La ce vârstă ar trebui să devii mamă pentru prima dată?
Când am devenit mamă pentru prima dată, întrebarea „şi, te ajută mama ta?” pe care mi-o adresau prietenii şi cunoscuţii mei primea întotdeauna răspunsul „nu”. Acestui răspuns i se adăuga „mama lucrează, încă”, pentru că, la cei 50 de ani pe care îi avea atunci, mama era în plină activitate şi muncea, asemenea majorităţii angajaţilor full-time din ziua de azi, de la 9 la 6.
În aceeaşi situaţie ca şi mine, proaspăta mamă a cărui bebeluş avea o bunică tânăra şi activă, erau nenumărate mame din offline şi online. Noi, toate, eram fiicele unei generaţii în care părinţii se căsătoreau pe băncile facultăţii, făceau copii imediat după susţinerea examenului de licenţă sau chiar mai devreme de-atât (spre exemplu, fratele meu, care e mai mare decât mine cu 2 ani, a fost născut când mama era studentă), iar procrearea după 35 de ani era o raritate în acele vremuri. Mai exact, în anii ’80 vârsta medie a mamelor aflate la primul copil era de 22,6 ani, spre deosebire de astăzi, când media de vârstă a mamelor românce care aduc pe lume un prim copil a crescut până la 25,8 ani. (Aceasta rămâne, totuşi, destul de scăzută comparativ cu femeile din Europa Occidentală, în care maternitatea nu este o prioritate pentru foarte multe dintre cele ce nu au împlinit 30 de ani.)
România, a două din Europa ca vârstă minimă de debut maternal
Potrivit unui studiu întocmit de Eurostat, Oficiul de Statistică al Uniunii Europene, şi dat publicităţii anul trecut, ţara noastră se află pe locul al doilea în Europa într-un clasament al celor mai tinere mame. Datele studiului arată că media la care în România o femeie dă naştere primului copil este de 25,8 ani, acest lucru situând ţara noastră pe locul al doilea, în urma Bulgariei, în care media este de 25,7 ani. Deşi media la nivel european este de 28,7 ani, se observă, în urma acestui studiu, că femeile din Europa Centrală şi de Est ajung să fie mame la o vârstă medie mai mică de cât cea a femeilor din restul statelor din Uniunea Europeană. Spre exemplu, femeile din Germania devin pentru prima dată mame aproape de 30 de ani, în Belgia la 28,5, Irlanda la 29,4, Grecia la 29,9, în timp ce în Spania, Italia, Luxemburg şi Elveţia mamele depăşesc vârsta de 30 de ani atunci când aduc pe lume primul copil.
Din ce în ce mai multe femei cu vârsta de peste 40 de ani devin mame
Acestor mame trecute de 30 de ani li se adaugă mamele care au adus primul copil pe lume după 40 de ani sau care au trecut, chiar, de pragul de 50 de ani. Deşi criticate de multă lume, pe principiul că vârsta înaintată e sinonimă cu lipsa răbdării, disponibilităţii şi a capacităţii de empatie, prezente în cantităţi mult mai mari la părinţii tineri, ba chiar cu posibilitatea lăsării pe lume a unui tânăr orfan, alte mame care au ajuns să aibă copii după 35, 40 şi chiar 50 de ani s-au arătat încântate de hotărârea lor. Studiile au relevat că acestea au fost mulţumite de faptul că şi-au putut dedica prima parte a tinereţii unui job şi unei ascensiuni profesionale, că au căpătat suficientă înţelepciune şi maturitate, încât să se poata dedica mai bine copilului, dar şi că au putut să-i transmită acestuia un set de valori mult mai sănătoase decât dacă ar fi devenit părinţi în urmă cu 15-20 de ani.
Sarcini naturale după vârsta de 40 şi 50?
Chiar dacă cele mai multe dintre gravidele ce au depăşit 40 de ani poartă în pântece bebeluşi mult doriţi şi obţinuţi cu greu, datorită inseminării artificiale, a fertilizării in vitro, iar unele dintre mame ajung chiar să apeleze la mame surogat, ca să-şi vadă visul de a fi părinte relizat, există, însă, şi femei de 40 şi 50 de ani care au rămas natural însărcinate şi au dus sarcina cu succes până la capăt. E suficient să ne gândim la bunicile şi la străbunicile noastre, să ne dăm seama de cât de adevărat este acest lucru.
Iar un exemplu mai recent de sarcină la vârste înaintate, despre care se speculează că ar fi naturală, este cea a miliardarei Margarita Louis-Dreyfus, o femeie de afaceri cu o avere impresionantă şi care deţine, printre altele, echipa de fotbal Olympique de Marseille. Aceasta a anunţat la începutul acestui an că este însărcinată cu gemeni şi că va naşte în aprilie, când va avea 53 de ani. Deşi ai putea spune că o sarcina gemelară la aceastpă vârstă nu poate fi decât rodul unor tratamente de fertilizare, faptul că Margarita mai are, deja, trei copii, dintre care doi gemeni în vârstă de 13 ani, poate fi un indiciu că lucrurile au fost aşa de la natură.
Dar taţii în vârstă?
Dacă vestea că o femeie trecută de peste 40 de ani rămâne însărcinată şi dă naştere cu bine unuia sau mai multor bebeluşi este adesea privită cu scepticism, nu acelaşi lucru se întâmplă în cazul în care vârsta înaintată îi aparţine tatălui. Recent a fost făcută publică vestea că Ronnie Wood, 68 de ani, unul dintre membrii formaţiei Rolling Stone, va deveni tată, soţia sa, Sally, în vârstă de 37 de ani, fiind gravidă cu gemeni, iar internetul a vuit de critici şi ocări.
Ronnie nu ar fi singurul tată în vârstă in lumea showbiz-ului, Alec Baldwin, tată la 54 şi 56 de ani, Jeff Goldblum, tată la 62 de ani, Bruce Willis, la 56 şi 58, şi Hugh Grant, tată la 50, 52, 53 şi 55, sunt alţi patru taţi care au regustat din bucuria de a fi părinte,majoritatea lor având, deja copii, la vârsta la care alţi bărbaţi devin bunici.
Voi ce spuneţi, care e vârsta cea mai bună pentru a deveni mamă pentru prima dată?