articol scris de expert

Infertilitatea secundară. Ce înseamnă și cum se tratează

Dr. Andreas Vythoulkas, medic obstetrică-ginecologie
O femeie atinge gradul cel mai ridicat de fertilitate între 25 și 31 de ani. După această vârstă, șansele de a rămâne însărcinată scad la 25%, ulterior, după 41 de ani, șansele fiind de doar 3-8%
O femeie atinge gradul cel mai ridicat de fertilitate între 25 și 31 de ani. După această vârstă, șansele de a rămâne însărcinată scad la 25%, ulterior, după 41 de ani, șansele fiind de doar 3-8%

Poate să pară ușor și firesc să ai și al doilea copil, și al treilea. Ai putea crede că totul este numai să vrei asta. Ei bine, nu-i întotdeauna așa. Pentru că, între timp, lucrurile se pot schimba și poate să intervină infertilitatea secundară.

Diagnosticul de infertilitate secundară (imposibilitatea obținerii unei sarcini noi pe cale naturală) se pune la un an după ce eforturile cuplului de a obține o nouă sarcină au eșuat.

Conform studiilor, infertilitatea secundară afectează persoana la nivel psihic în aceeași măsură în care o face și infertilitatea primară, chiar dacă mai există un copil acasă.

Cauzele infertilității secundare

Există multe motive pentru care se poate întâmpla acest lucru. În primul rând pentru că atât fertilitatea femeilor cât și a bărbaților se poate modifica în timpul scurs de la obținerea primei sarcini și până la momentul la care se încearcă obținerea unei noi sarcini.

Pe de o parte pentru că este influențată de trecerea anilor și înaintarea în vârstă, iar pe de altă parte contribuția o pot avea factorii de natură medicală sau cei de mediu.

După 35 de ani, la femei apare declinul natural al fertilității, prin diminuarea rezervei ovariene. O femeie atinge gradul cel mai ridicat de fertilitate între 25 și 31 de ani. După această vârstă, șansele de a rămâne însărcinată scad la 25%, ulterior, după 41 de ani, șansele fiind de doar 3-8%.

Alți factori ai infertilității secundare pot fi dobândiți sau pot reprezenta agravări ale unor condiții medicale pre-existente.

Printre posibilele cauze ale infertilității secundare se numără:

Ce este de făcut pentru a trata infertilitatea secundară

Ca și în cazul infertilității primare, dacă după un an de raporturi sexuale regulate și neprotejate nu s-a putut obține o sarcină, este timpul să vă adresați unui specialist în infertilitate, pentru o evaluare amănunțită. Ambii parteneri, subliniez! Doar specialistul în infertilitate este calificat să vă poată ajuta, stabilind diagnosticul în mod corect și oferindu-vă opțiuni.

Prima măsură va fi, cel mai probabil, corectarea factorilor reversibili, pentru a sprijini concepția naturală. În cazul în care această abordare nu conduce către rezultatul dorit, o sarcină, există varianta apelării la tehnicile de reproducere umană asistată, respectiv inseminarea intrauterină (IUI) sau fertilizrea in vitro (FIV).

Cazuri fericite și mai puțin fericite

Am avut multe cazuri de paciente care au amânat destul de mult să vină la un medic specialist în infertilitate pentru că exista ideea că dacă a putut fi obținută o sarcină nu are cum să nu apară și a doua.

Această întârziere a prezentării la medicul specialist care poate să recomande analize specifice de infertilitate pentru depistarea problemei nu duce decât la agravarea cazului și la dificultatea de a obține o sarcină în final, chiar și prin metode de reproducere umană asistată. De reținut că rămâne valabilă necesitatea prezentării la medicul specialist în cazul în care sarcina nu apare după un an de încercări pe cale naturală. Ba chiar după 6 luni, dacă vorbim despre o femeie care a împlinit deja 35 de ani.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Andreas Vythoulkas
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Este unul dintre cei mai renumiti specialisti in infertilitate din România, cu o rata crescuta de reusita a procedurilor de reproducere umana asistata. Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Prof. Dr. Konstantinos Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata. In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie). In acelasi timp, este si directorul executiv al Asociatiei Romane de Reproducere Umana, prin care încearcă să conștientizeze autoritățile și românii despre importanța tratării infertilității. Sute de cupluri care au trecut prin cabinetul medicului au reusit sa conceapa copii, chiar si atunci cand altii nu au mai dat nici un fel de sansa viitorilor parinti. Cazuri de infertilitate nerezolvate timp de 10 ani si-au gasit rezolvarea in cele din urma in cabinetul doctorului Andreas Vythoulkas.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa