Simptome precoce de sarcină. 15 dintre cele mai neobișnuite

Veronica Guzun, redactor
ce simti cand se fixeaza sarcina

Ce simti când se fixează sarcina? V-ați decis! Vreți (încă) un copil și deja lucrați la aceasta. Până trec cele 10 zile de la ovulație, când poți face un test de sarcină care să-ți răspundă la întrebarea ”sunt sau nu sunt?” ai putea fi atentă la câteva simptome precoce de sarcină. Mamanatural.com le-a trecut în revistă pentru tine.

Schimbări la textura sânilor

S-ar putea să remarci că sânii tăi sunt mai umflați și și-au schimbat textura la palpare. Sau poate mameloanele sunt întunecare și proeminente, iar areolele au devenit mai mari. Pentru unele femei, sensibilitatea sânilor la începutul sarcinii este la fel ca înainte de ciclu, dar pentru altele aceste simptome sunt în mod evident diferite.

Urinări frecvente

Dacă te trezești noaptea pentru a merge la toaletă s-ar putea să experimentezi un semn precoce că un ovul fertilizat a început implantarea pe peretele uterin. Hormonul hCG, uneori numit „hormonul sarcinii“ – adesea declanșează mersul frecvent la toaletă, chiar și atunci când embrionul este încă foarte mic și nu există nici o presiune reală asupra vezicii urinare de la un copil în creștere.

Greață

Poate apărea dimineața sau poate dura toată ziua. Cert e că greața este o realitate pentru multe femei la începutul sarcinii. În timp ce greață poate fi un semn precoce că ai rămas însărcinată, cele mai multe femei nu manifestă și vărsături în prima lună de sarcină. Ambele simptome vor dura până în al doilea trimestru.

Oboseală

După concepție, nivelul de progesteron începe să crească rapid și continuă să facă acest lucru pe parcursul primului trimestru. Progesteronul are rol de susținere hormonală a sarcinii, prevenirea contracțiilor uterine și inhibarea răspunsurilor imune precoce. Dezavantajul? Creșterea bruscă a acestui hormon te poate face să te simți sleită de puteri.

Răceala

Odată progesteronul pus pe treabă, sistemul tău imunitar devine mai sensibil la diverse bacterii și viruși, așa că posibilitatea să răcești mai repede este destul de mare. Dacă bănuiești că ești gravidă, apelează la tratamente naturiste în lupta cu răceala, cel puțin până în momentul în care se confirmă sau infirmă bănuiala.

Gingii umflate sau care sângerează

Din nou despre efectele progesteronului. Sistemul imunitar scăzut creează un mediu propice și pentru dezvoltarea bacteriilor în cavitatea bucală. În plus, în corp crește volumul de sânge și de lichid pentru a hrăni copilul. De aici gingiile sângerânde și senzație generală de umflare.

Mucus cervical

Dacă ții evidența ciclului menstrual în pregătirea pentru o sarcină, știi deja că în timpul ovulației crește cantitatea de mucus cervical pentru a ajuta sperma să ajungă la ovul spre fecundare. Într-un ciclu fără concepție, mucusul cervical va dispărea la 24 de ore de la ovulație.

Însă, dacă a avut loc concepția, atunci acest mucus cervical va continua sa fie produs pentru mai multe zile de la data ovulației. Ba chiar va exista, într-o anumită cantitate, pe parcursul întregii sarcinii, deoarece păstrează vaginul curat și reduce șansele ca bacteriile rele să se apropie de copilul tău.

Diferența este subtilă, dar pentru femeile care își cunosc ciclul, este cel mai de încredere semn pozitiv al sarcinii.

Crampe abdominale și balonare

Da, acestea sunt și simptome premenstruale și pot fi cu ușurință confundate. Implantarea ovulului pe peretele uterin poate crea aceleași semne. Multe femei experimentează crampe uterine ușoare în momentul în care ovulul se fixează în uter, tot atunci pot apărea ușoare dureri de spate și balonare abdominală.

Spotting (ușoară sângerare) sau sângerarea de nidație

Pe măsură ce ovulul fertilizat se implantează în mucoasa uterină, este posibil să remarci o sângerare ușoară de câteva zile. De fapt, aproximativ 25-30% dintre femeile gravide au acest simptom în primele zile de sarcină. Deoarece implantarea are loc aproximativ în zilele când trebuie să vină ciclul, spotting-ul este adesea confundat cu începerea menstruației. Diferența însă este că sângerarea de implantare a ovulului fecundat este roz-maronie sau deschisă la culoare și nu devine abundentă.

Ce este sângerarea de implantare?

Sângerarea de implantare (numită și sângerare de nidație, când blastocistul – viitorul embrion – se „lipește” de peretele uterin) poate apărea oricând între a 6-a şi a 12-a zi de la concepere.

Cât durează sângerarea de implantare?

Fiecare femeie are alt fel de sângerare de implantare – unele observă scurgeri uşoare preţ de câteva ore, în timp ce altele pot sângera chiar şi câteva zile.

Sensibilitate la mâncare

Dacă te trezești cu senzație de greață și aversiune alimentară s-ar putea să fii gravidă. De fapt pe toată durata sarcinii poți experimenta pofte alimentare ciudate și aversiuni pentru produse care înainte îți plăceau foarte mult.

Gustul metalic

Acesta este unul dintre cele mai ciudate simptome precoce pentru o sarcină. Gustul persistă chiar și după consumul de alimente. Sursa lui este schimbarea hormonală din corp. Mai exact estrogenul se face vinovat de gustul metalic pe care îl simți în gură. Până organismul se obișnuiește cu noile niveluri de hormoni va trebui să trăiești cu această senzație ciudată. Va trece în trimestrul doi.

Sensibilitate termică

Mori de frig sau te sufoci de cald? Sau, în general, te simți ciudat. Dă vina pe schimbările hormonale de la începutul sarcinii. Femeile care își cunosc bine manifestările corpului vor remarca rapid modificările la nivelul organelor senzoriale și vor avea senzația că termostatul interior s-a defectat.

Salivă în exces

Te simți brusc precum câinele lui Pavlov? Este gravidarum ptyalism, termenul medical pentru excesul de salivă care apare în timpul grețurilor de dimineață, a refluxului și a stării de rău în stomac. Toate foarte frecvente în primul trimestru. Progesteronul relaxează mușchii în corpul nostru, ceea ce face ca supapa care separă esofagul de stomac să rămână ușor întredeschisă. Ca rezultat, acidul din stomac poate ajunge în esofag și să dea senzația de arsuri sau reflux acid. Ca soluție, încearcă să bei înainte de mese câte jumătate de pahar cu apă în care ai diluat o linguriță de oțet de mere. Aceasta va ușura indigestia și va elimina abundența de salivă.

Constipație

Dă vina pe progesteron. Din nou! El încetinește mișcările peristaltice. Pentru a ameliora simptomele, nu uita să bei suficientă apă și să te alimentezi cu produse bogate în magneziu.

Schimbări ale stării de spirit

Explozia de hormoni ce are loc în organism face să ai dispoziție fluctuantă. Râsul și plânsul sunt separate adesea de o singură clipă. Și această stare va trece după primul trimestru.

Cum se explică simptomele pe care le ai când se fixează sarcina?

Atunci când faci un test de sarcină, testezi de fapt prezența hormonului Gonadotropina corionică umană hCG în urină. Noul embrion începe să producă acest hormon imediat ce se atașează de peretele uterin, deci chiar din primele zile de sarcină, înainte ca tu să observi întârzierea ciclului menstrual.

Este primul hormon produs de placentă și se dublează din două în două zile în primele 10 săptămâni de sarcină. Hormonul este eliminat din organism prin urină, de aceea testele de sarcină din farmacie, pe care le faci cel mai probabil când deja ciclul a întârziat, au o grad ridicat de acuratețe, deoarece cantitatea de hCG în organism e suficient de mare încât să poată fi detectată.

Dacă ți s-a părut util acest articol, ți le recomandăm și pe următoarele: 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa