Fertilitatea la femei – Ai peste 35 de ani şi nu reuşeşti să rămâi însărcinată? Iată câteva soluții pentru menținerea fertilității:
După o anumită vârstă (majoritatea medicilor vorbesc despre vârsta de 35 de ani), fertilitatea la femei scade. De ce? Pentru că fiecare femeie are un anumit număr de ovule şi pe măsură ce înaintezi în vârstă cantitatea, dar şi calitatea ovulelor, scade.
Există însă câteva lucruri pe care le poţi face pentru menţinerea fertillităţii mai mult timp şi care te pot ajuta să rămâi însărcinată mai repede, chiar dacă ai trecut de 35 de ani.
Fertilitatea la femei și dieta mediteraneană
Multă lume vorbeşte despre dieta meditereană ca modalitatea perfectă de a-ţi păstra sănătatea, dar şi fertilitatea. Se crede despre această dietă că ajută femeile să rămână însărcinate mai repede, însă până acum un singur studiu a ajuns la această concluzie, deci părerile sunt oarecum împărţite. Potrivit adepţilor acestei teorii, prin adoptarea acestui stil de viaţă alimentar cu cel puţin 6 luni înainte de concepţie, cresc semnificativ şansele ca femeia să rămână însărcinată, mai ales în cazul celor care apelează la fertilizare in vitro. Dieta mediteraneană se bazează foarte mult pe consumul de ulei de măsline, peşte, nuci, seminţe, fructe şi legume proaspete. Reprezentând un stil de alimentaţie sănătos, dieta mediteraneană are o contribuţie deosebită asupra stării de sănătate în general, deci este plauzibil să ajute şi la menţinerea fertilităţii mai mult timp.
Fertilitatea la femei și vitamina D
Şi vitamina D vine în ajutorul femeilor care nu reuşesc să rămână însărcinate, arată unele studii. Până în prezent, nivelul scăzut de vitamina D din organism a fost corelat cu unele probleme de ovulaţie, cu existenţa sindromului ovarului polichistic şi cu infertilitatea. Un studiu realizat la Universitatea din California arată că printre femeile care urmau tratamente pentru fertilitate, dar care aveau un nivel scăzut de vitamina D, au fost înregistrate doar câteva cazuri de succes. Acest rezultat a fost corelat cu un alt studiu care a arătat că, în cazul femeilor care au apelat la fertilizare in vitro, un nivel optim de vitamina D a dus la mai multe reuşite ale procedurii. Totuşi, problema este încă dezbătută, deoarece unii specialişti susţin că nivelul scăzut de vitamina D din organism este, de fapt, efectul unor boli, şi nu cauza lor.
Nu uita că principala sursă de vitamina D o reprezintă radiaţiile ultraviolete. Iar printre sursele naturale de vitamina D se numără somonul, tonul, sardinele, gălbenuşul de ou, ficatul de vită, cerealele, nucile, lactatele etc.
Fertilitatea la femei. Alte vitamine care te ajută să rămâi însărcinată
Alte vitamine despre care se spune că ar spori fertilitatea la femei sunt vitamina C, complexul de vitamine B, vitamina E şi acidul folic. Nici în acest caz, dovezile ştiinţifice nu sunt suficiente pentru a susţine cu certitudine că o anumită cantitate zilnică de vitamina C, de exemplu, te va ajuta să rămâi însărcinată de nu-ştiu-câte ori mai repede. Dar există câteva descoperiri care atestă că aceste vitamine sprijină capacitatea de reproducere a femeilor. Vitamina C ajută la accelerarea productiei de progesteron în corp, în timp ce complexul de vitamine B are rol în reglarea funcţionalităţii aparatului reproducător. Vitamina E are proprietăţi antioxidante şi ajută la sporirea fertilităţii feminine.
Coenzima Q10 si fertilitatea la femei
Coenzima Q10 este o substanţă care se regăseşte în alcătuirea tuturor celulelor corpului şi are rol inclusiv în intinerirea ovulelor şi a spermatozoizilor. De altfel, nivelul de coenzima Q10 din organism ajunge în mod natural la un nivel maxim în jurul vârstei de 20-25 de ani, adică exact în acei ani în care femeile ating potenţialul maxim de fertilitate. Astfel, s-a ajuns la concluzia că, în general, capacitatea de reproducere are legătură inclusiv cu producţia de coenzima Q10. Deocamdată, majoritatea studiilor în acest sens au fost realizate doar pe cobai. Dar dacă cercetările se vor confirma, ar însemna că prin administrarea de coenzima Q10 sub forma de suplimente alimentare s-ar putea reduce riscul de defecte cromozomiale la făt, risc crescut în special în cazul gravidelor care au peste 35-40 de ani.
Coenzima Q10 se regăseşte în unele alimente cum ar fi peşte, spanac, ouă, ulei de măsline, alge marine sau ficat, însă este distrusă prin gătire.
Fertilitatea la femei. DHEA sau „hormonul tinereţii”
DHEA (dehidroepiandrosteron) este un hormon produs de de cortextul suprarenal (adrenal). Nivel maxim de DHEA din organism este atins în jurul vârstei de 20 de ani şi scade vertiginos după 25 de ani. De altfel, DHEA este numit şi „hormonul tinereţii”. Până în prezent, medicii au reuşit să trateze cu succes mai multe cazuri de îmbătrânire ovariană cu ajutorul suplimentelor cu DHEA, iar în peste o treime din clinicile de fertilizare în vitro din lume se recomandă mamelor să ia acest tip de suplimente. Cercetările actuale arată că o cantitatea de 75 mg de DHEA zilnic, luată cu cel puţin 6 săptămâni înainte de a începe fertilizarea in vitro, măreşte mult şansele de succes ale procedurii. Deocamdată însă, majoritatea cercetărilor au la bază fertlizarea in vitro, deci încă nu este clar dacă luarea unor suplimente cu DHEA are efect şi în cazul concepţiei naturale. Cu toate că există mame care povestesc că au reuşit să rămână însărcinate după mulţi ani de încercări abia după ce au început să ia suplimente cu DHEA, numărul lor este prea mic pentru a putea trage o concluzie certă.
Suplimente cu DHEA se vând şi fără reţetă, dar, cum acesta este totuşi un hormon sintetic, nu lua capsulele fără a vorbi înainte cu medicul tău!