Contracepţia cu spermicide

Raluca Dumitrică
contraceptia-cu-spermicide-totul-despre-mame

Pe lista metodelor moderne de contracepţie se află şi contracepția cu spermicide

Deşi atunci când este vorba despre mijloace contraceptive cel mai des apar în discuţie pilulele anticoncepţionale şi prezervativul, o altă metodă actuală de contracepţie sunt spermicidele.

Spermicidele sunt nişte contraceptive ce se găsesc sub formă de cremă, gel, foiţe, spumă sau supozitoare şi care sunt impregnate cu substanţe chimice ce au rolul de a împiedica mobilitatea spermatozoizilor. Cea mai răspândită astfel de substanţă este nonoxynol-9, ce poate ataca membrana acrozomală a spermatozoizilor, adică pelicula care acoperă extremitatea anterioară a acestora, până când spermatozoizii nu mai sunt absolut deloc mobili. Spermicidele trebuie introduse înainte de contactul intim, fiind activate de căldura corpului, şi oferă protecţie împotriva unei sarcini nedorite numai pe parcursul contactului sexual respectiv. Din acest motiv, o nouă serie de spermicide trebuie aplicată înainte de următorul contact intim, pentru eficienţă.

Avantajele folosirii de spermicide

Disponibile în farmacii, de unde se eliberează fără prescripţie medicală, şi chiar şi în unele magazine de uz general, spermicidele sunt o metodă contraceptivă uşor de procurat şi de folosit, care nu necesită precauţii prea mari în momentul aplicării lor, în afara citirii cu atenţie a prospectului şi a ambalajului în care sunt comercializate.
Pe lista avantajelor se mai numără faptul că nu afectează nivelul hormonilor din organism, pot fi întrerupte în orice moment fără să afecteze fertilitatea şi, drept urmare, nu influenţează în niciun fel apariţia rapidă a unei sarcini, nu au efectele secundare ale pilulelor contraceptive şi pot fi utilizate fără griji în perioada alăptării, spre deosebire de alte metode contraceptive.

Dezavantajele spermicidelor

Spermicidele au o rată de succes în prevenirea unei sarcini de 70% – 80%. Din pricina acestui procent nu la fel de ridicat ca în cazul altor metode de contracepţie, medicii recomandă ca ele să fie utilizate în combinaţie cu alte metode barieră, de genul prezervativelor sau al diafragmei. Folosite astfel, spermicidele au o eficienţă de 97% în prevenirea unei sarcini.
Totodată, deşi spermicidele pot fi utilizate ca metodă contraceptivă de sine stătătoare, nu trebuie uitat că ele nu oferă şi protecţie împotriva bolilor cu transmitere pe cale sexuală. În pofida faptului că în urmă cu câţiva zeci de ani se vehicula faptul că ele, datorită compusului nonoxynol-9, au un rol protector şi în ceea ce priveşte infecţia cu Chlamydia, gonoree (blenoragie) şi Trichomonas vaginalis, studiile ulterioare au relevat că acest lucru nu este fondat. De altfel, folosirea cu regularitate a spermicidelor cu nonoxynol-9 în compoziţie pare să afecteze starea naturală a epiteliului vaginal şi să ducă la apariția unor iritaţii locale şi la crearea de mici răni insesizabile cu ochiul liber, dar care au rolul de a facilita transmiterea infecţiilor de la un partener la altul.

Pe lista dezavantajelor se mai numără reacţiile alergice şi senzaţiile de arsură genitală pe care o pot experimenta ambii parteneri. În toate aceste cazuri trebuie întreruptă folosirea spermicidelor şi consultarea unui medic pentru tratament.

De menţionat şi că spermicidele sunt contraindicate în situaţia în care femeia care le foloseşte s-a confruntat cu simptome ale sindromului de şoc toxic.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa