Fată sau baiat? Sexul copilului tău este determinat de un virus

Alexandra Ion
fata sau baiat

Ce vei avea fată sau băiat? Află că sexul viitorului tău copil este determinat de un virus a cărui amprentă este prinsă în ADN-ul uman de mai bine de un milion de ani.

Contrar a ceea ce s-ar putea crede, genomul nostru nu este 100% uman. În cursul evoluției, unele dintre genele noastre au fost preluate de la bacterii și alte microorganisme unicelulare. Studiile genomului uman arată că circa 8% din bagajul genetic uman provine de la viruși care i-au infectat pe strămoșii noștri acum sute și sute de ani în urmă.

Aceste virusuri influențează și azi ADN-ul uman. O cercetare foarte temeinică a specialiștilor de la universitatea Yale din Statele Unite ale Americii a probat că sexul mamiferelor, inclusiv al oamenilor, este determinat prin modificarea cromozomului X prin adăugarea unui fragment de virus vechi de mai bine de 1,2 milioane de ani. Ipoteza a fost verificată pe șoareci, iar rezultatele au fost publicate în revista Nature.

Cercetătorii au descoperit la studiul realizat pe șoareci că această amprentă a virusului lasă loc hazardului controlat în definirea sexului viitorului exemplar. În prezența acestei amprente a virusului probabilitatea sexului produsului de concepție este de 50% feminin și 50% masculin. În absența efectului acestui virus inclus în ADN-ul uman, în condițiile în care cromozomii sexuali feminini sunt XX, iar cei masculini XY probabilitatea ca produsul de concepție să fie de sex masculin este de două ori mai mare decât aceea de concepe un urmaș de sex feminin.

Cercetătorii au probat că acest virus a fost cel care a egalat șasele ca urmașii să fie de sex feminin sau masculin în condițiile în care speciile ar fi fost în mod cert puse în pericol dacă exemplarele de sex feminin ar fi fost în număr mult mai mic decât cele de sex masculin.  Cu alte cuvinte, răspunsul la întrebarea fată sau băiat se rezumă la șanse egale, datorită unui virus vechi de peste un milion de ani!

Combinația XX / XY este una simplistă, în realitate posibilitățile de combinații cromozomiale sunt practic infinite. Pe de altă parte, statistic, probabilitatea de a avea fată sau băiat este de 51% fată și 49% băiat.

Ce nu au putut spune cercetătorii este cum au evoluat speciile până la intervenția acestui virus și ce s-ar fi întâmplat dacă această modificare cromozomială nu ar fi avut loc. Dar întrebarea cea mai dură este ce s-a întâmplat cu genomul uman acum un milion și ceva de ani în urmă și prin ce hazard miraculos un virus a oferit o șansă reală de evoluție omului și celorlalte mamifere?

Revenind în prezent trebuie să recunoaștem că acest virus a făcut o treabă bună probabilitatea de a avea fată sau băiat este aproape 50-50.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa