Cum concepi fată sau băiat? Metoda Shettles, calendarul chinezesc și kitul de selecție a sexului

Oana Antonescu, redactor
cum concepi fată sau băiat
Vrei să știi sigur cum concepi fată sau băiat? Găsești în acest articol toate detaliile!

Mâncați cereale la micul dejun dacă vă doriți un băiat. Poziția misionarului vă garantează o fetiță. Urmăriți atent calendarul chinezesc pentru a stabili sexul copilului. Sau încercați celebra metodă Shettles. Cumpărați mai bine kituri care vă garantează selecția sexului. Internetul abundă în sfaturi care promit să încline balanța pentru un sex sau altul al viitorului bebeluș. Dar cât de mult stă în puterea noastră să influențăm cursul natural al concepției și ce opțiuni reale avem? Am căutat argumentele științifice pentru fiecare dintre aceste metode și le-am dezbătut apoi cu un cunoscut medic ginecolog, specialist în infertilitate.

Preferința cuplurilor pentru un sex sau altul al viitorului copil este veche de când lumea. La fel și dorința unora dintre ei de a influența cursul natural al concepției. Oamenii au căutat dintotdeauna metode prin care să aducă pe lume copii cu sexul dorit, unele mai puțin convenționale decât altele.

În Antichitate, Talmudul, un text fundamental al iudaismului, oferea soluția pentru cum concepi un băiat: femeia trebuie să aibă orgasm înaintea bărbatului. În folclorul german exista credința că o lingură de lemn așezată sub patul soților le va asigura o fetiță. În secolul al XIII-lea (dată probabilă), a apărut celebrul calendar chinezesc, care se bucură de multă popularitate online în ultimii ani.

Găsim pe internet metode dintre cele mai neobișnuite care pretind că pot influența sexul copilului înainte de concepție: de la ce să mănânci ca să aduci pe lume un băiețel sau o fetiță, ce poziție sexuală să alegi și până la momentul ideal de concepție. Există pe piață chiar și kituri speciale care promit să influențeze sexului copilului dacă sunt folosite înainte de concepție.

Cât de bine sunt argumentate științific și cât de mult le aprobă lumea științifică am discutat cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate la clinica Genesis Athens și membru al Federației de Medicină Fetală din Londra. Le dezbatem în continuare pe fiecare în parte.

Alimentele: o legătură întâmplătoare

Dacă te întrebi cum concepi un băiat, rețeta pare foarte simplă: mâncați cereale la micul dejun și alimente bogate în potasiu, cum sunt bananele, avocado, migdalele și alunele. Dacă, din contră, vreți să aduceți pe lume o fetiță, săriți peste micul dejun și consumați mai puține calorii. Această recomandare este argumentată de un studiu publicat în 2008 într-o reputată revistă științifică, Proceedings of the Royal Society B, cu titlul „Ești ceea ce mama ta mănâncă”. Pentru acest studiu, cercetătorii britanici au rugat 740 de femei însărcinate să-și amintească ce obișnuiau să mănânce în anul anterior concepției.

Concluziile cercetării au fost demontate rapid de alți experți, care au contestat metodologia: lipsa unor date nutriționale concrete și erori în măsurătorile bazate doar pe amintirile participantelor la studiu.

Expertul american S. Stanley Young, profesor de statistică la Universitatea de Stat din Carolina de Nord și la alte două universități de prestigiu, a demontat studiul pas cu pas și a explicat în aceeași revistă că rezultatele sunt întâmplătoare. Asocierea dintre anumite alimente și sexul viitorului copil nu are la bază o legătură de tip cauză-efect. 

În funcție de preferințele părinților, găsim pe internet liste lungi de alimente recomandate care pretind că influențează sexul bebelușului. Dacă vă doriți un băiat, trebuie să consumați carne roșie, alimente sărate și/sau băuturi acidulate, iar în cazul în care vreți să aveți o fetiță, alegeți ciocolata, iaurtul, ouăle și/sau alimentele bogate în magneziu (nuci, semințe, frunze verzi). O parte dintre aceste recomandări sunt susținute de studii observaționale similare celui prezentat anterior. Același S. Stanley Young atrage atenția că peste 50% dintre afirmațiile bazate pe asemenea cercetări se dovedesc nefondate când sunt testate riguros.

„Există multe cazuri când pacientele care își doresc neapărat copilul de un sex sau altul încearcă diverse metode alimentare. Chiar dacă pare că au fost eficiente în obținerea sexului dorit al copilului, nu putem trage concluzii care să conducă la ideea că un tip de alimentație favorizează cu siguranță un sex sau altul al copilului”, spune dr. Andreas Vythoulkas.

Cum concepi fată sau băiat. Calendarul chinezesc, șanse 50%-50%

Calendarul chinezesc pentru stabilirea sexului copilului este o metodă foarte populară pe internet.

Structurat ca un tabel cu vârsta mamei la momentul concepției și luna concepției copilului, calendarul chinezesc este folosit mai ales de mamele deja însărcinate care vor să afle sexul fătului înainte de ecografie.

Tabelul poate fi util și pentru a planifica momentul concepției, corelat cu vârsta mamei, astfel încât bebelușul să aibă sexul dorit de viitorii părinți.

Cu ajutorul calendarului chinezesc, se poate alege luna de concepție în funcție de vârsta mamei și de preferința părinților pentru un sex sau altul al copilului.

Această metodă are legătură cu astrologia chineză. Altfel, nu există niciun argument științific în favoarea utilizării calendarului. Însăși originea lui este incertă. Se crede că ar avea o vechime de 300 de ani și că ar fi fost bine păstrat de eunuci în Palatul Quing și rezervat familiilor imperiale chineze. Cu această metodă, ele s-ar fi asigurat că vor avea băieți la succesiunea tronului.

O altă ipoteză susține că tabelul ar fi fost descoperit într-un mormânt regal, în urmă cu aproximativ 700 de ani. Doi istorici chinezi de la New York University Shanghai intervievați de revista americană The Bump spun că nu este originar din China și că ar fi la fel de autentic precum prăjiturile cu răvaș (care nu există în tradiția chineză).

Calendarul chinezesc omite rolul deloc de neglijat al tatălui în determinarea sexului copilului. El ia în calcul doar datele mamei, în condițiile în care materialul genetic al copilului este moștenit de la părinți în proporție de 50%-50%.

Citește continuarea articolului pe smartliving.ro pentru a afla următoarele:

  • Ce spun oamenii de știință despre acuratețea calendarului chinezesc
  • Shettles, o metodă înșelătoare de alegere a sexuui
  • Metoda Whelan
  • Kituri de selecție a sexului: o afacere de succes

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa