Semne că ești fertilă la care trebuie să fii atentă

Ramona Dinescu
semne ca esti fertila totul despre mame

Perioada fertilă este destul de greu de detectat cu acuratețe maximă, însă, dacă știi să interpretezi câteva semne pe care ți le arată organismul, vei reuși cu siguranță să-ți planifici viitoarea sarcină.

Multe cupluri petrec foarte mult timp făcând și desfăcând planuri legate de copilul pe care și-l doresc să apară în viața lor. Însă de la oprirea metodelor contraceptive și până al instalarea unei sarcini poate fi cale lungă, uneori poate dura și mai mult de un an până ce veți zări cele două liniuțe roz de pe testul de sarcină.

Ciclul femeii

Pentru a rămâne însărcinată, știi și tu probabil că spermatozoizii sănătoși trebuie să întâlnească ovulul în una dintre trompele uterine. Eliberarea ovulului se numește ovulație și de obicei se întâmplă cu două săptămâni înainte de următoarea menstruație. O femeie care are un ciclu de 28 de zile, va fi fertilă cam în a 14-a zi a ciclului (numărată din prima zi de menstruație). Femeile care au un ciclu mai lung sau mai scurt, dar totuși regulat,  vor scădea 14 zile din durata ciclurilor lor. De exemplu, o femeie care are un ciclu de 21 de zile, va ovula aproximativ în a șaptea zi, iar una care are un ciclu de 35 de zile va fi fertilă în a 21-a zi a ciclului său.

Când ai cele mai multe șanse de a rămâne gravidă

Pentru a avea cât mai multe șanse să rămâi însărcinată, Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie, cea care ne-a ajutat să concepem acest material recomandă contact sexual timp de o săptămână în preajma ovulației. Asta înseamnă contact sexual zilnic cu cinci zile înainte de ovulație și cu două zile după.

Dacă ai un ciclu neregulat și nu poți aproxima perioada ovulației, se recomandă un kit de ovulație care este foarte precis. Acest test măsoră cantitate hormonului luteinizant din urină, hormonul responsabil de ovulație.

Organismul îți poate arăta zilele fertile

Poți, de asemenea, monitoriza două funcții ale organismului tău ce sunt capabile să-ți indice perioadele cele mai fertile, sporindu-ți astfel șansele de a rămâne gravidă. Aceste metode presupun mai mult efort din partea ta.

Iată care sunt cei doi indicatori ai fertilității:

–          Schimbările survenite în consistența mucusului cervical

–          Temperatura bazală

Evaluarea mucusului cervical

Lichidul cervical protejează spermatozoizii și îi ajută să se miște mai ușor prin colul cervical către uter și trompele uterine. Așa cum în preajma menstruației apar tot felul de modificări în organism, tot la fel se schimbă și mucusul cervical în așteptarea ovulației. Vei constata diferențe evidente legate de felul în care arată și se simte  în cursul unui ciclu.

La începutul ciclului mucusul cervical lipsește. Apoi va apărea lipicios și de consistență gumoasă, iar ulterior va deveni de consistență cremoasă și de culoare albă. În final, pe măsură ce se apropie ovulația va deveni mai transparent, aproape de consistența albușului de ou. Acest a este semnul că a sosit perioada fertilă.

Mucusul cervical se va simți și în interior, la baza vaginului, mai ales în zilele fertile. Freacă-ți degetele pentru a evalua consistența acestuia și pentru a vedea cât de mult se potrivește descrierii de mai jos:

Înainte de menstruație (nu este prezent mucusul cervical)

Imediat după menstruație (nu este prezent mucusul cervical)

În perioada infertilă: mucusul este lipicios, de consistență cauciucată

Perioada fertilă: mucusul este umed, cremos și alb

Ziua ovulației: mucusul este alunecos, transparent, se întinde, asemenea albușului de ou.

Măsurarea temperaturii bazale

Temperatura corpului tău oscilează subtil în timpul ciclului menstrual și crește după ovulație. Dacă îți vei măsura temperatura zilnic își vei da seama cu ușurință când s-a instalat ovulația. Este recomandat să-ți măsori temperatura la aceeași oră dimineață, imediat după ce te-ai trezit, fără să te miști prea mult deoarece activitatea fizică poate crește temperatura. Fă-ți un tabel și notează zilnic temperatura corpului pentru a putea determina zilele fertile.

Te-ar mai putea interesa