Fertilitatea scade vara! Care este explicația și ce spun medicii

Magda Popescu

Ultimele studii au demonstrat că fertilitatea este mai scăzută vara. Explicațiile specialiștilor fac referire atât la fertilitatea masculină, cât și la cea feminină: spermatozoizii nu pot să supravieţuiască la temperaturi ridicate, astfel încât expunerea prelungită la căldură dăunează productivităţii şi calităţii acestora, iar dereglările menstruale sunt dese consecințe ale temperaturilor extreme.

„Înţelegerea modului în care schimbările climatice vor afecta fertilitatea este o preocupare importanta. Incertitudinea este agravata întrucât consecinţele oricărei schimbări de temperatură sunt necunoscute, inclusiv cum ar putea fi afectată ceva atât de fundamental că fertilitatea umană”, spune dr. Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie.

Scăderea fertilității pe timp de vară poate fi explicată atât din punct de vedere masculin, cât și feminin.

Ultimele studii au demonstrat că fertilitatea este mai scăzută vara

Pe de o parte, nu există nicio îndoială că producţia de spermă este dependentă de temperatură. Scrotul este conceput în mod natural pentru a ţine testiculele departe de corp, iar venele care transporta sânge departe de testicule înapoi în organism, ajuta la menţinerea lor la temperatura corpului. Mai multe studii experimentale au arătat că aceste creşteri ale temperaturii scrotului sau ale testiculelor la bărbaţii fertili reduc atât producţia de spermă, cât şi calitatea.

Pe de altă parte, ”dereglările menstruaţiei în cazul femeilor reprezintă consecinţe ale temperaturilor ridicate din perioada verii. Acestea vin împreună cu probleme de fertilitate feminină, iar riscul poate fi crescut dacă nu se iau măsuri. Igiena precară, păstrarea zonei curate şi aerisite sunt factori importanţi pentru sănătatea genitală a femeii, de care trebuie să se ţină cont în special în perioada de vară, când vremea este foarte caldă”, spune dr. Silviu Istoc, medic primar Obstetrica-Ginecologie.

Fertilitatea este mai scăzută vara. Cum se explică scăderea natalității

Constatarea principală a studiului care arată că fertilitatea este mai scăzută vara este că zilele fierbinţi duc la o reducere a ratei natalităţii de la 8 până la 10 luni mai târziu. Dimensiunea efectului este cea mai mare la nouă luni: în medie, fiecare zi fierbinte reduce numărul de naşteri nouă luni mai târziu cu 0,4%. Este important, de asemenea, faptul că datele arată că aerul condiţionat a jucat un rol major în minimizarea impactului pe care zilele fierbinţi îl reprezintă pentru fertilitate.

Studiul amintit analizează, de asemenea, dacă declinul iniţial al ratelor natalităţii este compensat de o creştere în următoarele luni. Datele arată doar o revenire parţială (32%) a ratei natalităţii în cele trei luni de la declinul iniţial, posibil datorită efectelor persistente ale sănătăţii, constrângerilor de muncă sau scăderii naturale a sănătăţii reproductive din cauza vârstei. Acest lucru sugerează că aceste şocuri ar putea reduce numărul de copii pe care o femeie îl poate avea pe parcursul vieţii sale de reproducere.

Vă recomandăm și următoarele articole legate de probleme de fertilitate:

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa