O nouă sarcină după un avort spontan. Când este recomandată? La ce să te aștepți?

Ramona Dinescu
o nouă sarcină

După un avort spontan, cele mai multe dintre femei vor să știe care este perioada cea mai sigură de timp pentru a încerca să rămână din nou însărcinate.

Prima mea încercare de a fii mamă s-a terminat tragic, adică la 8 săptămâni de sarcină aceasta s-a oprit în evoluție. Din momentul în care am văzut testul de sarcină pozitiv și confirmarea ginecologului că sunt însărcinată, am început să mă pregătesc psihic pentru marea întâlnire cu copilul meu. Din păcate, la al doilea control ginecologic, sarcina era oprită în evoluție. Am suferit teribil, însă, încet, încet, am aflat de la prietenele mele că fiecare dintre ele trecuse printr-o astfel de situație, iar medicul mi-a spus că aproximativ 50% dintre sarcini se opresc în evoluție, unele fără ca măcar să știm de ele. Atunci când apare un defect genetic, organismul viitoarei mame respinge sarcina, altfel s-ar naște foarte mulți copii cu probleme. A fost o explicație bună, încurajatoare care m-a făcut să privesc altfel lucrurile și, după aceasta, am început să mă întreb care este momentul la care voi putea reîncerca să rămân însărcinată.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca timp sigur ce trebuie să treacă de la un avort spontan la o nouă sarcină un interval de șase luni, însă acesta nu se aplică neapărat oricărei femei.

Cu toate acestea, ultimele cercetări publicate anul trecut, cercetări efectuate pe un eșantion de 1 milion de femei, au arătat că, dacă așteptăm mai puțin de șase luni între două sarcini, șansele unui avort spontan sau de naștere prematură sunt mai mici. Acestea sunt primele evidențe clare care arată că o perioadă mai scurtă de șase luni între două sarcini nu atrage după sine efecte adverse. Și atunci de ce ginecologii recomandă acest interval?

Dr. Alex Polyakov, medic obstetrică-ginecologie și specialist în fertilitate, explică că acest interval este valabil pentru femeile din întreaga lume, nu numai pentru anumite categorii sociale. El spună că în lumea a treia și în țările subdezvoltate, deficiențele nutriționale sunt aproape universale.

O sarcină, în mod evident, atrage după sine un stres în plus asupra resurselor nutriționale, ceea ce ar însemna ca un interval mai scurt între două sarcinii să fie în detrimentul viitoarei mame și al copilului”, explică el.

El mai spune că și alți factori, precum riscul de sângerare excesivă, infecții sau complicații, este mult mai mare în asemenea țări, motiv pentru care ar fi benefic să să aștepte o perioadă mai lungă între un avort spontan și o nouă sarcină.

O nouă sarcină după mai multe avorturi spontane

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie și specialist în infertilitate susține că, atunci când vorbim despre mai multe sarcini între rupte în evoluție, de la 3 în sus, atunci anumite investigații sunt absolut obligatorii, precum testele de coagulare a sângelui.

Tot ea susține că, în cazul unui cuplu sănătos, după un avort spontan se recomandă o perioadă de așteptare de 4 luni până la o nouă încercare de a deveni părinți. Dacă se așteaptă mai mult, air părinții sunt trecuți de 35 de ani, pot crește șansele de a nu concepe un copil.

Însă, înainte de orice trebuie să luăm în considerare toți factorii. Dacă în țările civilizate, timpul de așteptare poate fi și de două-trei luni, trebuie să te gândești că poți fi pregătită din punct de vedere fizic, însă partea emoțională mai are nevoie de timp.

Regulile de care trebuie să ții seama înainte de a încerca să rămâi însărcinată sunt universal valabile așa că după un avort spontan, o dietă echilibrată bogată în vitamine și minerale, activitatea fizică și pregătirea emoțională sunt în continuare esențiale.

Concluzia este că în funcție de tabloul clinic și emoțional al fiecărei viitoare mame, medicul specialist poate recomanda cel mai bun interval de timp necesar refacerii organismului după un avort spontan și până la o nouă sarcină.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa