Sarcina în timpul menstruaţiei

Alexandra Ion

  Există ideea că sarcina în timpul menstruației este exclusă. Adevărul este undeva la mijloc și da, poți rămâne însărcinată chiar și în timpul menstruației!

  Aparatul reproducător feminin este o mașinărie uluitoare, care este concepută și perfecționată cu unicul scop de a obține o sarcină. Poate sună ciudat, dar întregul organism feminin, din punct de vedere anatomic și funcțional, urmărește un singur lucru: să facă copii!

  Teoretic, sarcina în timpul menstruației nu este posibilă pentru că toată combinația de hormoni feminini se repliază și se reorganizează pentru a începe un nou ciclu lunar, care presupune formarea și eliminarea unui ovul și pregătirea mucoasei uterului pentru a adăposti ovulul fecundat. Tot acest mecanism are loc într-un număr de zile. Din momentul în care un ovul nefecundat este eliminat și apare hemoragia lunară, și până la eliminarea unui nou ovul apt pentru fecundare, trec 14 zile. Dar aceasta se întâmplă doar în cazul femeilor care au un ciclu menstrual perfect regulat. În fapt, perioada poate varia și poate fi chiar și mai mică de 8-10 zile.

  Pe de altă parte, procesul de formare a unui ovul nou începe în prima zi a ciclului menstrual, iar perioada hemoragică poate dura de la 3 la 7 zile. În altă ordine de idei, spermatozoizii au capacitatea de a rezista și de a-și păstra capacitatea de a fecunda un ovul 2-3 zile, iar trompele uterine sunt un loc în care aceștia se simt… ca acasă.

  Hazardul, jocul ciudat și imprevizibil al hormonilor feminini, poate face ca toată această aritmetică a concepției să dea cu plus!

  Este posibil să rămân însărcinată în timpul menstruației?

  Da! Actul sexual consumat în timpul perioadei hemoragice a ciclului menstrual poate plasa spermatozoizi în trompele uterine care vor rămâne viabili suficient de mult timp pentru a fecunda un ovul.

  În fapt concepția are de cele mai multe ori loc la câteva ore (chiar și zeci de ore) după un act sexual neprotejat. Una peste alta, sarcina în timpul menstruației este o situație rară, dar perfect posibilă!

  Citește și:

  Analize recomandate înainte de a rămâne însărcinată

  Tot ce trebuie să ştii despre ovulaţie

  Trucuri pentru a ramane însărcinată cât mai repede

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa