Sarcina după sterilet: există riscuri?

Ramona Dinescu
sarcina dupa sterilet totul despre mame

Steriletul nu ridică nici un fel de riscuri pentru o viitoare sarcină, atâta timp cât mergi periodic la medic pentru control

Înlăturarea steriletului este una dintre cele mai puțin perturbatoare metode prin care te poți întoarce la fertilitatea naturală. Odată ce steriletul a fost scos, nu ar trebui să dureze mult timp până ce vei găsi cele două liniuțe roz pe testul de sarcină.

Un alt subiect care te poate interesa, aici: Contracepţia după naştere

Cum rămâi însărcinată după sterilet?

Imediat ce acest dispozitiv a fost înlăturat nivelul tău de fertilitate va reveni la normal, acolo unde era când ai decis să-ți montezi steriletul. În ziua de azi medicii recomandă steriletele non-hormonale care nu afectează fertilitatea, ci doar previn concepția.

Din moment ce nu se eliberează niciun hormon în organismul tău, nu ai nevoie de o perioadă de timp pentru ca organismul să se adapteze și să revină la normal. Astfel, poți încerca să rămâi însărcinată imediat după ce dispozitivul a fost înlăturat.

Chiar și dacă ai folosit un sterilet cu eliberare de hormoni, tot poți încerca să rămâi însărcinată la prima ovulație deoarece hormonii au dispărut și ei odată cu dispozitivul.

În cazul în care nu reușești să rămâi însărcinată într-un timp de 6-12 luni, înainte de a da vina pe sterilet, cel mai indicat ar fi să-ți faci o programare la medic, iar acesta ar putea stabilii cu exactitate cauza infertilității, dacă este cazul.

Ce se întâmplă dacă rămâi însărcinată cu sterilet?

Deși șansele de a rămâne însărcinată cu steriletul montat sunt extrem de mici, ele există și trebuie luate foarte în serios.

Dacă ai simptomele unei sarcinii, trebuie să-ți faci imediat programare la medic, deoarece sarcina sub sterilet poate ridica două preocupări majore.

În primul rând ar putea fi vorba de o sarcină ectopică. Acest lucru înseamnă că ovulul fertilizat ar putea să se fi implantat pe una dintre trompele uterine sau oriunde altundeva în afara cavității uterine. Acest lucru se poate întâmpla deoarece steriletul împiedică procesul de fertilizare în uter, nu și pe trompele uterine.

Sarcinile ectopice nu sunt viabile și sunt extrem de riscante. Mai multe informații despre acest subiect poți afla aici: Simptomele unei sarcini extrauterine

A doua îngrijorare se referă la sarcina implantată corect, în cavitatea uterină. Chiar dacă nu este o sarcină ectopică, trebuie să te programezi de urgență la medic pentru că, dacă îți dorești să păstrezi sarcina, trebuie să știi ca steriletul trebuie îndepărtat, altfel există un risc mare de avort spontan.

Și îndepărtarea steriletului în timpul sarcinii ridică riscul de a pierde copilul, însă acest risc este mult mai mic decât în cazul în care ai putea alege să păstrezi sarcina cu tot cu steriletul montat.

Fii la curent cu tot ce publicăm și dă-ne și un like pe Facebook!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa