La cât timp după sex poți afla dacă ești însărcinată

Testul de sânge este un test cantitativ care îți măsoară valoarea hormonului HCG, în schimb, testul de urină este unul cantitativ, care poate depista doar dacă hormonul este sau nu prezent în urină. Iată tot ce trebuie să știi!

Ramona Dinescu
la cât timp după sex poți afla dacă ești însărcinată
Un test de sânge sau unul de urină ar putea indica sarcina cu mult timp înainte de apariția simptomelor.

Dacă te interesează la cât timp după sex poți afla dacă ești însărcinată, trebuie să știi că, pentru ca testele să fie concludente, e nevoie de o creștere semnificativă în organism a hormonului de sarcină. Deși testele de sarcină existente pe piață sunt destul de performante, ele nu îți vor da răspunsul corect decât în anumite condiții. Dacă nerăbdarea este foarte mare, ține cont de faptul că există pe piață și teste de sarcină ultrasensibile, care îți arată dacă ești sau nu gravidă cu cinci zile înainte de data la care aștepți menstruația.

Cum funcționează, de fapt, testele de sarcină? Am stat de vorbă cu Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie, și am aflat că, indiferent că este vorba de un test de sânge sau unul de urină, ambele măsoară nivelul hormonului HCG – gonadotropină corionică umană, hormon ce este eliberat de organismul unei femei însărcinate.

Hormonul HCG este prezent și în sânge și în urină și poate fi identificat la 10-14 zile de la concepție. HGC este denumit și hormonul sarcinii, deoarece este produs de către celulele ce formează placenta și rezistă în organism între 8 și 12 săptămâni de gestație.

Un test de sarcină este pozitiv în momentul în care nivelul hormonului HCG este mai mare sau egal cu valoarea 25 mlU/ml și este negativ când valoare hormonului este mai mică de 5 mlU/ml.

Când este momentul cel mai potrivit pentru un test de sarcină?

Dacă hormonul HCG poate fi depistat în sânge și urină la 10-14 zile de la concepție, înseamnă că un test de sânge efectuat în a zecea zi de la concepție ar putea să-ți arate un rezultat real, la fel cum un test de urină efectuat în a 14 zi de la concepție poate fi concludent pentru situația ta.

Important de menționat este faptul că acest hormon își dublează valoarea cu fiecare zi ce trece. Așa că, dacă ai răbdare, după 3-4 zile de la data la care ar fi trebuit să-ți vină ciclul, vei primi o confirmare cât se poate de reală. Dar pentru a scăpa de orice îndoială, un test de sânge repetat o dată la 2 zile îți va confirma și cele mai fine bănuieli.

Testul de sânge este un test cantitativ care îți măsoară valoarea hormonului HCG, în schimb, testul de urină este unul cantitativ, care poate depista doar dacă hormonul este sau nu prezent în urină.

Testul de urină este indicat să fie făcut la prima oră a dimineții, cu prima urină, așa cum se cere și la analizele uzuale. Se pare că pe timpul nopții hormonul HCG crește în concentrație, iar astfel rezultatul testului ar putea fi mai relevant.

Majoritatea testelor de sarcină depisteaza un nivel de 25 mIU/ml, concentrație care este atinsă în prima zi de întârziere a ciclului menstrual. Vestea bună este că există pe piață și teste de sarcină ultrasensibile, cu reactivi care detectează și un nivel foarte scăzut de HCG în urină, de numai 10 mIU/ml, care se înrregistrează cu 5 zile înainte de data la care aștepți menstruația.

Test de sarcină. Cum se face?

Pentru unele teste este suficient să colectezi urina într-un recipient, iar apoi să pui cu o pipetă pe test sau să-l întroduci în lichid, acolo unde este indicat. Există și modalitatea de a plasa urina direct pe test.

Modalitatea de folosire depinde de producătorul testului, la fel ca și modalitatea de afișare a rezultatului: două liniuțe roz pentru rezultate pozitive sau o liniuță roz pentru rezultat negativ. Alte teste își schimbă culoarea sau folosesc un simbol (+ sau -) în dreptul zonei tratate chimic care intră în contact cu urina. Există și teste digitale care afișează un mesaj simplu de genul „ești însărcinată” sau „nu ești însărcinată”.

Avantajul unui test de urină este acela că îl poți face oricând, la tine acasă, fără o programare la medic și fără o înțepătură. În plus, acuratețea unui test de urină este de aproximativ 99 %. În restul de 1% dintre cazuri se poate întâmpla ca testul să fie expirat sau să nu fie efectuat corect.

Dacă te speli după contact mai poți rămâne însărcinată?

Unele femei vor să elimine materialul seminal din vagin după sex, fie din motive de igienă, fie pentru a încerca să prevină sarcina. Cu toate acestea, odată ce sperma intră în colul uterin prin canalul vaginal, nu există nicio modalitate dovedită științific de a-l elimina.

Există câteva moduri de a curăța vaginul și zonele din jurul lui în siguranță. Cu toate acestea, dacă cineva dorește să evite să rămână însărcinată, ar trebui să apeleze la mijloace de contracepție sigure.

Cum să cureți vaginul după sex

  • Vaginul este un canal flexibil care conectează orificiul vaginal de colul uterin. Oamenii confundă adesea vaginul cu vulva, care este partea externă a organelor genitale feminine.
  • Vaginul se autocurăță și nu este nevoie să-l cureți imediat după sex. Cu toate acestea, unele femei preferă să facă duș imediat după actual sexual.
  • Există mai multe moduri posibile de a curăța vaginul după sex. Cel mai simplu mod este să speli ușor zona vaginală cu apă caldă.
  • Asociația Americană de Sănătate Sexuală (ASHA)  recomandă utilizarea unui săpun fără parfum în jurul zonei vaginale. Cel mai bine este să eviți săpunurile parfumate, deoarece acestea pot provoca iritații prin perturbarea nivelului pH-ului vaginului.
  • Unele femei fac duș vaginal după sex, dar specialiștii nu recomandă această practică. Cercetările sugerează că această metodă reduce numărul de bacterii sănătoase din vagin, ceea ce poate duce la diferite probleme de sănătate.

Poate fi eliminată sperma din vagin?

Sunt femei care vor să scoată materialul seminal din vagin după sex, deoarece cred că este mai igienic sau speră că acest lucru poate preveni sarcina.

Sperma este o combinație de fluide care conține vitamine, minerale și spermatozoizi. Spermatozoidul este celula reproductivă masculină, iar atunci când se combină cu ovulul unei femei, acest lucru poate duce la sarcină.

Sperma intră în uter în câteva minute de la ejaculare. Spermatozoizii pot trăi în interiorul vaginului până la 7 zile. Odată ce sperma intră în uter, nu există nicio modalitate dovedită științific de a-l elimina.

Deși practici populare sugerează că există modalități de a elimina materialul seminal din vagin, NU există nicio dovadă științifică care să susțină aceste afirmații. Unele dintre tehnicile propuse includ:

  • Urinarea: Unele femei cred în mod incorect că urinarea după sex poate elimina spermatozoizii din vagin. Urina iese dintr-un mic orificiu numit uretra, iar urinarea după sex nu va elimina spermatozoizii din vagin.
  • Dușul: Femeile pot face duș pentru a încerca să scoată materialul seminal din vagin, dar este puțin probabil să funcționeze, deoarece apa nu va putea ajunge la materialul seminal din uter.
  • Băile fierbinți: logica din spatele unei băi pentru a îndepărta sperma este că va spăla spermatozoizii. Cu toate acestea, acest lucru nu va funcționa, deoarece apa nu va ajunge în uter.
  • Oțetul: Un alt mit spune că introducerea oțetului în vagin poate ucide spermatozoizii din cauza nivelului ridicat de aciditate al oțetului. Nu există dovezi științifice care să demonstreze acest lucru, iar introducerea oțetului în vagin poate duce la iritații.

Este eficientă spalarea după contact pentru prevenirea sarcinii?

Există puține dovezi care să sugereze că există vreo modalitate eficientă de a îndepărta materialul seminal din vagin.

Dacă cineva încearcă să elimine materialul seminal din vagin pentru a preveni sarcina, ar trebui să contacteze un medic. Medicul poate prescrie contracepție de urgență, cum ar fi pilula de a doua zi care funcționează prin oprirea eliberării ovulului de la ovar. 

Dacă ai aflat la cât timp după sex poți afla dacă ești însărcinată, te vor interesa probabil și aceste articole: 

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa