Cauzele infertilității la femei – cele mai frecvente dintre ele

Alexandra Constantin

Dacă până acum ceva timp statisticile arătau că unul din șase cupluri au probleme când doresc să conceapă unui copil, rezultatele recente evidențiază că numărul celor care au probleme de fertilitate a crescut considerabil. Mai exact, unul din patru cupluri întâmpină dificultăți în acest sens. Îți spunem în rândurile de mai jos care sunt cele mai întâlnite cauze ale infertilității la femei.

Tot ce trebuie să ştii despre cele trei cicluri de fertilitate ale unei femei

Infertilitatea, problemă întâlnită mai des la femei

Bine de știut este că problemele de fertilitate pot apărea la femei, la bărbați sau pot fi întâlnite la ambii parteneri, situație cunoscută sub denumirea de infertilitate mixtă. Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății arată că: în 37% dintre cazuri infertilitatea afectează femeile, în 35% dintre cazuri ea este întâlnită la ambii parteneri, în 8% dintre cazuri infertilitatea este de natură masculină, iar în 20% nu pot fi depistate cu exactitate motivele care duc la apariția problemelor de concepere, potrivit www.e-sante.fr.

Alimentele ce combat infertilitatea

Legătura dintre vârstă și infertilitate

La naștere, o fetiță are aproximativ 6 milioane de foliculi ovarieni. Numărul acestora începe să scadă treptat încă din perioada de pubertate. Dacă intervalul de vârstă ideal pentru concepere este 18-31 de ani, la 40 de ani jumătate dintre femei întâmpină dificultăți în a rămâne însărcinate. Știai că în jurul vârstei de 50 de ani o femeie are mai puțin de 1.000 de foliculi ovarieni? Specialiștii sunt de părere că insuficiența ovariană este principala cauză care duce la apariția problemelor de concepere după vârsta de 35 de ani.

Cauzele infertilității ce pot fi ținute sub control

Excesul de greutate

Se știe despre kilogramele în plus că pot favoriza apariția tulburărilor hormonale, respectiv a problemelor de fertilitate. Cu toate acestea, vestea bună este că pierderea surplusului de greutate este de ajutor, mai ales că și șansele de concepere devin mai mari. În cazul femeilor supraponderale sau obeze, sunt des întâlnite și tulburările de ovulație. O altă afecțiune destul de des diagnosticată la persoanele cu exces de greutate este și sindromul ovarelor polichistice, problemă ce poate afecta fertilitatea. Nu doar greutatea în plus poate duce la probleme de concepere, ci și o greutate prea mică (anorexie).

Infertilitate la bărbați. Ce trebuie să știi despre cauzele sale

Fumatul

Una dintre cauzele care afectează nu doar fertilitatea la femei, ci și pe cea a bărbaților este fumatul. Numeroase cercetări au arătat că multe dintre cuplurile în care unul dintre parteneri este fumător întâmpină probleme de fertilitate, cu atât mai mult dacă și vârsta la care doresc să conceapă un copil este una înaintată.

Endometrioza

Printre bolile care afectează fertilitatea în rândul femeilor se numără și endometrioza (studiile arată că aproximativ 5-10% din femeile din întreaga lume suferă de această afecțiune). Ea se manifestă prin dureri în timpul actului sexual și este asociată cu creșterea de țesut endometrial (celule endometriale) pe pereții exteriori ai uterului, dar și la nivelul ovarelor și a trompelor uterine. Bine de știut este că la femeile care suferă de endometrioză este afectat și stocul de foliculi ovarieni. De asemenea, afecțiunea este asociată cu dificultăți de implantare a embrionilor.

Sindromul ovarelor polichistice

Problemă de sănătate ce afectează aproximav 10% din femei la nivel mondial, sindromul ovarelor polichistice este caracterizat prin mentruații neregulate, pilozitate excesivă (creșterea excesivă a părului la nivelul feței, dar și corpului), sângerări vaginale anormale și schimbări ale dispoziției.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa