Virgine și gravide! Poți rămâne însărcinată fără să faci sex? Răspunsul oamenilor de știință v-ar putea surprinde

Ileana Mirescu
însărcinată fără să faci sex

Orice adult știe că pentru ca o femeie să rămână însărcinată este nevoie să facă sex vaginal neprotejat cu un bărbat. Este aproape imposibil de imaginat că se poate ajunge la o sarcină și în alt mod, bine cu excepția procedurilor de reproducere umană asistată (inseminare/fertilitare in vitro). Totuși, sunt femei care susțin că ele au rămas gravide fără să facă sex iar știința este de partea lor, în literatura de specialitate fiind documentate mai multe astfel de exemple.

O poveste publicată de o tânără pe nume Sammi Isabel pe TikTok a devenit virală. Ea a mărturisit că după balul de absolvire a început să se simtă ciudat, iar menstruația i-a întârziat. Fata spune că era virgină atunci. Totuși, a făcut un test de sarcină care s-a dovedit a fi pozitiv. Acum ea este mama unui băiețel de 5 ani. Sammi Isabel a revenit cu un alt clip mărturisind că nu a inventat nimic, ea dorind doar ca oamenii să știe că o femeie poate rămâne însărcinată fără să fi făcut sex vreodată.

Isabel nu este prima femeie care pretinde acest lucru. Wathoni Anyassi a spus pe canalul ei de YouTube același lucru: că a rămas gravidă fiind virgină. Pare părea o nebunie, dar medicii ginecologi spun că este posibil. Mai mult, sunt cunoscute destul de multe cazuri în literatura de specialitate.

O analiză publicată în 2013 în revista British Medical Journal arată că dintr-un număr de 7.870 de femei care au participat la un studiu despre sănătatea adolescentelor, 45 au spus că au rămas însărcinate fiind virgine. În niciunul dintre cazuri nu a fost vorba despre alt tip de reproducere asistată de tipul fertilizării în vitro sau inseminării artificiale. Cercetătorii au descoperit că aceste cazuri au apărut mai ales în comunitățile unde fetele depun de mici jurăminte de castitare sau acolo unde părinții nu au avut discuții despre sănătatea sexuală cu copiii.

Sarcina în cazul fetelor virgine, un subiect delicat

Din punctul de vedere al oamenilor de știință este foarte greu de demonstrat că o sarcină s-a produs fără să aibă loc actul sexual. Medicul Lauren Streicher, de la Northwestern University’s Feinberg School of Medicine, spune că sunt mulți doctori practicieni care au adus pe lume copii, iar himenul femeilor care i-au născut a fost intact. Acestea intră la categoria mame virgine.

Totuși, faptul că himenul (un țesut subțire care se află în interiorul deschiderii vaginului, care separă cavitatea vaginală de zona labiilor) este intact nu este întotdeauna o dovadă de virginitate. Pe de o parte, acesta se poate rupe și în lipsa contactului sexual prin folosirea tampoanelor interne, la controale ginecologice sau în cazul unor exerciții fizice intense. Oricum, Streicher spune că dacă o femeie are himenul intact, dar susține că nu a făcut niciodată sex vaginal poate fi crezută.

Mary Jane Minkin, cercetător în reproducere la Facultatea de Medicină din cadrul Universități Yale spune că nu este imposibil ca sarcina să se producă chiar dacă femeia este virgină. Totuși, spune ea sunt destul de puține cazuri.

Cum se poate întâmpla să rămâi însărcinată fără să faci sex?

Pentru ca sarcina să survină este nevoie de spermă și de un ovul, printre mulți alți factori. Ca sperma să întâlnească ovulul este nevoie de sex vaginal cu penetrare. Totuși, există situații în care în este suficientă o hârjoneală sexuală, fără să se ajungă totuși la finalizarea actului. Sunt suficiente câteva picături de spermă pentru apariția unei sarcini. Acestea pot ajunge în vagin cu ajutorul degetelor sau a jucăriilor sexuale sau partenerul poate ejacula foarte aproape de vagin.

Saricinile fără sex apar de cele mai multe ori în cazul fetelor tinere care sunt foarte fertile. Streicher spune că ”orice femeie ar trebuie să știe că sarcina poate apărea și fără penetrare. Tot ce trebuie este ca sperma să ajungă foarte aproape de vagin, iar spermatozoizii care sunt foarte buni înotători vor face toată treaba”.

Cum faci să nu rămâi însărcinată dacă nu ai făcut sex?

Înainte de toate trebuie să știi că acest lucru se întâmplă foarte rar. Nu este nevoie să te frămânți noaptea și să te gândești că ești însărcinată. Totuși, trebuie să fii precată în acest sens.

Chiar dacă nu faci sex cu partenerul, ci doar vă „jucați” fără să existe penetrarea propriu-zisă, este bine să folosești mijloace de contracepție.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa