Fertilitatea în funcție de vârstă este un subiect vast și complicat
Înainte de detaliile studiilor și ale medicilor, simplificând la maximum lucrurile, se poate spune cu certitudine că ești fertilă până la instalarea menopauzei, iar starea generală de sănătate și vârsta reală a organelor tale este elementul care contează mai mult decât numărul anilor din buletin.
Cu cât femeia înaintează în vârstă, riscurile apariției unor complicații pentru făt cresc exponențial
Oficial, se consideră că o femeie devine fertilă la circa 6-8 luni după prima menstră, că atinge un vârf al fertilității undeva în jurul vârstei de 22-23 de ani, după care se instalează un ”platou”, care se prăbușește brusc după vârsta de 35 de ani. Declinul continuă mai lent până la 40 de ani (nivelul de fertilitate al unei femei este deja a scăzut la jumătate), după care urmează o a doua prăbușire care se finalizează cu încetarea funcției ovariene, la menopauză. Concret, dacă la 30 de ani șansele de a rămâne însărcinată într-un ciclu menstrual sunt de 20-25%, la 40 de ani acestea scad la 5%.
Criteriul esențial când vine vorba despre fertilitatea în funcție de vârstă nu este, în primul rând, posibilitatea apariției unei sarcini, ci riscurile de sănătate pentru viitorul copil, raportat la vârsta mamei. Cu cât femeia înaintează în vârstă, riscurile apariției unor complicații pentru făt cresc exponențial.
Statistica este cel mai bun element de analiză. La femeile de peste 35 de ani se dublează riscul de a naște un copil mort. La 40 de ani, acest risc se multiplică de cinci ori în comparație cu o femeie mai tânără de 35 de ani, iar după 40 de ani riscul unui avort spontan este mai mare decât posibilitatea de a naște un copil sănătos. Acestea sunt cifrele, realitatea este însă mai blândă…
Până la ce vârstă pot rămâne însărcinată
Acum 50 de ani, a avea un copil după vârsta de 40 de ani era un mic miracol. Astăzi, a avea un copil la 40 de ani și după 40 de ani nu este un subiect excepțional, ci mai degrabă un fapt cotidian. Conceperea unui copil după 40 de ani nu prezintă mai multe riscuri decât în cazul unei femei mai tinere, cu condiția ca astfel de sarcini tardive să fie bine supravegheate.
În ceea ce privește vârsta maximă până la care poți rămâne însărcinată, ceea ce contează ca fiind o piatră de hotar este momentul în care ovarele nu mai produc ovule viabile ceea ce, de regulă, se întâmplă pe la 47-48 de ani.
Citește și:
Care e vârsta optimă pentru a deveni mamă pentru prima dată?
Analize recomandate înainte de a rămâne însărcinată
Avortul spontan – cele mai comune 7 cauze