Până la ce vârstă rămân femeile însărcinate? Am putea spune că în ziua de azi, se poate ca o femeie să fie gravidă și la 70 de ani, grație tehnicilor de reproducere asistată. Vârsta femeii și fertilitatea sunt strâns legate și se spune că este un timp pentru fiecare lucru. Medicii recomandă ca femeile să rămână însărcinate între 20 și 35 de ani, după aceea, crescând riscurile atât pentru mamă, cât și pentru făt.
Sarcina după vârsta de 50 de ani, în ultima vreme, a devenit posibilă pentru tot mai multe femeie, în special datorită avansului tehnologiei în reproducerea asistată. Principala procedură prin care se poate reuși obținerea unei sarcini după 50 de ani este apelarea la o bancă de ovule, lucru răspândit deja și în România. Nu avem noi bănci de donatori de ovule, însă deja specialiștii noștri lucrează cu clinici și bănci de donatori din străinătate.
Până la ce vârstă rămân femeile însărcinate? Fertilitatea se termină la menopauză
În mod normal, fertilitatea unei femei se sfârșește la menopauză, spune Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie, specialist în infertilitate. Iar menopauza se definește ca fiind absența menstruației timp de 12 luni consecutive.
În timpul perimenopauzei, ciclul menstrual și menstruația devin neregulate sau se opresc. Însă, chiar dacă o femeie are menstruație regulat, după vârsta de 50 de ani, calitatea ovulelor sale este mult mai mică decât în cazul unei femei de 20-30 de ani. Astfel, șansele de a concepe natural un copil sănătos sunt foarte mici, în special după vârsta de 42 de ani. Este important de precizat că ceasul biologic al unei femei variază, iar nivelul individual de fertilitatea al fiecărei femei poate fi testat printr-o mulțime de metode.
Care este vârsta maximă la care pot rămâne femeile însărcinate?
Așa cum spuneam mai sus la recomandarea Dr. Dumitrescu, nivelul de fertilitate al fiecărei femei variază. Însă, ne putem uita puțin în precedentele create.
Gianna Nannini, faimoasa cântăreață italiană, a șocat o lume întreagă când la vârsta de 56 de ani a dat naștere unui copil. Iar ea este doar una dintre vedete. Pe Wikipedia, găsești un tabel cu o mulțime de femei, unele celebre, altele nu, care au născut după vârsta de 50 de ani.
În cazul femeilor, fertilitatea maximă se înregistrează în jurul vârstei 18 – 23 de ani și se stabilizează până în jurul vârstei de 27-28 de ani. Începe apoi un declin ușor până la împlinirea vârstei de 30 de ani, urmând ca după 35 de ani lucrurile să devină mult mai dificile, iar după 40 de ani, fertilitatea scade abrupt. Este deja un lucru neobișnuit ca o femeie de 45 de ani să rămână însărcinată natural.
Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, Clinica Genesis Athens
Dar care sunt recordurile?
- Cea mai în vârstă mamă care și-a dorit să conceapă un copil avea 71 de ani.
- Conform statisticilor furnizate de Human Fertilisation and Embryology Authority, în Marea Britanie se nasc anual mai mult de 20 de bebeluși din mame trecute de 50 de ani, cu ajutorul fertilizării in vitro și a donării de ovocite, ce-i drept.
- Maria del Carmen Bousada de Lara este cea mai în vârstă mamă verificată. Ea avea 67 de ani și 3 zile când a dat naștere unei perechi de gemeni. Și era cu 130 de zile mai în vârstă decât Adriana Iliescu, românca care a născut în 2005 o fetiță. În ambele cazuri, copiii au fost concepuți cu ajutorul donării de ovocite și prin fertilizare in vitro.
- Cea mai în vârstă mamă care a conceput natural, verificată și autentificată de Cartea Recordurilor în 2017, este Dawn Brooke din Marea Britanie. Ea a conceput un băiețel, la vârsta de 59 de ani, în anul 1997.
Riscurile unei sarcini după 50 de ani
Riscurile complicațiilor legate de sarcină cresc odată cu vârsta mamei. Aceste riscuri includ: diabetul gestațional, hipertensiune, naștere prin cezariană, avort spontan, preeclampsie și placenta previa.
În comparație cu mamele cu vârste cuprinse între 20 și 29 de ani, mamele peste 50 de ani prezintă un risc de trei ori mai mare de a naște un copil cu o greutate mică, un copil prematur. Riscul de a naște un copil cu o greutate și înălțime extrem de mică, dar și de mortalitate fetală sunt aproape duble. Ca să nu mai vorbim de riscul de anomalii gestaționale cum este Sindromul Down.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.