Cum poți rămâne însărcinată dacă ai ciclu neregulat

Ramona Dinescu
cum poți rămâne însărcinată dacă ai ciclu neregulat
Dacă ai ciclu neregulat și nu reușești să rămâi gravidă, trebuie să știi ce poți face pentru a-ți maximiza șansele.

Atunci când ai menstruație neregulată, e important să știi toate detaliile despre cum poți rămâne însărcinată dacă ai ciclu neregulat, pentru a-ți maximiza șansele. Iată recomandarea medicului ginecolog!

Este posibil să rămâi gravidă la scurt timp după menstruație, în funcție de cât de mult durează sângerarea și de data la care ovulezi, precizează Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie.

Dacă menstruația ta durează mult, atunci când se termină sângerarea este posibil să mai ai doar câteva zile sau niciuna până la ovulație. Aceasta loc între a 12-a și a 14-a zi a ciclului tău menstrual.

Acesta este un amănunt de care ar trebui să ții cont în cazul în care vei avea un act sexual neprotejat imediat după ce nu mai sângerezi. Dacă menstruația ta durează puține zile, vei avea mai multe zile până la perioada fertilă.

Zilele fertile ale unui ciclu menstrual

Zilele fertile ale unui ciclu menstrual sunt destul de clar fixate și depind de perioada în care ovulezi mai degrabă decât de cât de mult durează menstruația.

Cea mai probabilă zi pentru a rămâne însărcinată este aceea în care se estimează eliberarea ovulului de către unul dintre ovare. Cu toate acestea, conform unui studiu important apărut în 1995 în New England Journal of Medicine, mai sunt alte cinci zile fertile înainte de ovulație. În aceste zile poți rămâne însărcinată, ceea ce înseamnă un total de șase zile fertile pe durata unui ciclu menstrual.

Ce înseamnă celelalte cinci zile?

Dacă vei avea raport sexual cu cinci zile înainte de ovulație, spermatozoizii pot supraviețui și astfel poți rămâne însărcinată. Spermatozoizii pot supraviețui în tractul reproducător între trei și cinci zile și pot aștepta eliberarea ovulului.

Unii spermatozoizi pot supraviețui chiar și șapte zile. Din cauză că ovulul nu trăiește decât 24 de ore după ovulație, este posibil ca tu să rămâi însărcinată a doua zi după ziua în care ai ovulat.

Când poți rămâne gravidă după menstruație?

Așa cum spuneam, poți rămâne gravidă în zilele fertile, indiferent de lungimea perioadei de menstruație. Pentru asta, ar trebui să determini care este ziua ovulației, în funcție de durata ciclului tău menstrual.

  • Dacă ai un ciclu menstrual de 28 de zile:

– Probabil că vei ovula în ziua a 14-a (prima zi a ciclului se numără din prima zi de sângerare), ceea ce înseamnă că perioada ta fertilă se întinde între ziua a 9-a și până în ziua a 14-a.

Dacă sângerezi în medie cinci zile și ai raport sexual neprotejat la patru zile după dispariția sângerării, poți rămâne însărcinată.

– Dacă sângerezi timp de 10 zile, zilele tale fertile sunt cuprinse tot în intervalul ziua a 9-a și ziua a 14-a.

  • Dacă ai un ciclu mai scurt de 28 de zile

– Dacă ciclul tău menstrual este mai scurt de 28 de zile, perioada ta fertilă va începe înainte de ziua a 9-a a ciclului. De exemplu, în cazul unui ciclu de 24 de zile:

– Vei ovula probabil în ziua a 10-a a ciclului menstrual, iar perioada ta fertilă va începe din ziua a cincea până în ziua a zecea.

– Dacă sângerezi cinci zile, poți rămâne însărcinată imediat după dispariția sângerării dacă ai raport sexual neprotejat.

– Dacă sângerezi timp de 10 zile și ai raport sexual în a 11-a zi a ciclului, ai putea rămâne însărcinată dacă ovulul eliberat cu o zi înainte mai este viabil.

  • Dacă ai un ciclu mai lung de 28 de zile

În acest caz, perioada fertilă începe după a noua zi de ciclu și vei avea o fereastră mai largă înainte de a rămâne însărcinată. De exemplu, dacă ai un ciclu de 34 de zile:

– Probabil nu vei ovula înainte de a 20-a zi a ciclului menstrual, iar perioada fertilă va fi cuprinsă între a 15-a zi până în a 20-a zi.

– Dacă sângerezi de obicei cinci zile, vei avea o fereastră relativ sigură de zece zile înainte de perioada fertilă în care ai putea avea raport sexual neprotejat, fără să rămâi însărcinată.

– Dacă sângerezi timp de zece zile, fereastra ta de siguranță se reduce la aproximativ 5 zile.

  • Dacă ai un ciclu neregulat

Dacă lungimea ciclurilor tale menstruale este neregulată, zilele fertile vor varia de la un ciclu la altul. În acest caz, poți folosi metoda semnelor fertilității precum monitorizarea temperaturii și a modificărilor apărute la nivelul mucusului cervical, pentru a estima perioada ovulației.

Așa cum am spus mai sus, perioada fertilă se calculează cu cinci zile înaintea celei în care estimezi că se produce ovulația, plus ziua ovulației. Pentru siguranță, se mai calculează +/- 2 zile.

Dacă te-ai lămurit cum poți rămâne însărcinată dacă ai ciclu neregulat, îți recomandăm să citești și următoarele articole:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa