Avortul spontan intervine la aproape jumătate dintre sarcini, dintre care multe încă nedepistate. Există câteva cauze care duc la avort spontan, iar pe cele mai des întâlnite le vom detalia mai jos.
Am trăit această experiență și pot spune că a fost un moment extrem de trist care a lăsat ceva urme asupra mea. Din fericire, am rămas repede însărcinată din nou și m-am concentrat asupra bebelușului ce creștea înăuntrul meu.
În ceea ce mă privește, sarcina s-a oprit în evoluție la numai 6 săptămâni, iar la momentul respectiv, discutând cu Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie, am aflat că statistic aproape 50% dintre sarcini se opresc în evoluție, multe dintre ele chiar înainte ca mamele să afle că sunt gravide. Procentul avorturilor spontane apărute în primul trimestru de sarcină în rândul mamelor care au aflat că sunt însărcinate este de aproximativ 15%.
Dar să vedem ce spun specialiștii despre cauzele care duc la instalarea avortului spontan.
Anomalii cromozomiale
Se pare că 60% dintre pierderile de sarcină în evoluție sunt cauzate de anomaliile cromozomiale. Cromozomii sunt acele mici structuri ce se găsesc în fiecare celulă și care au rolul de a transmite genele noastre. Fiecare dintre noi avem câte 23 de de perechi de cromozomi, 22 dintre acestea identice, iar a 23-a diferită, în funcție de sex. În momentul fecundării se poate ca unul dintre cromozomi să fie defect și astfel să apară accidentele genetice pe care corpul are capacitatea de a le respinge. Astfel, chiar dacă sarcina s-a instalat, organismul o poate elimina.
Dacă vei ajunge la trei sarcini oprite în evoluție consecutiv, e important să ceri sfatul unui specialist în infertilitate, deoarece se pot ascunde complicații mult mai severe.
Anomalii uterine sau incompatibilitate cervicală
Anomaliile uterine sunt de regula genetice sau survenite în urma consumului de medicamente sau a unor afecțiuni medicale. Aceste malformații înseamnă de fapt că uterul nu are forma sau structura standard, ceea ce nu duce la infertilitate, însă pune probleme atunci când vine vorba de păstrarea unei sarcini. Aceste anomalii sunt asimptomatice și majoritatea sunt depistate abia după ce intervine un avort spontan. Vestea bună este că pot fi corectate chirurgical și ulterior se va putea duce la bun sfârșit o sarcină sănătoasă.
Conform specialiștilor 10% dintre avorturile spontane apar din cauza malformațiilor uterine sau ale incompetenței cervicale. Aceasta din urmă se poate corecta și ea cu ajutorul cerclajului.
Tulburări imunologice
Uneori, anticorpii fosfolipidici (anticorpii care atacă propriile țesuturi, inclusiv embrionii) intervin în ecuația fertilizării ovulului de către spermatizoid și se fac vinovați de un număr destul de mare de sarcini întrerupte în evoluție. Din fericire, există și soluții. Dacă avortul spontan se repetă, se va face un test de coagulare a sângelui, iar acești anticorpi pot fi păcăliți să accepte embrionul cu un tratament în doze mici de aspirină sau heparină.
Unele afecțiuni netratate precum cele ale tiroidei sau diabetul
Afecțiunile glandei tiroide (atât hipo, cât și hipertiroidia) și diabetul zaharat sunt asociate cu instalarea unui mediu uterin neprietenos. Prin urmare, efectele vor duce la dificultatea embrionului de a supraviețui în uter. Depistate la timp, aceste afecțiuni pot fi ținute sub control cu ajutorul medicației și al unui regim de viață sănătos, ambele prescrise de către un medic specialist. După ce vor fi corectate, se poate instala și se poate duce la bun sfârșit o sarcină sănătoasă.
Sindromul ovarelor polichistice (SOP)
Sindromul ovarelor polichistice este o cauză de avort spontan care pare să fie din ce în ce mai des întâlnită în rândul viitoarelor mămici, deoarece se pare că numărul femeilor la vârstă fertilă care prezintă această afecțiune este în creștere.
Sindromul ovarelor polichistice se traduce prin faptul că pacienta măsoară un nivel prea mare de testosteron (hormonul masculin) în sânge, ceea ce duce la ovulații și menstruații neregulate. SOP determină o rezistență a organismului la insulină, chiar dacă femeia nu suferă de diabet, ceea ce conduce la maturizarea incompletă a mucoasei endometriale.
În astfel de situații, medicii ginecologi prescriu un tratament împotriva diabetului care pare să fie de mare ajutor în reducerea cazurilor de avort spontan în cazul femeilor cu Sindromul ovarelor polichistice.
Infecții bacteriene
La nivelul aparatului genital, atât în cazul femeii, cât și al bărbatului, există numeroase microorganisme ce trăiesc în armonie cu oragnismul uman. Anumite bacterii, însă, pot reprezenta o cauză importantă de avort spontan. Este vorba de de două dintre bacterii în mod particular mycoplasma hominis și ureaplasma urealyticum care se pot găsi în tractul genital ale femeilor și bărbaților sănătoși și care pot fi responsabile de oprirea în evoluție a unei sarcini. Aceste două bacterii, asimptomatice, pot duce la inflamarea endometrului (mucoasa internă ce căptușește uterul), ceea ce duce la imposibilitatea embrionului de a se dezvolta.
Din fericire, aceste bacterii pot fi depistate în urma testelor specifice precum secrețiile vaginale și pot fi tratate cu antibiotice. Având în vedere că se transmit de obicei pe care sexuală și se pot instala fără probleme și la nivelul aparatului genital al bărbatului, viitorul tată ar trebui să-și facă și el niște teste, în îndrumarea medicului, analize pe care ar fi bine să le planificați înainte de concepție.
Modul de viață nesănătos
Obiceiurile nesănătoase precum fumatul, consumul de alcool, drogurile sau contactul zilnic cu medii toxice, conform studiilor în domeniu, sunt strâns legate de incidența avortului spontan.
Nicotina, de exemplu, poate trece de placentă și împiedică aportul sanguin și creșterea fetală. Astfel, potrivit cercetărilor, femeile care fumează în timpul sarcinii, sunt mult mai predispuse avortului spontan decât cele care nu fumează. O cantitate semnificativă de alcool (mai mult de două băuturi alcoolice pe zi) a fost relaționată ci oprirea în evoluție a unei sarcini, ca să nu mai vorbim de consumul de droguri la care care nu ar trebui să intre, nici măcar ocazional, în obiceiurile unei viitoare mame.
Femeile care lucrează în medii toxice precum ferme, cabinete dentare, laboratoare medicale sau camere de operare, sunt mult mai predispuse la avort spontan decât cele care nu intră în contact cu astfel de situații.
Acestă cauză de avort spontan este poate cea mai ușor de corectat deoarece nu presupune tratamente sau medicamente. În momentul în care decizi că ar fi timpul să rămâi însărcinată, încearcă să renunți la toate aceste obiceiuri nesănătoase și să adopți un stil de viață nou, mult mai sănătos și prietenos pentru copilul ce urmează să apară.
Semnele unui avort spontan se traduc prin sângerări și crampe abdominale. În cazul în care vei observa pete de sânge pe slip este cazul să mergi la doctor. De multe ori însă, oprirea în evoluție a unei sarcini este asimptomatică și se observă doar la primul control ecografic.