Ceaiuri interzise în sarcină

Ramona Dinescu
ceaiuri sarcina gravida bea ceai

  Ce ceaiuri sunt interzise în sarcină și care sunt permise? Care sunt beneficiile consumului de ceai în sarcină și cât de mult ar trebui să bei? Răspunsuri la întrebările gravidelor, oferite de Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie.

  Foarte multe femei gravide, mai ales în rpimul trimestru de sarcină, se întreabă dacă au voie să bea ceai, ce fel de ceaiuri pot bea și cât de mult.

  A bea ceaiuri din plante în timpul sarcinii reprezintă o alegere înțeleaptă, mai ales dacă le comparăm cu băuturile ce conțin cafeină. Băuturile ce conțin cafeină, conform medicului Ruxandra Dumitrescu, au efect diuretic, au proprietatea de a reduce absorbția de nutrienți și diminuează activitatea glandelor suprarenale. Pe de altă parte, ceaiurile din plante au efect de hidratare, ajută la o mai bună asimilare a nutrienților și hrănesc organismul în timpul sarcinii. De asemenea, conțin antioxidanți și vitamina C, acestea ajutând la diminuarea nivelului de stres și anxietate în timpul sarcini. Anumite ceaiuri de plante pot ajuta la reducerea stărilor de greață și a simptomelor de vomă și chiar la pregătirea uterului pentru naștere.

  Ceaiuri de evitat în primul trimestru de sarcină

  Conform cercetătorilor, consumul de cafeină în sarcină (în special peste 200 de mg pe zi), are legătură directă cu greutatea mică a fătului la naștere. Conform acestui studiu „cafeina este rapid absorbită și trece prin placentă fără probleme. După un consum de 200 de mg de cafeină, fluxul sanguin al placentei scade cu 25%”. Cercetătorii am mai evidențiat faptul că în cazul unui copil ce ar trebui să aibă 3,6 kg la naștere, va pierde câte 20 de grame pentru fiecare 100 de mg de cofeină consumată pe zi. Acest motiv ilustrează perfect importanța atenției pe care trebuie să o ai atunci când vine vorba de consumul cofeină. De aceea, unele ceaiuri ce conțin cantități mari de cofeină ar trebui evitate, chiar interzise, mai ales în primul trimestru de sarcină.

  Acestea sunt:

  –          Ceai negru

  –          Ceai verde

  –          Ceai negru chinezesc oolong

  –          Ceai LiChee

  –          Ceai Lapsang souchong

  –          Ceai Hong mao

  –          Ceai Golden monkey black

  –          Ceai Quinshola clonal

  –          Ceai Nilgiris

  –          Ceai Earl grey

  –          Ceai Darjeeling

  Plantele ce ar trebui evitate în timpul sarcinii din cauza riscului de efecte adverse sunt:

  –          Sunătoare

  –          Rădăcină Don Quai

  –          Ginseng

  –          Planta Yarrow

  –          Busuiocul cerbilor (cunoscut că poate provoca avort spontan)

  –          Planta Ephedra

  –          Rădăcină de lemn dulce

  Nu există studii concrete care să susțină cu tărie faptul că aceste ceaiuri și aceste plante pot fi dăunătoare sarcinii, însă în compoziția lor există cofeină și alte substanțe ce ar putea fi dăunătoare. De aceea, ar fi indicat ca ele să fie evitate în timpul sarcinii.

  Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

   

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa