Sarcina după un avort: care sunt riscurile și cum le gestionezi?

Alexandra Ion
sarcina femeie
Sarcina după avort este posibilă, însă trebuie respectate anumite reguli

Sarcina după un avort (provocat sau spontan) nu implică nici un risc major pentru mamă sau făt, dar numai dacă vei lua în calcul câteva detalii.

Regula generală spune că, după un avort, trebuie să aștepți între trei și șase luni înainte de o nouă sarcină, pentru a elimina orice riscuri posibile. Cele mai importante riscuri pe care le poți avea pentru evoluția unei sarcini după un avort este avortul spontan sau nașterea prematură.

Medicii spun că instalarea unei sarcini după un avort provocat nu implică riscuri majore dacă trec cel puțin două luni de la momentul avortului. Este nevoie ca echilibrul hormonal să fie perfect recuperat, iar uterul să se poată reface. Făcut corect, tratat corect după, un avort la cerere nu va ridica mari probleme de sănătate femeii.

Sarcina după un avort. Contează tipul de avort

În cazul unui avort spontan, lucrurile sunt un pic mai complicate, cel mai mare risc fiind repetarea acestuia. În consecință, dacă în cazul unui avort la cerere recuperarea este rapidă, iar o sarcină nouă se poate instala fără riscuri majore, în cazul unui avort spontan, este obligatoriu un control general și stabilirea cauzelor care au dus la apariția acestei situații pentru a o putea evita pe viitor.

Un avort spontan este, până la un punct, o reacție de apărare a organismului. Peste 90% din sarcinile cu probleme (embrion care are grave anomalii de dezvoltare) se finalizează cu un avort spontan în cea de a 6-7 săptămână de sarcină.

Un avort spontan poate avea o multitudine de cauze și poate să fie semnul unor probleme care trebuie identificate prin analize de specialitate, astfel că este necesar să iei legătura cu medicul după un astfel de incident.

Deseori, un avort spontan are nevoie de un tratament, posibil chiar și de un chiuretaj pentru ca totul să fie în regulă, iar uterul să fie capabil să se refacă și să poată susține dezvoltarea unui alt embrion.

Sarcina după un avort. Ce spun experții

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca timp sigur ce trebuie să treacă de la un avort spontan la o nouă sarcină un interval de șase luni, însă acesta nu se aplică neapărat oricărei femei.

Dr. Alex Polyakov, medic obstetrică-ginecologie și specialist în fertilitate, explică că acest interval este valabil pentru femeile din întreaga lume, nu numai pentru anumite categorii sociale.

„O sarcină, în mod evident, atrage după sine un stres în plus asupra resurselor nutriționale, ceea ce ar însemna ca un interval mai scurt între două sarcinii să fie în detrimentul viitoarei mame și al copilului”, explică el.

Medicul mai spune că și alți factori, precum riscul de sângerare excesivă, infecții sau complicații, este mult mai mare în țările mai puțin dezvoltate (aici fiind inclusă și România). Un motiv în plus să să aștepte o perioadă mai lungă între un avort spontan și o nouă sarcină.

Există și amănunte mai puțin știute legate de sarcina după un avort

De exemplu, factorul Rh, mai ales dacă este vorba despre prima sarcină, în cazul femeilor cu Rh negativ. Există riscul ca viitoarele sarcini, în cazul lor, să fie compromise, dacă nu se iau măsurile necesare și dacă nu se face un vaccin specific, imediat după avort, care să le permită femeilor să aibă, în viitor, copii fără riscuri pentru dezvoltarea acestora.

Deseori, medicii nu iau în seamă acest amănut, dar femeile care au Rh negativ și fac un avort la cerere sau trec prin experiența unui avort spontan trebuie să semnaleze acest detaliu medicului.

Pentru a fi cât mai bine informată dacă ai avut o sarcină ce s-a finalizat cu avort, îți recomandăm și aceste articole: 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa