Alcoolul și fertilitatea la bărbați

Theodora Fintescu, redactor
alcoolul si fertilitatea la barbati
Consumul ridicat de alcool influențează puternic calitatea spermei.

Alcoolul și fertilitatea la bărbați sunt strâns legate, mai ales în cazul consumatorilor înrăiți și, în special, al celor care au trecut de 40 de ani. Consumul frecvent al unei cantități ridicate de alcool reduce calitatea spermei, iar șansele de a contribui la conceperea unui copil scad.

Dacă lucrurile sunt clare în privința băutorilor înrăiți, oamenii de știință nu au reușit încă să dovedească în ce măsură consumul moderat de alcool reduce sau nu fertilitatea. Există studii care arată că patru- cinci pahare de alcool pe săptămână cresc producția de spermă, în timp ce altele arată că, totuși, calitatea spermei scade chiar și în cazul celor ce beau moderat.

Cât poți să bei pentru a nu afecta fertilitatea

Bărbații care beau mult au șanse reduse de a contribui la conceperea unui copil, pentru că întregul sistem reproducător este afectat de alcool, de la producția de spermă și calitatea ei, până la hormoni. Pentru a nu afecta calitatea și cantitatea spermatozoizilor, un bărbat trebuie să se rezume 14 unități de alcool într-o săptămână (o unitate de alcool înseamnă o jumătate de halbă de bere sau 25 de ml de spirtoase). Cei care depășesc aceste limite își asumă riscul unei mobilități reduse a spermatozoizilor și pe cel al unui conținut modificat al spermei.

Alcoolul și vârsta înaintată scad șansele de a deveni tată

Fertilitatea bărbaților este strâns legată de vârstă și de o serie de aspecte ce țin de stilul de viață. În cazul tinerilor de până în 25 de ani, consumul de alcool nu este factor determinant în privința fertilității. După această vârstă, calitatea spermei începe să scadă, așa că toate celelalte aspecte ce pot influența acest aspect devin foarte importante: fumatul, consumul de droguri, stresul, stilul dezordonat de viață etc. După 40 de ani, șansele de a concepe un copil scad pentru că se reduce semnificativ nivelul testosteronului. Un viciu asociat acestei situații, cum este consumul de alcool, înrăutățește mai mult situația.

Ce analize se fac pentru a vedea sursa problemelor de fertilitate

Pentru a crește șansa de a contribui la obținerea unei sarcini este esențial ca un cuplu să meargă la medic pentru a fi identificat motivul problemelor de fertilitate. Prima analiză care se face bărbaților pentru a se stabili dacă au sau nu probleme de acest tip este spermograma. Aceasta arată cantitatea de spermatozoizi, morfologia și mobilitatea lor. În funcție de modificările observate, medicul recomandă fie schimbarea stilului de viață, fie tratament medicamentos, fie și una și alta. O altă analiză importantă este spermocultura, care arată o eventuală infecție ce necesită tratament.

Dacă ți s-a părut util acest articol despre alcoolul și fertilitatea la bărbați, îți recomandăm să citești și:

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa