„Am fost părăsită pentru că nu am reușit să am copii”. Traumele și soluțiile cuplurilor infertile

Infertilitatea poate fi o cauză importantă care duce la destrămarea unui cuplu, însă cu sfaturile și abordările potrivite cuplurile pot răzbate.

Roxana Ioana Ancuța
Infertilitatea este una dintre cauzele separării într-un cuplu
Dacă după 1 an în care partenerii au făcut sex neprotejat, partenera nu rămâne însărcinată, cuplul poate fi considerat infertil. Pasul important în acel moment este prezentarea la medic

Despre cauzele infertilității, soluții, repercusiuni, trauma infertilității, a separării de partener, dar și etapele necesare vindecării în urma unor astfel de experiențe, povestim mai jos.

Cine iubește și este lăsat

Cristina avea 44 de ani când l-a cunoscut pe iubitul ei. El, bărbat frumos, în floarea vârstei, cu doi ani mai tânăr decât ea. Ea, o blondă atrăgătoare, femeie realizată pe plan professional, dar nu cum și-ar fi dorit și pe cel personal. S-au cunoscut la un târg expozițional. Și-au aruncat priviri galeșe, zâmbete sugestive, încurajatoare și au intrat firesc în vorbă. „Și asta a fost. De atunci am rămas împreună”. S-au iubit ca în povești, timp de un an de zile. Un an plin de dezmierdări, planuri, activități comune, promisiuni și fluturi colorați în jurul lor. „Iubirea s-a rupt, brusc, când el a vrut să-mi dea papucii. A zis că vrea să fie liber”, spune Cristina.

Pe 15 martie 2025, la Arcub București, Sala Mare, are loc un eveniment esențial pentru toți cei care își doresc să înțeleagă mai bine acest drum dificil și să descopere opțiunile disponibile pentru a deveni părinți. „Conferința pentru cuplurile care se luptă cu infertilitatea”, organizată de Totul despre Mame, aduce împreună specialiști de renume în fertilitate, psihologie și genetică, care vor oferi informații valoroase și răspunsuri la cele mai frecvente întrebări. Poți achiziționa bilete de AICI.

„Mi-a dat papucii pentru că nu am reușit să am copii”

După un timp, cei doi s-au împăcat. Și cercul iubirii s-a strâns din nou în jurul lor. Au continuat povestea de dragoste, încă vreo doi ani. Până când a venit un nou șoc: „Nu putem fi împreună, pentru că nu poți avea copii. Am tot încercat de-a lungul timpului și nu ai reușit să rămâi gravidă. Iar eu vreau copii”, i-a spus bărbatul, Cristinei. Și așa a încheiat capitolul iubirii dintre ei, lăsând-o cu inima frântă și cu mintea bulversată. „Îmi este foarte greu, dar încerc să mă adun și să merg mai departe. Îmi ocup timpul cu cât mai multe, muncesc până la epuizare, iar seara, când ajung acasă, adorm imediat. Voi fi bine, va trece și perioada asta, dar probabil va dura ceva. A încercat să mai ia legătura cu mine, dar am fost categorică. I-am cerut să dispară cu totul din viața mea”.

„Nu rămân într-o relație pentru că am copii, așa cum nu părăsesc o relație pentru că nu îi am”

Psihologul Iulia Barca este de părere că în acest caz primul semnal de alarmă a fost prima despărțire. „Atunci, bărbatul a trimis un semnal de neimplicare și neasumare a relației către partenera sa. Părăsirea cuplului în favoarea libertății denotă imaturitate și lipsă de angajament. Cea de-a doua despărțire este însoțită de blamarea partenerei, evitându-se astfel confruntarea cu propriile neajunsuri. Practic, nu rămân într-o relație pentru că am copii, așa cum nu părăsesc o relație pentru că nu îi am. Totul se raportează la cei doi parteneri și tipul de legătură dintre ei”, este de părere psihologul.

Definirea priorităților în cuplu încă de la începutul relației

Dacă partenerii nu gestionează eficient această situație dificilă, relația lor poate avea de suferit

Într-un cuplu consolidat, partenerii trebuie să comunice deschis. Împreună pot încerca să găsească soluții la problemele pe care le au. Cu cât se aduc mai repede în discuție nevoile și așteptările fiecărui partener, cu atât mai bine.

O relație de cuplu sănătoasă începe cu niște așteptări realiste. Iar procesul cunoașterii se face în doi. Ca un dans în care buna coordonare și potrivirea pașilor transformă dansul într-o legănare armonioasă. De aceea, este indicată transparența în intenții și dorințe. Încă de la începutul relației. Când partenerii vor ști dacă au alături pe cineva care le poate completa existența, dacă au pasiuni și obiective comune.

Fără empatie și susținere, o relație nu rezistă

„Este în regulă să discutăm tema copiilor încă de la începutul unei relații. Nu este ok să aflăm că partenerul sau partenera nu poate avea copii și să îl condamnăm pentru acest lucru. Dincolo de lipsa de empatie, cu certitudine nu suntem într-o relație pentru acest unic motiv. (…)Vorbim despre o relație în care nu există valorizare, empatie, susținere reciprocă. Și nici abilitatea de a lupta împreună pentru a depăși obstacole și a rezolva probleme. Nu există capacitate de adaptare”, crede psihologul Iulia Barca.

Cum primește o femeie vestea infertilității? Dar vestea că partenerul vrea să rupă relația?

Vorbim despre o dublă traumă. Prima, aceea a incapacității de a fi mamă, după care trauma separării de ea a partenerului de viață. „Este dureros și dificil să ne descoperim imposibilitatea de a procrea, în special dacă ne doream copii. Rana devine cu atât mai adâncă dacă partenerul ne respinge pe acest motiv. Din păcate, fiecare decide ce își dorește pentru sine, și nu ne putem <condamna> pentru nevoile pe care le avem. Când există o legătură puternică între cei doi, putem negocia și accepta și alte opțiuni pentru a deveni părinți. Dacă partenerul ne părăsește pentru că nu putem avea copii, cu certitudine nu era partenerul potrivit pentru noi. Merităm iubire și prețuire pentru ceea ce suntem, exact așa cum suntem”.

O femeie nu este mai puțin femeie dacă nu poate deveni mamă

O astfel de veste, o despărțire brutală similară celei în care a fost implicată Cristina, poate fi devastatoare. Reproșul primit, și anume acela că nu poate avea copii, îi poate afecta foarte mult starea emoțională. O poate dezechilibra psihic. “Femeile trăiesc profund această realitate, existând, de regulă, multă autoînvinuire. Un diagnostic de infertilitate poate duce la depresie, anxietate și alte probleme de ordin psihologic. Poate declanșa sentimente de vină, rușine și eșec privind așteptările tradiționale generate de societate”.

Opțiunile alternative, pentru acele cupluri care nu pot avea copii, vin și ele cu provocări și, deseori, le putem înfrunta cu sprijinul unui partener empatic. Un partener dornic să ne fie alături. Care ne valorizează pentru ceea ce suntem, nu ne condamnă peste suferința acestui diagnostic. Reproșurile unui partener, urmate de respingere, pot adânci traumatic trăirile enumerate mai sus. Recomand să nu înfruntăm singuri astfel de situații. Ci să ne adresăm unui specialist care să ne ofere sprijinul de care avem mare nevoie în astfel de încercări”.

Psiholog iulia Barca

Soluții posbile: de la tratament medical adapatat la terapie de cuplu și adopție

Înainte să ne grăbim cu decizia de a ne părăsi partenerul infertil, să ne gândim că există soluții pentru acele cupluri care nu pot avea copii. Adopția, mii de copii abandonați fiind pe lista copiilor adoptabili. Tehnicile de reproducere umană asistată (FIV, Inseminare artificială etc) sunt o altă opțiune, din ce în ce mai eficientă.

Există și calea terapiei de cuplu. Sunt psihologi specializați pe acest segment care pot ajuta partenerii să vadă problema din mai multe unghiuri. Îi pot ajuta pe aceștia să înțeleagă altfel această realitate. Soluțiile și sfaturile date de psiholog ar putea salva relația. Și chiar dacă, relația nu poate fi salvată, există posibilitatea ca partenerii să părăsească acel cabinet fără umilințe sufletești. Dar cu un plus de cunoștințe, cu o perspectivă diferită a situației lor și cu o conștiință ceva mai demnă.

Vindecarea sufletului după aflarea veștii infertilității, dar și după o despărțire

Dintr-o bătălie domestică, ne dorim să ieșim cu toții întregi, chiar dacă despărțirea este soluția finală și irevocabilă. Cu perspective pozitive și nu cu sufletul și mintea măcinate sau zdrobite, cu frustrări și complexe de inferioritate. Pentru asta, trebuie căutat ajutor în exterior. Iar vindecarea va veni în timp. „Într-o primă etapă, șocul este destul de puternic. Va fi necesar sprijinul apropiaților (prieteni și familie) pentru a depăși impactul unei astfel de răni emoționale. Practic vom traversa toate etapele unui doliu (cauzat de pierderea relației). Etape încărcate și cu vina pe care o resimțim legat de propria infertilitate. Dar la care se adaugă acuzele partenerului și respingerea pe acest motiv. Cu certitudine demersul psihoterapeutic este cea mai sănătoasă opțiune pentru noi. Nu ar trebui să ezităm să apelăm la acest sprijin”, mai recomandă psihologul Iulia Barca.

Cauzele infertilității

Sunt mai mulți factori care influențează acest proces. Cauzele cele mai frecvente ale infertilității sunt vârsta, starea de sănătate generală și starea de sănătate reproducătoare a femeii. Dar și frecvența cu care fac sex cei doi parteneri, alimentația dezechilibrată, fumatul și chiar stresul, poluarea și sedentarismul.

Alimentația și viciile pot favoriza infertilitatea

Nutriția este un factor important în ceea ce privește echilibrul organismului. De aceea, sunt recomandate alimentele cu efect antiinflamator și antioxidant cum ar fi peștele, grăsimile sănătoase, fructele și legumele. Dieta zilnică bogată în suplimente alimentare (acid folic, vitamina D, coenzima Q10, acizi grași omega 3). Evitarea alimentelor procesate, rafinate, a celor prăjite și a zahărului.

  • Renunțarea la alcool și tutun (aceste obiceiuri afectează calitatea ovulelor și a spermatozoizilor).
  • Evitarea produselor ambalate în plastic (substanțele aflate în compoziția acestora perturbă funcțiile endocrine).
  • Combaterea stresului se poate face apelând la diverse activități sportive. Dar și la diverse metode de relaxare (yoga, meditație, spa, lectură, vizionare de filme etc)

Ce spune medicul specialist

Așadar, avem de-a face cu un cuplu în relația căruia s-au instalat anumite incertitudini legate de viitorul partenerilor. Iar motivul principal al instabilității relației este infertilitatea unui dintre ei. Dacă sentimentele partenerilor sunt suficient de puternice și relația este solidă, acest motiv nu va duce la destrămarea legăturii. Dimpotrivă. O va consolida. Iar partenerii vor discuta matur și responsabil despre soluțiile pe care le au la îndemână în rezolvarea acestei probleme. Una dintre soluțiile salvatoare ar putea veni chiar de la medic. Iată sfaturile date de medicul specialist în obstetrică și ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, Andreas Vythoulkas.

Cupluri care nu pot avea copii. Problemele de infertilitate sunt împărțite în mod aproape egal între femei și bărbați

„Acele cupluri care nu pot avea copii ar trebui să vină împreună la medicul specialist în infertilitate. Acesta este primul pas care trebuie făcut, însă e important de reținut termenul împreună: problemele de infertilitate sunt <împărțite> în mod aproape egal între femei și bărbați. De asemenea, timpul joacă un rol important atunci când ne confruntam cu infertilitate. De aceea este important ca vizita la medicul specialist în infertilitate să se întâmple cât mai repede.”

Când să ne prezentăm la medic

Când sarcina nu apare după un an de zile de încercări. (La cuplurile până în 35 de ani, și după 6 luni, la cele peste 35 de ani). Medicul specialist va recomanda un set de analize. Acesta este primul pas. Următorul pas este stabilirea tratamentului adecvat. “Primele analize care se recomandă sunt pentru femei – profil hormonal complet (inclusiv AMH), ecografie, histerosalpingografie, CA 125. Iar pentru bărbați – spermograma și spermocultura”, spune medicul Andreas Vythoulkas.

„Nereușita nu ar trebui pusă pe seama nici uneia dintre părțile implicate. Bărbat sau femeie. Nu există o vină. De-a lungul timpului, perseverența și consecvența au contribuit și ele substanțial la reușita unei proceduri de reproducere umană asistată. Reușita din prima nu poate fi nicicând garantată. Dar atâta vreme cât cei doi parteneri se susțin, ca un adevărat cuplu, șansele de reușită cresc. Știu însă cazuri ale unor cupluri care, din nefericire, nu au putut să treacă peste eșec. Lucru a dus la destrămarea lor. După cum știu și câteva cupluri care au decis să adopte copii. Și chiar de un caz care, după adopție, a obținut și propria sarcina”.

DR. ANDREAS VYTHOULKAS, medic specialist în obstetrică și ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Cupluri care nu pot avea copii. Andrei și Marina, chiar dacă nu au reușit să aibă copii, nu și-au pus niciodată problema despărțirii

Multe cupluri afectatate de infertilitate acceptă idee și își continuă viața împreună. La bine și la greu.

Din fericire, pentru multe cupluri care nu pot avea copii, problema infertilității nu a fost un impediment în calea fericirii lor. Este și cazul lui Andrei și a soției sale Marina, dar și a Laurei și a soțului ei Ciprian. Două cupluri în care partenerele s-au dovedit a avea probleme de infertilitate, însă partenerii lor le-au susținut de la început. Andrei și Marina sunt din Codlea. Amândoi trecuți de 45 de ani. Au încercat ani de zile să conceapă un copil. Însă din motive care au ținut de sănătatea Marinei, acest lucru nu a fost niciodată posibil. Andrei nu a fost de acord cu varianta adopției, iar tratamentele medicale nu au dat roade. Prin urmare, au decis, de la un moment dat, să continue viața ca și cum nimic neînregulă nu s-a întâmplat. Se iubesc mult și nu s-au gândit vreodată să renunțe la relație.

„Încă de la începutul relației am încercat și am acceptat împreună această realitate”, spune Andrei. „Soția mea, din cauza unei problem de sănătate, știa că e foarte dificil să încercăm. Acest lucru presupunea riscuri cu… care eu nu eram de acord. Putea să piardă copilul sau chiar ea risca să nu poată duce sarcina până la capăt… Am înțeles, atunci, că putem fi fericiți și privind la alți copii pe care-i vedeam bucurându-se alături de părinți. Marina a observat de multe ori cât de bine mă simțeam în prezența copiilor. Avea lacrimi în ochi și se gândea la faptul că eu și îmi doream mult copii. Iar ea nu putea să-mi ofere cumva bucuria asta… Însă am acceptat acest lucru și, în timp, ne-am obișnuit cu ideea. Amândoi iubim copiii, dar ne-am gândit și la faptul că nu suntem singurii din lume care trăiesc așa”.

Cupluri care nu pot avea copii. Dar care sunt fericite. Laura și Ciprian: “Pentru noi, iubirea este despre nu renunțăm unul la celălalt atunci când suntem în impas”

Laura și Ciprian fac și ei parte din acele cupluri care nu au copii, dar care au reușit să depășească cu succes problema infertilității. „Eu si soțul meu nu avem copii. Încă mai sperăm să se întâmple minunea. Dar chiar și în condițiile de față, acest aspect nu ne afectează viețile cu nimic. Este adevărat și nu pot nega lucrul că mi-am pus și eu întrebarea: <Vor mai funcționa lucrurile în această relație, dacă nu vom putea avea un copil?> Am auzit atâtea povești despre relații eșuate din această cauză, încât a venit inevitabil și această întrebare. L-am întrebat ce se va întâmpla cu noi dacă nu vom reuși să fim părinți. Și cum ne va afecta viețile acest lucru. Răspunsul a venit clar și rapid: Cu nimic nu ne va afecta. Suntem NOI indiferent de ce obstacole suntem nevoiți să depășim”.

Infertilitatea în România

În iunie 2018, Asociația pentru Reproducere Umană din România a realizat un prim studiu al problemelor de infertilitate din România. Ce spun datele. 91% dintre cei care nu pot obține o sarcină merg la medicul ginecolog. În încercarea de rezolvare a problemei de infertilitate, în timp ce 38% apelează la medicul specialist în infertilitate. Dintre cei care merg la medic, 54% nu intenționează să apeleze la o procedură medicală pentru a obține o sarcină. Iar dintre cei 46% care intenționează să facă acest lucru, 20% apelează la Subprogramul Național FIV/ET. În timp ce 28% se împrumută fie la prieteni, fie la bancă, majoritatea (88%) apelând și la resursele proprii.

45% dintre cei care nu pot să obțină o sarcină văd stresul drept responsabil pentru acest lucru. Iar 21% cred ca motivul pentru care nu au încă un copil este pentru că “Nu vrea Dumnezeu”.

Cupluri care nu pot avea copii. Principalele cauze de infertilitate feminină identificate de medici

  • probleme la nivelul trompelor uterine (23%)
  • probleme la nivelul uterului (22%)
  • endometrioză (17%)
  • rezerva ovariană redusă (15%).
  • (Dintre cele de natură masculină identificate de medici, problemele la nivelul spermogramei conduc detașat, cu un procent de 72%.)

Studiul a fost realizat pe eşantioane online. Și a fost reprezentativ din punct de vedere sex si vârstă pentru populația din România. Femei în limita de vârstă 25-45 ani, respectiv bărbaţi în limita de vârstă 25-60 ani; baza totală de 4680 respondenţi (eroare statistică +/-1.4%).

Populatia ţintă (contingentul demografic fertil): femei 25-45 ani şi bărbaţi 25-60 ani, într-o relatie cu partener in segmentele vizate; baza totală de 3331 respondenţi (eroare statistică +/- 1.7%). Studiile mai sugerează un aspect. Dacă după 1 an în care partenerii au făcut sex neprotejat, partenera nu rămâne însărcinată, cuplul poate fi considerat infertil. Același studiu mai arată următoarele. 60% dintre cuplurile cu probleme de infertilitate au obținut o sarcină în maximum 2 ani, în urma tratamentelor. Ceea ce înseamnă că, totuși, aceste cupluri mai au șanse să aibă copii.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa