Infertilitatea la femei. Care sunt cele mai frecvente cauze

Andreea Popa
infertilitatea la femei test de sarcină
Este important să cunoşti cele mai frecvente afecţiuni care îţi pot afecta fertilitatea. Infertilitatea la femei poate avea diferite cauze.

Infertilitatea la femei – Cele mai frecvente afecțiuni care duc la infertilitate

Discuţiile despre infertilitatea la femei nu sunt uşor de purtat. Faptul că nu reuşeşti să rămâi însărcinată te poate face să crezi că undeva, cândva, ai greşit tu cu ceva. Însă nu ai greşit cu nimic, majoritatea afecţiunilor având cel mai probabil la bază factori genetici. Iar vestea bună este că multe femei care au probleme de fertilitate pot rămâne într-un final însărcinate.

Este important să cunoşti cele mai frecvente afecţiuni care îţi pot afecta fertilitatea şi să recunoşti simptomele, astfel încât să te poţi adresa din timp unui medic specialist. Iată care sunt în mod frecvent cauzele infertilității feminine:

Infertilitatea la femei – Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este cea mai des întâlnită cauză a infertilităţii feminine. Afecţiunea se caracterizează printr-un dezechilibru hormonal, apărut din cauză că ovarele produc mai mulţi hormoni masculini androgeni decât în mod normal. Nivelul ridicat al acestor hormoni perturbă ciclul menstrual. Foliculii ovarieni nu se maturizează iar ovulaţia apare mai rar sau chiar deloc (anovulaţie).

Cauza acestui sindrom este încă necunoscuta, dar cercetări recente sugerează că boala ar apărea ca urmare a unei combinaţii de factori genetici şi de mediu.

În afară de ciclul menstrual neregulat (abundent, dar rar) sau chiar absent, printre simptomele SOP se numără şi prezenţa unei pilozităţi excesive în zone precum faţă, abdomen, piept sau pe barbă. De asemenea, un alt simptom este pielea grasă şi apariţia acneei inclusiv pe spate sau decolteu.

Fără tratament adecvat, sindromul ovarelor polichistice reduce semnificativ capacitatea de a concepe un copil şi, de multe ori, duce la infertilitate. Însă cu tratament corespunzător (chirurgical în unele situaţii), ovulaţia se poate restabili în majoritatea cazurilor, iar şansele de a rămâne însărcinată cresc până la 70%.

Infertilitatea la femei – Endometrioza

Endometrioza este o altă afecţiune des întâlnită, din cauza căreia şansele de rămâne însărcinată scad semnificativ. Este o problemă ginecologică progresivă, cronică, cel mai adesea întâlnită la femeile cu vârste între 25 şi 35 de ani. Adică exact acea perioadă care ar trebui să fie cea mai fertilă din viaţa ta.

Leziunile de endometrioză apar atunci când celulele care în mod normal se află în mucoasa uterului (endometriale) cresc în afara uterului. Cauzele endometriozei sunt încă necunoscute.

Printre simptomele frecvente ale endometriozei se numără sângerările menstruale neregulate, durerile pelvine înainte sau în timpul menstruaţiei, dureri în timpul actului sexual, diaree sau constipaţie, prezenţa sângelui în urină.

Diagnosticul cert de endometrioză se realizează prin laparoscopie.

Chiar dacă suferi de această afecţiune, asta nu înseamnă că nu vei putea avea niciodată copii. Potrivit Asociaţiei pentru Endometrioză din SUA, infertilitatea afectează aproximativ 30-40% dintre paciente. Şi există tratamente cu ajutorul cărora să îţi creşti şansele de a deveni mamă.

“Deoarece sarcina adesea duce la remisiunea temporară a simptomatologiei şi deoarece se crede că infertilitatea este mai frecventă cu trecerea timpului, obţinerea unei sarcini în cel mai scurt timp este recomandată pacientelor cu endometrioză”, se arată în ghidul publicat de Asociaţia pentru Endometrioză din SUA.

Infertilitatea la femei – Insuficienţa ovariană primară

Insuficienţa ovariană primară apare atunci când activitatea ovarelor încetează prematur, înainte de vârsta de 40 de ani.

Femeile cu insuficienţă ovariană primară au o ovulaţie neregulată, sau chiar deloc în multe cazuri. Boala este mai rară şi seamănă oarecum cu menopauza prematură, doar că în acest caz există totuşi o şansă (foarte mică, ce-i drept) de-a rămâne însărcinată.

Cauzele insuficienţei ovariane primare nu sunt pe deplin cunoscute.

Simptomele seamănă cu cele ale menopauzei şi includ menstre neregulate sau absenţa menstrelor, bufeuri, transpiraţii nocturne, uscăciune vaginală.

În general, femeilor care suferă de insuficienţă ovariană primară li se recomandă fertilizarea in vitro cu ovule donate.

Infertilitatea la femei – Bolile cu transmitere sexuală

Infertilitatea la femei poate fi cauzată și de infecţii. Multe boli cu transmitere sexuală, netratate corespunzător, te pot împiedica să rămâi însărcinată.

Problema este că unele infecţii, cum este cea cu Chlamydia,  sunt greu de detectat în stadiul incipient, deoarece în jumătate dintre cazuri nu prezintă niciun fel de simptome. Netratată, infecţia cu Chlamydia poate provoca foarte repede inflamaţia cronică a uterului, a trompelor uterine şi a ovarelor.

De asemenea, gonoreea este o boală cu transmitere sexuală extrem de răspândită, ce cauzează inflamarea organelor genitale şi se poate răspândi la trompele uterine şi în cavitatea pelviană.

Însă cu tratament adecvat, în majoritatea cazurilor, niciuna dintre aceste boli nu duce la infertilitate.

Infertilitatea la femei și cauzele sale – Fibromul uterin

Fibromul uterin este o altă afecţiune ginecologică care poate contribui uneori la apariţia infertilităţii. Este o tumoare benignă, care se dezvoltă în ţesuturile musculare ale uterului şi care poate determina infertilitate doar în anumite cazuri. De exemplu, atunci când fibromul îşi măreşte dimensiunile într-atât încât ajunge să interfereze cu procesul de fertilizare şi implantare a ovulului. În cele mai multe cazuri însă, fibromul doar reduce uşor şansele de a concepe un copil. Potrivit studiilor, doar 1-2% dintre femeile care se confruntă cu această problemă ajung la infertilitate. Cauza fibromului uterin este necunoscută, dar se crede că apariţia acestuia depinde de factori genetici.

În general, fibromul uterin nu se manifestă prin niciun fel de simptome şi se depistează întâmplător în cadrul consultului ginecologic. Unele femei resimt totuşi durere în zona abdomenului şi se confruntă cu menstruaţii extrem de abundente sau de lungi (peste 7 zile).

Pentru circa 25% dintre cuplurile care îşi doresc copii, cauzele infertilităţii rămân necunoscute. Într-o treime din cazuri, problema este una de infertilitate masculină.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa