Să faci un test de sarcină poate fi foarte simplu. Doar am văzut toate în filme, cum ea se duce la magazin, cumpără un test de sarcină, se duce la baie, pune câțiva stropi de urină, se plimbă de-a lungul camerei frângându-și mâinile și după câteva minute se uită la rezultat. Totuși, implică mai multe detalii și contează modul cum faci un test de sarcină pentru a afla dacă ești cu adevărat însărcinată.
Din momentul în care te-ai hotărât că vrei să ai un copil, ai impresia că timpul stă pe loc. Aștepți cu nerăbdare momentul în care poți face testul de sarcină. Înainte de a merge la farmacie să îl achiziționezi, iată ce trebuie să știi despre el și cum faci un test de sarcină.
Cum funcționează un test de sarcină?
Toate testele de sarcină care pot fi făcute acasă, au la bază același principiu: detectează hormonii de sarcină din urină. Banda aflată pe bețișor identifică gonadotropina corionica umana sau hormonul sarcinii, pe care corpul îl va produce imediat ce embrionul este format. Unele teste detectează sarcina incipeintă, la puțin timp după ce fertilizarea a avut loc
Cât de repede poți face testul de sarcină?
Sunt producători care promit că testele lor pot depista sarcina cu 6 zile de întârziere a menstruației. Înainte de această perioadă este imposibil de detectat. Se poate întâmpla ca testul să detecteze o sarcină chimică, care este de fapt un avort spontan, dar organismul a început să detecteze hormonii. Pentru ca rezultatul să fie concludent așteaptă cel puțin o săptămână după ce ți-a întârizat menstruația.
Ce se întâmplă dacă faci testul prea devreme?
Știu că nu mai ai răbdare și vrei să faci testul cât mai repede. În cazul în care totuși nu vrei să mai aștepți, alege un test care are o viteză de răspuns rapidă.
Cum faci un test de sarcină
Cel mai bun moment pentru a face testul de sarcină este cu prima urină din zi. Multe teste cer ca bețișorul să fie ținut în urină și apoi să fie lăsat pe o suprafață plată o anumită perioadă de timp, altele cer ca testul să fie ținut într-un recipient în care să urinați. Nu arunca instrucțiunile despre cum faci un test de sarcină înainte de a termina procedura. Urmează-le în tocmai. Cât timp aștepți rezultatul, ar fi bine să îți găsești ceva de făcut ca să nu ți se pară o veșnicie.
Înainte de a face testul, verifică dacă nu cumva a expirat, pentru că în acest caz influențează rezultatul.
Un test negativ după unul pozitiv
Frica pierderii sarcinii le face pe multe femei să repete testul de sarcină, chiar dacă au avut unul pozitiv, doar pentru a se reasigura că totul este în regulă. Dacă cel de-al doilea are rezultat negativ este bine să mergeți la medicul ginecolog pentru analize suplimentare.
Ce faci dacă rezultatul se vede foarte pal?
Dacă linia abia se întrevede, șansele să fii însărcinată sunt foarte mari. Rezultatele fals pozitive sunt foarte rare. Mai așteaptă totuși două-trei zile înainte de a repeta testul.
Ce să faci dacă rezultatul este pozitiv?
Ești însărcinată! Calculează care este data la care ar trebui să naști și sună-ți medicul ginecolog pentru a merge să faci analize de sânge care să confirme sarcina. Până atunci ia acid folic și ai grijă de tine. De asemenea, poți să te gândești la un mod drăguț de a-ți anunța familia și prietenii.
Ce să faci dacă testul este negativ?
Dacă rezultatul este negativ, dar ție tot nu ți-a venit menstruația, mai așteaptă câteva zile până să îl repeți. Poate organismul tău nu a produs suficienți hormoni care să fie depistați de test. Dacă ți-a venit ciclul, nu te panica, mai încearcă și luna viitoare.
Despre testele de sarcină îți recomandăm să citești și în următoarele articole:
- Momentul ideal pentru un test de sarcină
- Cum faci față unui test de sarcină negativ
- Teste de sarcină din urină sau din sânge? Care sunt mai sigure?
- Teste de sarcina sigure? Câtă încredere poți avea în ele?
- Test de sarcină fals pozitiv! Când și de ce?