Mai pot rămâne însărcinată după un avort?

Adriana Moscu
insarcinata-dupa-avort-totul-despre-mame

În ce condiții poți rămâne însărcinată după o întrerupere de sarcină?

Dacă întreruperea de sarcină sau avortul spontan prin care ai trecut nu au fost septice și intervenția s-a desfășurat în condiții optime, nu există riscul ca fertilitatea ta să aibă de suferit. Mai mult, trebuie să știi că, deși prima menstră poate apărea la câteva săptămâni după avort, există posibilitatea sau riscul (depinde din ce unghi privești), să poți ovula imediat după intervenție. Cu alte cuvinte, poți rămâne însărcinată imediat după un avort, chiar dacă încă mai sângerezi ușor. Dacă nu-ți dorești o sarcină imediat după avort, singura metodă prin care te poți proteja este una contraceptivă, administrată imediat după intervenție. Atenție, însă, orice metodă de contracepție ai alege, trebuie înainte discutată și aprobată de medicul specialist, în urma unui consult amănunțit.

Este indicat să rămân însărcinată imediat după un avort?

Pentru siguranța ta și a fătului, este indicat mai întâi să treci pe la obstetrician, care îți va evalua starea de sănătate și îți va spune când organimsul este din nou pregătit pentru o nouă sarcină. Totuși, majoritatea medicilor recomandă o pauză de cel puțin trei luni între avort și o nouă încercare de a concepe un copil, și chiar mai mult acolo unde au avut loc complicații. Cele trei luni de pauză se recomandă pentru a oferi organismului răstimpul în care să își refacă resursele și să funcționeze din nou la parametri optimi. Pentru o sarcină reușită după avort, este foarte important să dai atenție perioadei de preconcepție. În mod ideal, medicul îți va prescrie o dietă bogată în fier, dar și suplimente cu acid folic, pentru a reduce riscurile apariției unuor disfuncții la nivel neuronal.

În plus, trebuie să ții cont de factorii care au dus la opțiunea avortului. Dacă acesta s-a produs în urma unor probleme medicale, există șanse ca acestea să reapară la următoarele sarcini. În acest caz, e vital, atât pentru mamă, cât și pentru bebe, să rezolvi problemele de sănătate și abia apoi să încerci să rămâi din nou însărcinată. 

Cum să mă refac mai repede în urma întreruperii de sarcină?

– Consumă multe lichide, care ajută la grăbirea procesului de refacere celulară;

– Nu depune efort fizic susținut. Acordă-ți câteva zile de repaos total;

Dormi suficient și consumă alimente sănătoase, pline de nutrienți și vitamine;

– Nu uita să iei antibioticele prescrise de medic după avort și ține-te de schemă. Altfel, nu vor avea efectul scontat;

– Înlocuiește baia fierbine cu dușul călduț și întreupe ședințele de înot sau orice alt gen de îmbăiere timp de două săptămâni după întrerupere;

– Întrerupe contactul intim timp de 2-4 săptămâni după intervenție.

Cum știu care e perioada optimă pentru a rămâne din nou însărcinată?

Dincolo de posibilitățile fiziologice, trebuie îndeplinite și condițiile emoționale pentru o nouă sarcină. Nu încerca să ai un nou copil doar pentru a atenua vina de a fi renunțat la sarcina de dinainte. Dacă, de exemplu, ai trecut printr-un avort la cerere pentru că situația ta materială sau socială nu îți permiteau întreținerea unui copil sau pentru că în timpul sarcinii ai traversat o traumă, asigură-te că de data aceasta condițiile s-au schimbat. Poți cere sfatul unui psiholog, care să te ajute să găsești soluția cea mai bună din punt de vedere moral și emoțional.

Dacă toate condițiile sunt îndeplinite pentru a rămâne din nou însărcinată, există câteva metode care pot grăbi apariția unui nou bebe în burtică:

– Menține un stil de viață sănătos prin fitness și dietă. Poți înlocui fitness-ul cu plimbări pe jos sau cu bicicleta;

– Nu fuma și nu consuma alcool sau băuturi pe bază de cafeină ori energizante în nicio circumstanță;

– O viață intimă activă sporește șansele de a rămâne însărcinată dar, în același timp, o pauză sexuală de 3-6 zile îniante de ovulație poate duce la creșterea calității spermei și, implicit, a șansei de apariție a unei sarcini;

– După contactul sexual, stai culcată pe spate, așază o pernă sub tine și sprijină picioarele de perete, depărtându-le ușor, timp de 20 de minute. Este o poziție care ajută la fecundarea eficientă a ovulului.

Un ultim sfat: înainte de a încerca să rămâi din nou însărcinată după o întrerupere de sarcină, asigură-te că acesta a fost executat profesionist, altfel, te expui riscului apariției unor infecții sau poți avea surpriza ca sarcina să nu se fi oprit din evoluție.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa