Ovulația este primul lucru pe care trebuie să-l iei în calcul atunci când vrei să concepi un copil
În teorie, ovulația înseamnă eliberarea de către organismul femeii a oului matur care așteaptă 12-24 de ore să fie fecundat de către un spermatozoid. Nimic mai simplu! Însă, așa cum spuneam, oul matur așteaptă cel mult o zi, iar dacă tu nu reușești să depistezi care este aceasta, în zadar vei încerca să concepi un copil.
Însă, atenție, ovulația nu este ceva cu gheare și cu colți. Este un proces normal al organismului femeii care se poate urmări asfel ca în următoarele nouă luni să te poți bucura de perioada de graviditate.
Ce se întâmplă mai exact la ovulație?
Pentru a afla cât mai multe informații despre ovulație și rolul acesteia în fertilizare, am stat de vorbă cu Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie care mi-a povestit că fiecare femeie se naște cu o rezervă ovariană de aproximativ 400.000 de ovocite. Acestea trec printr-un proces de maturare și, după instalarea menstruației, în fiecare lună, se eliberează câte un ovul matur de pe suprafața ovarului. După prima menstruație, primele 10-15 cicluri sunt anovulatorii, iar apoi se instalează ovulația care durează până în preajma menopauzei când, iarăși, ultimele cicluri vor devenii anovulatorii.
În concluzie, ciclul ovarian reprezintă de fapt maturarea ovocitului și eliberarea acestuia de pe suprafața ovarului în fiecare lună, lucru esențial pentru fertilitate. Însă nu numai ovarele sunt responsabile de procesul ovulației, un rol important jucându-l și hipotalamusul și hipofiza, două glande care își pun amprenta în reglarea ciclului ovarian. Un ciclu ovarian durează în medie 28 de zile și se calculează din prima zi a menstruației până în ultima zi de dinainte de următoarea menstruație.
La începutul fiecărui ciclu, pe ovare încep să se dezvolte mai mulți foliculi (mici chisturi care conțin câte un ovul), iar în ziua ovulației unul dintre ei inhibă dezvoltarea celorlalți urmând ca el să fie marele câștigător ce se va elibera, urmând să fie preluat de către trompele uterine; el va aștepta cuminte fecundarea pentru a urca mai apoi în uter. Dacă în maxim 24 de ore nu este fecundat, ovulul se va degrada și fertilizarea va trebui să aștepte până luna viitoare. Chiar dacă pare foarte puțin timp, nu te speria, căci vestea bună este că spermatozoizii au o durată de viață mai lungă și, dacă ei vor ajunge primii în trompele uterine, vor putea aștepta ovulul pentru a-l fecunda. Gândind așa, ai cam trei zile la dispoziție pentru a concepe un copil. Și apoi, dacă ar fi chiar așa de greu de obținut o sarcină, crezi că s-ar mai naște atâția copii în fiecare zi? Mai devreme sau mai târziu, dacă nu intervin alte probleme de sănătate, vei rămâne însărcinată și te vei bucura de copilașul tău!
Cele două faze ale ciclului ovarian
Ar mai fi un lucru important de menționat și anume faptul că fiecare ciclu ovarian este caracterizat de două faze: faza foliculară, cea de dinainte de ovulație caracterizată prin dominația hormonului estrogen și cea de după ovulație, faza luteală, caracterizată de influența hormonului progesteron. Cei doi hormoni își pun amprenta asupra stărilor tale, motiv pentru care dacă în prima fază simțurile gustativ, olfactiv, tactil și vizual sunt mai ascuțite, în a doua fază se înregistrează un apetit alimentar mai mare, stări schimbătoare de dispoziție, depresie, iritabilitate, reducerea concentrării precum și o serie de senzații fizice: tensiune mamară, balonare, cefalee și oboseală.
Cum știi că ești la ovulație?
Medicii folosesc și recomandă trei indicatori majori:
- Cel mai sigur este testul de ovulație care se găsește în mai multe variante și aproape în toate farmaciile și presupune identificarea LH-ului din urină, ce arată că există comandă hipofizară de a ovula. Este asemănător unui test de sarcină, foarte ușor de folosit și destul de eficient. Testul de ovulație se face cu urina de seară când apare vârful de secreție al hormonului LH.
- Măsurarea temperaturii bazale. Prezența progesteronului în faza lutheală determină și creșterea temperaturii corpului. Astfel, este indicat să-ți măsori temperatura bazală în fiecare zi și vei constata că în ziua imediat următoare eliberării ovulului, temperatura va crește cu aproximativ o jumătate de grad Celsius. Atunci este cazul să te pui imediat pe treabă. Dar, ca să ai mai multe șanse, ar fi bine să-ți măsori vreo două luni la rând temperatura ca să poți face calculele și să-ți dai seama cam în a câta zi a ciclului se instalează ovulația. Având aceste date, un contact sexual cu două, trei zile înainte de ovulație, în ziua ovulației, precum și cu două zile după, vor putea spori șansele de concepție.
- O altă modalitate de a depista ovulația este prezența lichidului cervical albicios pe slip. Acesta îți va indica faptul că se apropie sau că te afli la ovulație, însă, certitudinea ovulației o poate stabili doar ecografia transvaginală sau dozarea progesteronului.
Lipsa ovulației
Așa cum spuneam, ovulația se instalează cam la jumătatea unui ciclu menstrual. În cazul unor cicluri ovulatorii de 28 de zile (luăm în calcul varianta cea mai des întâlnită), ovulația se poate instala între a 13-a și a 15-a zi a ciclului.
Însă există și situații în care ovulația lipsește cu desăvârșire, din cauza unor probleme medicale. Aceasta este a doua cauză principală de infertilitate feminină.
Anovulația poate avea două cauze majore: neregularitatea hormonală la nivelul axului hipotalamo – hipofizo – ovarian, sau prezența unor membrane care învelesc ovarele și nu permit eliberarea ovulului. Principalele simptome ale lipsei ovulației sunt ciclurile neregulate. Ciclurile foarte scurte, foarte lungi sau care apar la intervale neregulate, sunt, de cele mai multe ori însoțite de diagnosticul anovulație.
Însă aceste cauze ale lipsei ovulației pot fi corectate cu medicamente hormonale sau cu intervenții laparoscopice însoțite de tratamente hormonale.
Mai există cazuri de infertilitate cauzate de ovare la unele femei de peste 35 de ani care deși prezintă ovulație, au o calitate genetică slabă a ovocitului și nu pot rămâne gravide. Ele au nevoie de tratament și de selecție ovocitară.
Ceea ce poți face tu este să mergi la medic și să-ți faci toate testele care ar putea arăta că nu ovulezi, iar apoi, împreună cu medicul să alegeți varianța cea mai bună de tratament.
Te invităm să folosești și acest calculator de ovulație!