În cât timp o să rămân însărcinată? Ce factori influențează apariția sarcinii

Alexandra Constantin

Cât va dura până să rămân însărcinată – este una dintre întrebările pe care și le pun deseori femeile atunci când doresc să conceapă un copil. Știai că nu doar șansele de concepere sunt influențate de numeroși factori, ci și perioada până la apariția sarcinii?

Statisticele la nivel mondial arată că 20 de femei din 100 reușesc să rămână însărcinate în prima luna de concepere, în timp ce alte 70 rămân gravide în primele șase luni. În medie, 84 de cupluri din 100 reușesc să conceapă un copil după primul an de încercări, potrivit www.mumsnet.com. Mai exact, specialiștii sunt de părere că un cuplu din cinci reușește să conceapă un copil în prima lună de activitate sexuală neprotejată. Bine de știut este însă că perioda necesară pentru a concepe un copil este influențată, la rândul ei, de numeroase aspecte. Printre acestea se numără vârsta, starea de sănătate a viitorilor părinți, frecvența ovulației.

În cât timp o să rămân însărcinată: vârsta ta contează

Printre factorii care pot influența durata de apariție a unei sarcini este chiar vârsta femeii. Nu doar că rezerva ovariană este tot mai redusă pe măsură ce înaintează în vârstă, ci și calitatea ovulelor este afectată. Ovulația nu mai este regulată, dar nici ciclul menstrual pe măsură ce anii trec, ceea ce face ca șansele de concepere să fie tot mai mici. Se știe că perioada optimă din punct de vedere al fertilității este vârsta de 20 de ani, urmând ca după 30 de ani ea să scadă, iar după 35 să fie mai redusă. Doar 40% din femei reușesc să conceapă un copil pe cale naturală după vârsta de 40 de ani, iar șansele scad cu câte 2% pe an până la împlinirea vârstei de 43 de ani. Deși o alimentație echilibrată și stare de sănătate bună pot să fie de ajutor atunci când o femeie dorește să rămână însărcinată după 35-40 de ani, acest lucru nu este valabil pentru toate cazurile.

Te-ar putea interesa și: 

Fertilizare in vitro gratuită 2017. Clinicile incluse, ce cupluri sunt acceptate

Cât va dura până să rămân însărcinată? Frecvența actelor sexuale

Unul dintre factori de care depinde apariția sarcinii este și frecvența actelor sexuale. Specialiștii din cadrul National Health Service recomandă cuplurilor care doresc să conceapă un copil să încerce de două-trei ori pe săptămână pentru a crește șansele. Și calitatea spermei poate să fie afectată dacă actele sexuale sunt foarte dese, de acea indicat este ca ele să fie zilnice în perioada în care are loc ovulația.

În cât timp o să rămân însărcinată: starea de sănătate, un factor decisiv

Spre deosebire de ceilalți factori care pot influența perioada în care rămâi însărcinată, la acest capitol poți face modificări singură. O greutate prea mare sau prea mică (pot influența nivelul hormonal) afectează șansele de concepere, așa că nu ezita să faci schimbări când vine vorba de alimentație, dar și să stabilești un program de mișcare. De asemenea, bine este să renunți la unele obiceiuri care nu doar că afectează fertilitatea, ci și starea de sănătate. Printre acestea se numără fumatul (poate crește rata la care ovulele nu mai sunt viabile), consumul de alcool (bine este să renunți la băuturile alcoolice nu doar pe perioada ovulației, ci pe toată durata conceperii).

Pentru că și calitatea spermei poate să fie afectată de tutun și de alcool este indicat va și partenerul să renunțe la astfel de obiceiuri atunci când doriți să concepeți un copil. De asemenea, bine este ca bărbatul să poarte lenjerie intimă cât mai comfortabilă și nu una strânsă, dar și să evite dușurile fierbinți, ambii factori fiind recunoscuți pentru faptul că pot afecta calitatea spermei.

Problemele de fertilitate

Problemele de fertilitate completează lista factorilor care pot face ca perioada de concepere să fie una mai lungă sau mai scurtă. Printre acestea se numără endometrioza, sindromul ovarelor polichistice, insuficiența ovariană sau scăderea numărului de spermatozoizi. Nu ezita să mergi la un control ginecologic, ideal cu specializare în infertilitate, dacă a trecut mai mult de un an și nu reușești să rămâi însărcinată sau dacă ai peste 35 de ani și a trecut mai mult de șase luni de încercări pentru a concepe un bebeluș.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa