Tot ce trebuie să știi despre sarcină – semne de sarcină, dezvoltarea fătului, analize, dietă

Sarcina este o perioadă grea, dar frumoasă, cu multe provocări.

Cristina Călin, redactor
ce trebuie să știi despre sarcină

În articolul acesta îți prezentăm tot ce trebuie să știi despre sarcină, în așa fel încât să treci prin această perioadă fără griji. De la primele simtome de sarcină și până când îți ții bebelușul în brațe trăiești un carusel de emoții, iar corpul tău trece prin modificări semnificative. Sarcina este o perioadă importantă din viața ta, încearcă să o faci cât mai frumoasă și să te pregătești pentru noul statut, cel de mamă. Asigură-te că ai un stil de viață sănătos, informează-te despre vizitele la medic și analizele necesare în sarcină, și evită bolile, în special pe cele care îți pot pune copilul în pericol.

Ce simți când se fixează sarcina

Nu există o regulă în privința momentului în care femeia experimentează primele simptome de sarcină. Unele femei încep să aibă simptome specifice chiar în primele săptămâni după concepție, altele mai târziu. Acestea de datorează în mare parte modificărilor hormonale, iar cel mai frecvent apar următoarele simptome:

  • senzația de greață, însoțită sau nu de vărsături
  • sensibilitate la nivelul sânilor
  • mărirea volumului sânilor
  • senzația de oboseală
  • urinarea frecventă
  • modificări de dispoziție
  • constipație

Unele femei simt momentul în care se fixează sarcina, acesta având loc la 10- 14 zile de la momentul concepției. Momentul poate fi însoțit de sângerarea de implantare, adică eliberarea unei cantități mici de sânge, de culoare roz. Este momentul în care ovulul se implantează în uter, iar gravida simte dureri asemănătoare cel de la menstruație.

Primul pas al sarcinii: momentul în care un spermatozoid pătrunde în ovul și îl fecundează.

Când se face testul de sarcină

Dacă ești nerăbdătoare, poți face un test de sarcină chiar în prima zi de întârziere a menstruației. Dacă faci înainte, se poate întâmpla ca, fiind atât de devreme, testul să fie fals negativ, însă sunt foarte rare situațiile în care iese fals pozitiv. În momentul în care decizi să faci testul, citește cu atenție instrucțiunile pentru a afla cum se folosește testul de sarcină pe care l-ai cumpărat și în ce moment al zilei poate fi făcut. În mod ideal, testul se face dimineața, la prima urină, însă există în farmacii și teste potrivite pentru orice moment al zilei.

Modalitatea de folosire depinde de producătorul testului, la fel ca și modalitatea de afișare a rezultatului: două liniuțe roz pentru rezultate pozitive sau o liniuță roz pentru rezultat negativ. Alte teste își schimbă culoarea sau folosesc un simbol (+ sau -) în dreptul zonei tratate chimic care intră în contact cu urina. Există și teste digitale care afișează un mesaj simplu de genul „ești însărcinată” sau „nu ești însărcinată”.

Testul de sarcină măsoară nivelul hormonului HCG – gonadotropină corionică umană, hormon ce este eliberat de organismul unei femei însărcinate. Hormonul HCG este prezent și în sânge și în urină și poate fi identificat la 10-14 zile de la concepție. Motivul pentru care se recomandă testarea dimineața este acela că, în timpul nopții, concentrația hormonului menționat crește.

Câte săptămâni are o sarcină

În mod normal, o sarcină are trei trimestre și durează 40 de săptămâni din prima zi a ultimei menstruații a femeii. În fiecare dintre trimestre bebelușul va atinge diverse stadii de dezvoltare. Totuși, există posibilitatea ca nașterea să se producă între săptămânile 37 și 42.

Pentru că prea puține femei cunosc data exactă a concepției, vârsta sarcinii se raportează la prima zi a ultimei menstruații. De asemenea, acesta este și punctul de referință pentru stabilirea datei probabile a nașterii. De la ziua respectivă, medicul adaugă 40 de săptămâni sau 280 de zile.

      Așa crește fătul din săptămâna patru și până în săptămâna 40.

Primul trimestru. Când apar grețurile în sarcină

Primul trimestru de sarcină durează din prima zi de instalare a sarcinii până în cea de-a 12-a săptămână și este extrem de important pentru o bună dezvoltare a fătului. În timpul concepției, ovulul și sperma se combină formându-se un zigot care se va implanta în uter. Pe măsură ce celulele se divid, zigotul se transformă în embrion și încep să se formeze organele și celelalte părți ale corpului.

Când sarcina are 4-5 săptămâni embrionul măsoară doar 1 ,01 mm și va ajunge la 7,60 cm până la finalul primul trimestru de sarcină. Pe măsură ce timpul trece, embrionul începe să arate din ce în ce mai mult ca un bebeluș.

La 8 săptămâni se poate auzi inima bebelușului, dar nu fii dezamăgită dacă nu se întâmplă acest lucru. De cele mai multe ori la sfârșitul primului trimestru bătăile inimii se aud cel mai bine. Până la 8 săptămâni ochișorii bebelușului rămân închiși pentru a fi protejați. De asemenea, i se formează și pumnii, iar organele genital externe pot fi văzute la ecografie. Este momentul când ai putea să afli ce sex are copilul tău.

În timpul primului trimestru de sarcină vei resimți și cele mai multe schimbări. Grețurile de dimineață, stările de amețeală și cele de vomă sunt obișnuite între săptămânile 6 și 8 de sarcină. Uneori aceste stări de rău te vor însoți pe parcursul întregii zile, chiar și noaptea. Începutul sarcinii aduce cu sine și oboseală și emotivitate mai mare decât de obicei, din cauza schimbărilor hormonale.

Ce trebuie să știi despre sarcină. Analize în primul trimestru

După apariția celor două liniuțe roz, este indicată o programare la medicul ginecolog. În timpul primei consulații, medicul îți va recomanda ce stil de viață trebuie să adopți de aici înainte: renunțarea la tutun, alcool sau alte substanțe nocive, atenție sporită la o alimentație sănătoasăsport pentru gravide și o listă mare de analize.

În plus, vei face o primă ecografie transvaginală pentru confirmarea instalării sarcinii, pentru a te asigura că este o sarcină normală, nu una extrauterină și, eventual, că îi bate inima bebelușului.

De obicei, tot la această primă vizită, pentru a nu face mai multe drumuri, medicul îți va recolta și un test de secreții pentru Papanicolau și lamă vaginală.

Pentru următoarele analize vei veni ulterior cu o probă de urină și pentru a ți se lua sânge. Ți se vor recolta 3 sau 4 eprubete de sânge pentru următoarele analize: grupă de sânge, Rh, hemoleucograma, glicemia, testele LUES, VDRL, Ac anti HIV, Ag HBS și testul TORCH.

  • Grupa de sânge și Rh-ul este un test pe care trebuie să îl faci deoarece în cazul în care se constată o eventuală incompatibilitate între tine și partenerul tău, se va urmări apariția de anticorpi anti-grup sau anti-Rh pentru a se stabili o conduită ulterioară.
  • Hemoleucograma reprezintă o analiză a sângelui matern care poate semnala existenţa unor deficite ori a unor infecţii sau a altor afecţiuni care să interfereze cu buna dezvoltare a sarcinii.
  • Sumarul de urină sau urocultura este un test în care se analizează starea urinei și se caută existența sau inexistența semnalelor unei infecții urinare.
  • Importante sunt și glicemia, transaminazele hepatice, ureea, creatinina, acidul uric. Corelarea acestor date cu cele din hemoleucogramă și cele din sumarul de urină poate duce la identificarea anumitor anomalii funcționale la nivelul unor organe.
  • Testele LUES, VDRL, Ac anti HIV, Ag HBS (sifilis, HIV, hepatita B și C, etc) sunt testele specifice pentru bolile cu transmitere sexuală care, depistate, în mare parte, pot afecta grav fătul. În funcție de rezultat se poate stabili conduita ulterioară și metoda prin care vei naște.

Testul TORCH nu este obligatoriu, dar este recomandat de majoritatea medicilor deoarece detectează o serie de boli grave ce se pot transmite la făt, precum toxoplasmoza, sifilisul, varicela, zona zoster, HIV, hepatita B, rubeola, cytomegalovirus sau herpes simplex.

Toate aceste teste de mai sus se fac în general în săptămânile 8-9 de sarcină.

Dublu test pentru descoperirea anomaliilor cromozomiale

Între săptămânile 11 și 14 de sarcină se efectuează o analiză numită dublu test, folosit pentru descoperirea oricăror anormalii cromozomiale ce pot apărea la concepție, precum sindrom Down, sindrom Edwards, fibroză chistică, malformații cardiace, boala Tay Sacs sau spina bifida. Testul constă în corelarea nivelului anumitor hormoni specifici sarcinii (beta HCG, PAPP-A) din sângele matern cu anumiți parametri fetali ecografici (de ex. Translucența nucală) și clinici ai mamei (vârstă, înălțime, greutate, tensiune arterială, istoric medical etc.).

Acesta, ca și analiza numită triplu test despre care vorbim mai jos, sunt teste de screening care nu stabilesc un diagnostic și mai degrabă pot afirma un risc crescut sau scăzut de posibile probleme. În urma acestui risc stabilit, se recomandă amniocenteza, un test care presupune recoltare de lichid amniotic din interiorul placentei și care este capabil să pună un diagnostic clar. Amniocenteza are risc de avort spontan de 1%, motiv pentru care se recomandă numai dacă rezultatul dublu testului nu este bun și femeilor trecute de vârsta de 35 de ani.

Ce trebuie să știi despre sarcină. Dieta în primul trimestru de sarcină

În primul trimestru de sarcină este recomandat să alegi alimente bogate în acid folic, bune pentru dezvoltarea sistemului nervos al fătului. De asemenea, mâncărurile care conțin vitamina B6 ajută la combaterea stărilor de greață, destul de frecvente la începutul sarcinii. Un alt lucru de urmărit este alegerea acelor alimente care conțin fier – ajută organismul și cresc volumul de sânge.

Acid folic: portocale, cartof copt, tărâțe de grâu sau de ovăz, asparagus, broccoli, ouă, spanac

Vitamina B6: banane, orez brun, fasole neagră, pâine integrală de grâu, somon, mix de nuci, iaurt grecesc

Truc pentru greață: ține lângă tine biscuiței sărați pe care sa-i ronțăi dimineața, înainte de a te da jos din pat.

Fier: carne roșie, pește, broccoli, orez brun, legume cu frunze verzi, semințe de dovleac, terci de ovăz, stafide, fructe uscate, humus

Al doilea trimestru de sarcină: generalități

Între săptămânile 13 și săptămâna 26 ești în al doilea trimestru de sarcină. Fătul trece printr-o serie de schimbări, începând cu faptul că va ajunge până la 30 cm. Va crește și în greutate, cântărind până la 500 de grame.

Acum este momentul când se vor forma scheletul osos, pielea, sprâncenele, genele, unghiile de la mâini și la picioare, celulele sângelui, papilele gustative, amprentele, părul. Dacă ai în pântece un băiat atunci testiculele îi vor coborî în scrot, iat ovarele fetițelor vor începe să producă ovule.

În timpul celui de-al doilea trimestru de sarcină vei observa că bebelușul și-a format deja un program. Poate auzi sunetele din exterior și începe să înghită, lucru care îi va fi foarte folositor când va ieși din pântec.

De-acum începe să se vadă și burtica, iar mișcările bebelușului încep să se facă simțite. La sfârșitul trimestrului doi de sarcină apar și contracțiile Braxton–Hicks, dar nu trebuie să te temi. Este doar o modalitate prin care corpul se pregătește de marele moment al nașterii.

Între săptămânile 13 și 26 de sarcină apar și durerile de ligament, schimbări la nivelul sfârcurilor și vergeturile.

Ce trebuie să știi despre sarcină. Analize în al doilea trimestru de sarcină

Va trebui să faci triplu test (săptămâna 17 de sarcină), în general dacă nu ai făcut dublu test, care are aceeași funcție ca analiza dublu test. Tot în această perioadă vei mai face un sumar de urină pentru verificarea nivelului de glucoză sau proteine în urină, lucru ce poate indica o anemie de sarcină.

Spre finalul celui de-al doilea trimestru de sarcină este recomandat un test de toleranță la glucoză, ce poate detecta diabetul gestațional.

Poate cea mai importantă analiză a acestui trimestru este ecografia morfologică, care se efectuează în preajma celei de-a 20-a săptămâni de sarcină și reprezintă o analiză amănunțită a părților fetale, a prezenței organelor fetale, o analiză a formei și structurii acestora și o analiză a fluxului sanguin care irigă placenta.

Pentru că medicul va sta foarte concentrat și va analiza minuțios toate aceste aspecte, tu vei avea timp din belșug să-ți privești copilul, să-l analizezi și să-l asculți. Este unul dintre cele mai emoționante momente pe care le vei petrece în cabinetul medicului ginecolog.

Dieta în al doilea trimestru de sarcină

În cel de-al doilea trimestru de sarcină sunt recomandate alimentele bogate în calciu și vitamina D, care ajută la o bună dezvoltare a dinților și a întregului sistemul osos al fătului. Totodată, include mâncăruri ce conțin acizi grași omega 3, esențiali pentru dezvoltarea creierului copilului. Nu uita și de vitamina A (betacaroten), însă alege surse alimentare sigure în sarcină.

Calciu: Lapte, migdale, semințe de susan, brânzică dulce, iaurt, orez, brânză, sardine

Betacaroten: portocale, papaya, morcovi, spanac, mango, broccoli, cartof dulce

Acizi grași omega 3: somon, nuci, sardine

Al treilea trimestru de sarcină: generalități

După săptămâna 27 de sarcină până când vei naște vei simți bebelușul din burtică foarte activ. La final de sarcină copilul va avea aproximativ 50 de centimetri și peste 3 kg. În această perioadă i se formează toate organele și va face exerciții de respirație necesare pentru viața extrauterină.

Al treilea trimestru de sarcină este destul de dificil. Burta va fi din ce în ce mai mare, ceea ce va duce la dureri de spate. De asemenea, contracțiile Braxton–Hicks vor fi din ce în ce mai puternice. Alte simptome supărătoare sunt insomnia, schimbările de stare bruște, palpitațiile, urinarea frecventă, umflarea picioarelor.

Pe măsură ce te vei apropia de momentul nașterii, bebelușul se va întoace cu capul în jos pentru a-și pregăti poziția de expulzie.

Ce trebuie să știi despre sarcină. Analize în al treilea trimestru de sarcină

În trimestrul al treilea de sarcină se reiau în mare parte toate analizele de sânge pe care le-ai făcut în primul trimestru: hemoleucograma, testele LUES, Ac anti HIV, Ag HBS – repetare și sumarul de urină.

În plus, în săptămâna 31 de sarcină se va efectua ecografia de morfologie fetală de trimestru III pentru determinarea poziției fătului, estimarea vârstei gestaționale, depistarea unor posibile anomalii cardiace minore ce nu au putut fi detectate anterior precum și o serie de anomalii ale sistemului nervos central.

În săptămâna 34 de sarcină se efectuează testul pentru Streptococ de tip B ce presupune recoltarea de secreții din vagin. Dacă rezultatul acestui teste este pozitiv, se recomandă tratament cu antibiotic și repetarea testul peste alte 2 săptămâni. Streptococul de tip B se poate transmite fătului la naștere și poate provoca infecții severe la bebeluși.

Dieta în cel de-al treilea trimestru de sarcină

Odată ajunsă în această etapă, ai nevoie de o alimentație care să-ți confere mai multă energie, necesarul zilnic fiind mai mare cu cel puțin 200 de calorii decât înainte de sarcină. De asemenea, acum este momentul să alegi acele mâncăruri bogate în vitamina K (ajută la coagularea sângelui, dar în același timp are un rol esențial la naștere și alăptare).

Alimente care îți dau energie: brioșă cu o felie de brânză, banana, brânză, o felie de turtă dulce, humus, brioșă din făină integrală

Vitamina K: pepene, pâine prăjită din făină integrală, fasole verde, broccoli, rucola, paste.

Dacă vrei să afli mai multe despre sarcină, poți citi și articolele următoare:

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa