Tulburările alimentare și infertilitatea

Ramona Dinescu

  Tulburările alimentare precum anorexia sau bulimia pot reprezenta cauze serioase pentru infertilitate. Astfel, femeile ce suferă de tulburări alimentare pot avea probleme de fertilitate, dar și sarcini neplanificate.

  Cercetătorii de la King’s College și University College din Londra au examinat datele provenite în urma unui studiu realizat pe mai mult de 11.000 de femei însărcinate, 500 dintre ele cu istoric medical legat de anorexie, bulimie sau chiar ambele tulburări.

  Chiar dacă femeile ce au în istoricul lor medical tulburări alimentare nu sunt mai predispuse unei perioade mai lungi de preconcepție, un procent destul de mare dintre femeile supuse studiului au avut nevoie de mai mult de șase luni pentru a rămâne însărcinate.

  Tratamentele de fertilitate mai des întâlnite la femeile cu tulburări alimentare

  Femeile care au declarat că au suferit de o tulburare alimentară în trecut sau chiar în prezent, au avut nevoie de două ori mai mult de tratamente de fertilitate pentru a rămâne însărcinate. Printre concluziile studiului, se numărăr și următoarele:

  –          41% dintre femeile ce suferă sau au suferit de tulburări alimentare au declarat că sarcinile lor nu au fost planificate, în comparație cu 28% dintre femeile ce nu au avut un astfel de istoric medical.

  –          Deși majoritatea femeilor au declarat că au fost fericite în momentul în care au aflat că sunt însărcinate (71%), femeile cu anorexie sau bulimie au fost de mai mult de două ori predispuse spre sentimente negative legate de sarcina lor (10% vs 4%).

  –          Femeile cu tulburări alimentare sunt de două ori mai mult predispuse spre a considera maternitatea ca fiind un „sacrificiu personal”.

  Acest studiu este cel mai amănunțit de acest fel, unul dintre cele mai importante realizate care demonstrează clar care este impactul tulburărilor alimentare asupra fertilității și a atitudinii mamelor legate de sarcină.

  Tulburările alimentare în opinia medicală

  Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supra specializare în infertilitate, ne-a spus că, într-adevăr, istoricul de tulburări alimentare poate avea efect asupra infertilității:

  În tulburările alimentare, pacientul este preocupat, obsesiv de cele mai multe ori, de scăderea în greutate. Anorexia, bulimia, mâncatul compulsiv sunt câteva dintre aceste tulburări. Efectul acestora asupra fertilității unei femei este indirect, în sensul în care, din pricina acestor tulburări pot apărea tot felul de disfuncții hormonale care, la rândul lor, să ducă la infertilitate.

  Tulburările alimentare, dincolo de faptul că pot să pună chiar și viața în pericol, afectează aparatul reproducător. Ovulația poate să dispară din pricina acestor disfuncții hormonale, poate să apară amenoreea (lipsa completă a menstruației) și, drept urmare, va fi imposibil să apară o sarcină pe cale naturală. La femeile afectate în special de anorexie se va observa și o scădere în dimensiuni a uterului. Chiar dacă acest lucru nu va împiedica obținerea unei sarcini, este posibil să împiedice dezvoltarea ei normală, ceea ce, în cele din urmă, conduce la avort spontan.

  Deși majoritare sunt femeile atunci când vine vorba despre afectarea de tulburări alimentare, nici bărbații nu sunt scutiți în întregime de aceste probleme. În cazul lor, pot apărea tulburări de dinamică sexuală, modificări ale spermogramei care conduc tot la imposibilitatea obținerii unei sarcini a partenerei.”

  Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

   

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa