prematur.

De ce se scurtează colul în sarcină. Soluția cerclajului

Dacă ai simptome de travaliu înainte de termen – cum ar fi contracțiile regulate sau frecvente, o durere constantă în partea de jos a abdomenului, apariția unor pete de sânge și presiune în zona pelvisului – medicul ginecolog trebuie să te examineze pentru a observa dacă a început să se deschidă cervixul.

E posibil chiar să-ți recomande o ecografie ca să fie măsurată lungimea colului.

Dacă intri în travaliu înainte de termen, medicul îți va explica posibilele tratamente, dar și care sunt riscurile/beneficiile opririi sau întârzierii travaliului. Dacă nu ești propriu-zis în travaliu prematur, dar prezinți anumite semne, cum ar fi dilatație cervicală lipsită de dureri în al doilea trimestru de sarcină (înainte de 24 de săptămâni), medicul curant ți-ar putea recomanda cerclajul cervical. Este o procedură simplă, care constă în coaserea colului cu un fir gros, care nu se poate absorbi, dar care ține bebelușul la locul lui.

Tratament cu progesteron

Dacă ai antecedente de naștere prematură, medicul curant îți va prezenta și varianta administrării de injecții/supozitoare cu progesteron ca să scadă riscul declanșării unei noi nașteri înainte de termen. Într-o situație de genul ăsta se recomandă și repaosul total la pat, deși medicul Michael P. Nageotte susține că „nu s-a demonstrat științific că acest lucru scade riscul nașterii premature”.

Dacă îți faci probleme în legătură cu lungimea colului uterin, întreabă medicul care te supraveghează. El îți poate explica în detaliu de ce se scurtează colul în sarcină și te poate învăța ce să faci ca să ai o sarcină sănătoasă.

Dacă te interesează acest subiect, ți le recomandăm și pe următoarele: 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa