Reguli pentru a aduce pe lume un copil sănătos. Cele 9 reguli de mai jos par simple și la îndemână, dar multe dintre viitoarele mame le ignoră înainte de concepție și chiar și după.
Ține cont de aceste 9 reguli de mai jos și vei avea șanse maxime să ai un copil sănătos, voinic și puternic.
1. Adio alcool și tutun!
Sora mea, cu nouă ani mai mare ca mine, a rămas însărcinată în anii ’90. Fumătoare convinsă, s-a bucurat nespus când medicul i-a permis 5 țigări pe zi, justificându-și gestul prin explicația potrivit căreia pofta nesatisfăcută de țigară i-ar face mai mult rău bebelușului din burtică decât câteva pufuri pe zi. Îmi amintesc că m-am îngrozit și la vârsta aceea, când încă eram minoră și nu știam mai nimic despre sarcină. Sora mea a născut un copil cu un sistem imunitar slab, care continuă să răcească des și la 20 de ani, și care suferă de dereglări ale tiroidei, pentru care va lua medicație tot restul vieții. Iar eu nu pot să nu mă gândesc dacă nu cumva sfatul acelui medic incompetent a făcut posibilă această situațe din prezent.
Înainte să concepi, dar și pe toată durata sarcinii și atât timp cât alăptezi, este strict interzis consumul în orice cantități de alcool, tutun sau stupefiante, ca și de orice alte medicamente care nu ți-au fost prescrise de medicul specialist. Dezvoltarea psihomotorie precară, probleme cardiace sau pulmonare sunt doar câteva dintre afecțiunile de care cel mic este pasibil să sufere dacă bei sau fumezi în timpul sarcinii. În cel mai rău caz, sarcina se poate opri din evoluție și există riscul unui avort spontan.
2. Reguli pentru a aduce pe lume un copil sănătos. Odihnește-te suficient
Lipsa somnului (7-9 ore pe noapte) afectează fertilitatea și te predispune la oboseală cronică pe măsură ce sarcina va avansa, dar și după ce vei naște. În ultimul trimestru de sarcină îți va fi tot mai greu să dormi, din cauza presiunii pe care fătul o exercită asupra organelor vitale și al vizitelor dese la baie, iar după ce naști va trebui să ai grijă de copil, să-l hrănești regulat în timpul nopții. În plus, atunci când dormi sau doar tragi un pui de somn, bebelușul se odihnește și el împreună cu tine. Iar somnul favorizează cel mai rapid creșterea intrauterină.
3. Ia suplimente cu acid folic
Acestea trebuie prescrise de medic pentru a preveni defctele tubului neural al fătului. În mod ideal, se recomandă aportul de 400 micrograme de acid folic pe zi, cu trei luni înainte de concepție, și în primele trei luni de sarcină. Îți poți procura o parte din acidul folic și cu ajutorul unei diete sănătoase, care să conțină cereale integrale, fasole, mazăre, legume cu frunze verzi și suc de portocale.
4. Reguli pentru a aduce pe lume un copil sănătos. Vitaminele, un aliat de succes
Pe lângă acidul folic, medicul ar putea să-ți prescrie și prenatale cu multiple vitamine – A, B, C, D și E –, mai ales dacă dieta ta alimentară este ușor deficitară.
5. Vaccinează-te!
Deși rubeola este o afecțiune ale cărei consecințe sunt minime atunci când e contractată de copii sau adulți, ea poate pune în pericol viața intrauterină a fătului. Dacă nu beneficiezi de imunitate naturală și nici nu te-ai vaccinat încă împotriva rubeolei, administrează-ți vaccinul înainte de a rămâne însărcinată. Dacă nu ești sigură că ai imunitate naturală sau dobândită împotriva acestei boli, un simplu test de sânge este relevant. De folos pot fi și un vaccin antitetanos și unul antihepatită B, în cazul în care ești expusă acestor afecțiuni. După administrarea vaccinurilor e important să aștepți o lună înainte de a concepe.
6. Reguli pentru a aduce pe lume un copil sănătos. Mergi la dentist
O carie sau un abces în timpul sarcinii e ceva ce nu ți-ai dori să se întâmple. Asta pentru că medicul dentist nu va putea să-ți administreze anestezii locale și, dacă problema apare în primul trimestru de sarcină – nici antibiotice. În timpul sarcinii sunt excluse și radiografiile, care pot afecta bebelușul. Nu neglija sănătatea orală: fă o vizită la stomatolog pentru a depista eventualele probleme dentare și rezolvă-le înainte de a rămâne însărcinată.
7. Îmbunătățește-ți dieta
Optează pentru o alimentație sănătoasă imediat ce ai decis sau ai aflat deja că ești însărcinată. În plus, dacă nu reușești să concepi, de vină poate fi chiar alimentația precară, atât a ta, cât și a partenerului de viață. Adesea, o simplă schimbare a obiceiurilor alimentare poate aduce în viața voastră copilul mult dorit. Pentru a-ți vedea visul cu ochii, consumă fructe și legume zilnic, pâine integrală, alimente bogate în calciu, precum iaurtul, brânza și laptele.
8. Fă-ți analize de sânge
Trebuie să înlături orice suspiciune că suferi de anemie, talasemie, hepatită B, o infecție cu chlamydia, sifilis sau HIV. De altfel, orice medic responsabil îți va prescire teste specifice de sânge și alte tipuri de examinări medicale – examene ginecologice, ecografie, examen de urină etc. Ideal este să le faci înainte de concepție, nu după ce ai aflat că ești însărcinată.
9. Reguli pentru a aduce pe lume un copil sănătos. Scapă de surplusul de greutate
O sarcină va “îngreuna” oricum situația. Dacă ești deja supraponderală la începutul sarcinii, îți va fi cu atât mai greu pe parcursul ei, când oricum vei mai câștiga kilograme. În plus, există riscul apariției preeclampsiei sau al diabetului de sarcină, afecțiuni grave și dificil de ținut în frâu.