Test de sarcină se poate face din sânge sau din urină. Află cum funcționează un test de sarcină, cât costă și de unde poate fi cumpărat. În plus, specialiștii noștri îți vor spune care este perioada recomandată pentru un astfel de test și cum se pot testa bărbații dacă sunt sau nu fertili!
„Recunosc că nici măcar o dată nu am așteptat să-mi întârzie menstruația, ci am făcut primul test cu vreo 2 zile înainte de data la care urma să-mi vină ciclul. Am văzut o liniuță roz aprins și o liniuță rozalie care abia se distingea lângă cealaltă, însă știam clar că sunt însărcinată pentru că aveam toate celelalte simptome ale unei femei gravide.
La momentul respectiv mi s-a părut interesant să aflu cum funcționează un test de sarcină și care este momentul cel mai bun pentru a-l face.”
Cel mai bun test de sarcină și nivelul HCG
Am stat de vorbă cu Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie, și am aflat că indiferent că este vorba de un test de sânge sau unul de urină, ambele măsoară nivelul hormonului HCG – gonadotropină corionică umană, hormon ce este eliberat de organismul unei femei însărcinate.
Hormonul HCG este prezent și în sânge și în urină și poate fi identificat la 10-14 zile de la concepție. HGC este denumit și hormonul sarcinii deoarece este produs de către celulele ce formează placenta și rezistă în organism între 8 și 12 săptămâni de gestație.
Un test de sarcină este pozitiv în momentul în care nivelul hormonului HCG este mai mare sau egal cu valoarea 35 mlU/ml și este negativ când valoare hormonului este ai mică de 5 mlU/ml.
- CITEȘTE ȘI: Primele semne de sarcină. Cum îți dai seama că ești gravidă înainte să poți face un test de sarcină
Când pot face un test de sarcină
Așa cum spuneam, hormonul HCG poate fi depistat în sânge și urină la 10-14 zile de la concepție. Un test de sânge efectuat în a zecea zi de la concepție ar putea să-ți arate un rezultat real, la fel cum un test de urină efectuat în a 14 zi de la concepție îți poate spune adevărul despre starea ta.
Important de menționat este faptul că acest hormon își dublează valoarea cu fiecare zi ce trece. Așa că dacă ai răbdare, după 3-4 zile de la data la care ar fi trebuit să-ți vină ciclul, vei primi o confirmare cât se poate de reală. Dar pentru a scăpa de orice îndoială, un test de sânge repetat o dată la 2 zile îți va confirma și cele mai fine bănuieli.
Testul de sânge este un test cantitativ care îți măsoară valoarea hormonului HCG, în schimb testul de urină este unul cantitativ care poate depista doar dacă hormonul este sau nu prezent în urină.
Testul de urină este indicat să fie făcut la prima oră a dimineții, cu prima urină, așa cum se cere și la analizele uzuale. Se pare că pe timpul nopții, hormonul HCG crește în concentrație, iar astfel rezultatul testului ar putea fi mai relevant.
Cum se face corect un test de sarcină
Orice test ai alege, urmează întocmai instrucțiunile producătorului. Pentru unele teste este suficient să colectezi urina într-un recipient, iar apoi să pui cu o pipetă pe test sau să-l înmoi, acolo unde este indicat. Există și modalitatea de a plasa urina direct pe test.
Modalitatea de folosire depinde de producătorul testului, la fel ca și modalitatea de afișare a rezultatului: două liniuțe roz pentru rezultate pozitive sau o liniuță roz pentru rezultat negativ.
Alte teste își schimbă culoarea sau folosesc un simbol (+ sau -) în dreptul zonei tratate chimic care intră în contact cu urina. Există și teste digitale care afișează un mesaj simplu de genul „ești însărcinată” sau „nu ești însărcinată”.
Avantajul unui test de urină este acela că îl poți face oricând, la tine acasă, fără o programare la medic și fără o înțepătură. În plus, acuratețea unui test de urină este de aproximativ 99 %. În restul de 1% dintre cazuri se poate întâmpla ca testul să fie expirat sau să nu fie efectuat corect.
Cât costă un test de sarcină și de unde îl pot cumpăra?
Testele de sarcină pot fi cupărate din farmacie, din supermarket, pe pe anumire site-uri de vânzări online sau se pot face la o clinică de ginecologie. Prețul poate varia între 5,65 lei și 33 de lei și sunt foarte ușor de folosit.
Cel mai bun test de sarcină. Iată care sunt variantele disponibile
Testele de urină | Pot fi făcute acasă sau la cabinetul unui doctor. Multe femei aleg să facă testul de sarcină pentru acasă, cam la o săptămână de întârziere a ciclului menstrual. Testele de sarcină pentru acasă sunt intime și comode. Aceste produse vin cu instrucțiuni. Urmați-le cu atenție pentru un rezultat cât mai exact. După testare, puteți confirma rezultatul mergând la doctor, care poate efectua teste de sarcină mai sensibile și mai sigure. |
Testele de sânge | Se fac la doctor, dar sunt mai rar folosite decât testele de urină. Acest tip de teste pot detecta o sarcină mai repede decât un cele pentru acasă, chiar la șase-opt zile după fecundare. Doar că obținerea rezultatelor durează mai mult decât la testele pentru acasă. |
Testele calitative hCG | Verifică dacă hCG este prezent. Răspunde cu „da” sau „nu” la întrebarea: „Sunt gravidă?”. Doctorii cer acest tip de teste pentru a confirma sarcina la zece zile de întârziere a ciclului menstrual. Însă acest tip de teste pot detecta hCG mult mai devreme. |
Testele cantitative hCG (beta hCG) | Măsoară exact cantitatea de hCG din sânge. Pot descoperi chiar și niveluri foarte mici de hormon. Deoarece aceste teste de sarcină pot măsura concentrația de hCG din sânge, ar putea fi de ajutor în descoperirea oricăror probleme în timpul sarcinii. Ar putea fi folosite (în combinație cu alte teste) pentru excluderea unei sarcini extrauterine (ectopice) sau pentru monitorizarea unei femei după un avort, când nivelul de hCG scade rapid. |
Cât de repede pot face testul de sarcină?
- Sunt producători care promit că testele lor pot depista sarcina cu 6 zile de întârziere a menstruației. Înainte de această perioadă este imposibil de detectat. Se poate întâmpla ca testul să detecteze o sarcină chimică, care este de fapt un avort spontan, dar organismul a început să detecteze hormonii.
- Pentru ca rezultatul să fie concludent așteaptă cel puțin o săptămână după ce ți-a întârizat menstruația.
- Conform nhs.uk, dacă nu știi când trebuie să apară următoarea menstruație, este indicat să faci testul la cel puțin 21 de zile de la ultima relație sexuală neprotejată.
- Poți face testul în orice moment al zilei, dar, se pare că o acuratețe mai mare o are testul făcut cu prima urină a zilei.
Ce se întâmplă dacă fac testul prea devreme?
Știu că nu mai ai răbdare și vrei să faci testul cât mai repede. În cazul în care totuși nu vrei să mai aștepți, alege un test care are o viteză de răspuns rapidă, dar este posibil ca rezultatul său să nu fie concludent.
Un test negativ după unul pozitiv
Frica pierderii sarcinii le face pe multe femei să repete testul de sarcină, chiar dacă au avut unul pozitiv, doar pentru a se reasigura că totul este în regulă. Dacă cel de-al doilea are rezultat negativ este bine să mergeți la medicul ginecolog pentru analize suplimentare.
Teste recomandate după un test pozitiv
Evident, mergi la medic pentru un control amanunțit, dacă testul rapid de sarcină va avea un rezultat pozitiv!
La primul control prenatal, medicul te va întreba despre „istoricul” tău medical – ce boli ai avut, dacă există maladii importante în familia ta, ce operaţii ai suferit până în prezent sau dacă ai mai avut şi alte sarcini şi cum au decurs acestea. După această „introducere”, medicul îţi va face un examen medical complet, recomandându-ţi un set de analize uzuale, care trebuie făcut obligatoriu de fiecare mămică însărcinată în primul trimestru de sarcină.
Primul set de analize
- Pentru a vedea dacă eşti anemică – sunt importante valorile hemoglobinei, hematocritului şi ale celulelor roşii (hematii). Dacă aceste valori sunt scăzute, medicul îţi va prescrie un tratament corespunzător, întrucât anemia mamei se poate asocia cu diminuarea dezvoltării fătului sau chiar cu o naştere prematură.
- Pentru a verifica dacă există sau nu o infecţie în organism – numărătoarea de leucocite ne indică acest lucru. Este normal ca pe perioada sarcinii să existe un număr ceva mai mare de celule albe (sau leucocite – acele celule care au rol în apărarea organismului), însă când numărul lor este mult crescut, medicul va căuta cauzele unui infecţii în organism.
- Măsurarea nivelului de glucoză din sânge (glicemia) este importantă, deoarece sarcina predispune la diabet zaharat. Iar dacă în familia ta există cineva cu diabet, medicul îţi va indica şi un test de toleranţă la glucoză care se face între 24 şi 28 de săptămâni.
- Pentru a verifica funcţia rinichilor se determină de rutină ureea şi creatinina din sânge.
- Determinarea grupei sanguine şi a Rh-ului trebuie făcută obligatoriu la fiecare gravidă şi la partener, datorită riscului apariţiei unei complicaţii serioase la fătul cu Rh pozitiv a cărui mamă are Rh negativ.
- Testul pentru sifilis (RBW sau VDRL) arată dacă mama are sau nu sifilis. Această infecţie în timpul sarcinii se poate complica fie cu sifilis congenital la nou-născut, fie cu avort după patru luni de sarcină, sau cu un copil născut mort. De aceea, este foarte importantă depistarea şi tratarea imediată a sifilisului la gravide.
- Depistarea altor infecţii ale mamei, extrem de periculoase în sarcină, precum: rubeola şi toxoplasmoza, care pot determina anomalii congenitale la făt sau avort spontan. În plus, se fac analize pentru depistarea infecţiei cu virusul hepatitei B şi a infecţiei cu virusul HIV (care produce SIDA). Studiile arată rezultate încurajatoare: riscul unei mame infectate cu HIV să nască un copil seropozitiv scade la mai puţin de 5% cu un tratament specific administrat pe perioada sarcinii.
Test de fertilitate pentru bărbați
Dacă testul tău de sarcină nu are niciodată 2 liniuțe, poate e timpul ca partenerul tău să facă un test de fertilitate. Sau puteți face testul 2 în 1 împreună! Cercetătorii britanici sunt cei care au creat primul test de fertilitate pentru bărbaţi şi femei, care poate fi folosit la domiciliu, informează AFP.
Rolul acestui test este să măsoare fertilitatea cuplurilor care doresc să aibă un copil. La bărbat, el permite măsurarea concentraţiei de spermatozoizi activi, factorul cel mai important în ceea ce priveşte puterea de fecundare a spermei. Testul feminin indică nivelul hormonilor foliculostimulanţi (FSH), un indicator al rezervelor ovariene (numărul de ovule stocate în ovare).
În 40 la sută dintre cazurile de sterilitate, responsabilitatea este a bărbatului, în 40 la sută a femeii, iar în restul de 20 la sută este vorba despre o problemă comună, estimează experţii. Potrivit profesorului Baratt, testul masculin “nu poate diagnostica toate cauzele de sterilitate masculină, ci permite doar identificarea majorităţii acestor cazuri”.
Modul de folosire este simplu. Apariţia unei linii roşii foarte vizibile înseamnă prezenţa unui număr suficient de spermatozoizi activi din eşantionul de spermă (mai mare de zece milioane pe mililitru).
Legătura dintre ovulație și apariția sarcinii
Ovulatia este desprinderea unui ovul din ovar și are loc, în cele mai multe dintre cazuri, la a 14-a zi după menstruație, dar, perioada exactă poate să difere de la femeie la femeie, dar și de la lună la lună.
La fiecare ciclu, hormonul de stimulare foliculară (FSH) face ca între 5 și 12 foliculi să se dezvolte și să se pregătească pentru ovulație. Apoi hormonul luteinizant (LH) ajută la eliberarea celui mai mare dintre foliculi după 12-24 de ore. De obicei se eliberează un singur ovul, dar sunt și cazuri când sunt eliberați mai mulți.
- CITEȘTE ȘI: Calculator ovulatie
Ciclul ovarian reprezintă de fapt maturarea ovocitului și eliberarea acestuia de pe suprafața ovarului în fiecare lună, lucru esențial pentru fertilitate. Însă nu numai ovarele sunt responsabile de procesul ovulației. Un rol important îl joacă și hipotalamusul și hipofiza, două glande care își pun amprenta în reglarea ciclului ovarian.
Un ciclu ovarian durează în medie 28 de zile și se calculează din prima zi a menstruației până în ultima zi de dinainte de următoarea menstruație.
- Ovulația este eliberarea unui ovul dintr-unul dintre ovare.
- După eliberare, oul se deplasează în trompele uterine, unde rămâne timp de aproximativ 24 de ore.
- Sarcina are loc dacă spermatozoizii călătoresc spre trompele uterine și fecundează ovulul în acest timp.
- Dacă sperma nu fecundează ovulul, ovulul se deplasează în uter și se descompune, gata să părăsească corpul în următoarea perioadă menstruală.
Test ovulație pozitiv
Asemenea testului pentru pentru sarcină, testul pentru ovulatie urmarește creșterea de hormon luteinizant (LH), detectabil în urină. În general, aceasta creștere are loc cu o zi sau doua înainte de ovulație, deci, prin utilizarea testului, vei putea știi când este momentul pentru întreținerea relațiilor sexuale pentru ca șansele să devii mamă în curând să fie mai mari.
Ca să fii cât mai bine informată, îți recomandăm și aceste articole:
- Trucuri pentru a rămâne însărcinată cât mai repede
- Cum faci corect un test de sarcină?
- Simptome precoce de sarcină. 15 dintre cele mai neobișnuite