Fumatul poate duce la infertilitate masculină

Raluca Dumitrică

Auzim de multe vreme despre ponoasele fumatului. Cunoaştem, chiar de pe ambalajele pachetelor de ţigări, cam care sunt acestea. Aşadar, mai toată lumea ştie că fumatul poate duce la insuficienţe respiratorii, bronşite cronice, dinţi îngălbeniţi, colesterol ridicat, tuse, imunitate scăzută şi cancer. Nu toată lumea ştie că fumatul poate duce şi la infertilitate masculină.

E adevărat că atunci când o femeie care fumează rămâne însărcinată, medicul o sfătuieşte să renunţe imediat la fumat. Astfel, dezvoltarea bebeluşului şi parcursul sarcinii pot să nu aibă cu nimic de suferit. Dar cele mai noi recomandări sunt legate şi de bărbaţii fumători. Aceştia, dacă doresc să devină tați, ar trebui să renunţe la fumat înainte de a încerca să devină părinţi. Astfel, au toate şansele să evite să ajungă în zona de infertilitate.

Un studiu de factură recentă trage un semnal de alarmă legat de infertilitate

Un studiu făcut de o echipă de cercetători brazilieni şi publicat în această luna de BJU International a relevat că sperma provenind de la un grup de bărbaţi fumători era deteriorată faţă de spermă recoltată de la un grup de bărbaţi nefumători. Astfel, analizele făcute au relevat că sperma afectată putea minimiza şansele de fecundare. De asemenea, în cazul în care fecundarea ar fi avut, totuşi, loc, să ducă la probleme de sănătate ale bebeluşului.

Potrivit publicaţiei New York Times, care citează studiul brazilian, ADN-ul spermei fumătorilor a fost fragmentat. Cel mai posibil, din pricina stresului oxidativ provocat de cadmiu şi de nicotina din fumul de ţigară. O fragmentare a ADN-ului a mai fost asociată şi în alte studii cu un risc crescut de probleme genetice la feţii rezultaţi. S-a observat şi un risc crescut de cancer dezvoltat ulterior la născuţi, în perioada copilăriei. Studiul a mai remarcat şi că mitocondria, centrul energetic al celulelor, era mai puţin activ în sperma fumătorilor.

Fumatul afectează materialul seminal

Dar veştile proaste nu se opresc aici. Studiul a mai observat că fumătorii au avut un procent mai mare de acrozomi incompleţi. Acrozomii sunt extremitatea anterioară a spermatozoidului care elimină enzimele ce îi permit spermei să penetreze pelicula ce învăluie ovulul. Nu în ultimul rând, cercetătorii au descoperit alterații ale proteinelor din sperma fumătorilor, alterații care pot să pericliteze fertilizarea. „Toate aceste efecte au fost observate la fumători”, a spus Ricardo Pimenta Bertolla de la Universitatea Federală din São Paulo, cel care a condus studiul. „Iar mesajul este direct: fumatul alterează capacitatea unui bărbat de a produce sperma care să poată fecunda cu succes un ovul”, a conchis specialistul.

Soluţia? Fără ţigări!

Aşadar, cea mai uşoară cale de a preveni această infertilitate este renunţarea la ţigări măcar pe o perioadă mai mare de timp înainte de concepţie, dacă decizia luată nu poate fi definitivă. Renunţării la ţigări ar trebui să i se adauge un stil de viaţă cât se poate de sănătos. Din el este obligatorie activitatea fizică, alimentaţia proaspătă, diversă şi cât mai puţin semipreparată, somnul în cantităţi suficiente şi diverse activităţi de petrecere a timpului liber care să relaxeze şi să ofere o stare de bine. Toate vor contribui nu numai la conceperea şi aducerea pe lume a unui copil sănătos. Ci şi la petrecerea unui timp cât mai îndelungat şi fericit alături de el.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook. Acolo găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante!

Foto: Guliver

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa