Uterul bicorn (bicameral) este o malformație congenitală care dă uterului o forma de inimă. Uterul bicorn mai este cunoscut și ca uterul sub formă de inimă.
Forma pe care o poate lua uterul bicorn variază de la doi saci, aproape separați (cazurile grave), la două parți cu forme și dimensiuni diferite (cazurile mai puțin severe). Mai exact, forma uterului bicorn poate fi văzută la ecografie sau la alte investigații imagistice. Statistic vorbind, doar 60% din femeile care au uter bicorn reușeșc să aducă pe lume un făt viu, de regulă născut înainte de termen și cu greutate mică. Uterul bicorn provoacă diferite grade de infertilitate, ceea ce contează fiind forma pe care acesta o are.
Principala problemă care vine la pachet cu uterul în formă de inimă este faptul că acesta nu se poate destinde și nu poate crește pe măsură ce sarcina înaintează și provoacă avorturi spontane, când fătul este neviabil în mediul extrauterin, aceasta în cazul în care forma uterului nu blochează complet accesul ovului fecundat.
Șansele de a duce sarcina la termen cresc dacă embrionul se fixează de baza uterului, dar riscul de afectare fetală nu dispare. Chiar și în acest caz, copilul poate avea o poziție incomodă, ar putea fi traumatizat și afectat de lipsa de spațiu din cavitatea intrauterină. Cum lipsa de spațiu din uter este unul din factorii care declanșează nașterea, uterul bicorn este candidat pentru nașteri premature și nou-născuți cu greutate mică și deformații osoase.
Uterul bicorn se întâlnește rar, iar malformația nu poate fi prevenită.
Se consideră că există o componetă genetică importantă, iar forme ușoare ale uterului bicorn se pot regăsi la fiice, dar cu afectarea și mai pronunțată a uterului. Uterul bicorn este o anomalie de dezvoltare a organelor genitale interne și apare în momentul în care copilul se dezvoltă în uter.
Uterul bicorn poate fi identificat în urma unor investigații care vor să stabilească cauza unui avort spontan sau a durerilor intense din timpul menstruației.
Există posibilitatea de a opera uterul de acest tip, dar cum orice tăietură a musculaturii uterine este generatoare de probleme pentru evoluția ulterioară unei sarcinii, este evident că intervenția presupune riscuri. De cele mai multe ori, uterul bicorn, mai ales dacă deformarea sa este accentuată și simetrică, este incompatibil cu sarcina.
Citește și:
Sarcina după un avort: care sunt riscurile?
Cum te afectează prolactina mărită
Jurnal de sarcină la a treia: Săptămâna 2
Naşterea indusă, o naştere la modă?