Testul ROMA (Ovarian Malignancy Risk Algorithm) se efectuează pentru a evalua o posibilitate mai mare sau mai mică de existență a unei forme maligne la nivel ovarian înaintea unei intervenții chirurgicale.
În urmă cu doi ani, în timpul unui control ginecologic de rutină am aflat că am un chist ovarian mixt (țesut + lichid), iar recomandarea medicului a fost intervenția chirurgicală laparoscopică, pentru eliminarea lui. Înainte de toate, mi s-a cerut analiza ROMA. Ca în orice situație, am pus întrebări, iar rezumatul celor aflate este că acest test este necesar pentru stabilirea predispoziției către cancer a pacientei.
Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie, susține că testul ROMA se bazează pe dozarea markerilor HE4 și CA125, iar în cazul unei tumori pelviene, a cărei natură (maligna/benigna) nu este cunoscută, estimează cu o acuratețe înaltă riscul de cancer ovarian.
Testul ROMA este indicat femeilor care îndeplinesc următoarele criterii: au mai mult de 18 ani, prezintă o tumoră ovariană ce necesită intervenție chirurgicală și nu sunt luate în evidența unui medic oncolog. Testul ROMA trebuie interpretat în asociere cu evaluarea clinică și radiologică.
Mai jos sunt valorile de referință ale testului ROMA:
HE4
< sau =140 pmol/L
Cancer Ag 125 (CA 125)
<46 U/mL
Testul ROMA
La premenopauză: <1.14 (risc scăzut)
Postmenopauză: <2.99 (risc scăzut)
Interpretarea testului ROMA
În cazul femeilor aflate la premenopauză, o valoare a testului ROMA egală sau mai mare de 1.14 va indica un risc crescut de a descoperi cancer ovarian epitelial în timpul intervenției chirurgicale.
În cazul femeilor trecute de perioada menopauzei, o valoare a testului ROMA egală sau mai mare de 2,99 indică un risc mare de cancer ovarian.
Aceste informații sunt absolut vitale pentru medicul care operează tumora respectivă deoarece altfel poate avea o precizie și o sensibilitate la tăiere de la 75% și până la 84% în cazul pacienților care prezintă cancer ovarian epitelial în stadiile I-IV.
Măsuri de precauție
Testul ROMA nu este o analiză de screening sau un diagnostic de sine stătător al cancerului ovarian.
Testul ROMA nu ar trebui efectuat fără o evaluare independentă clinică sau/și radiologică și nu se folosește pentru a determina dacă pacienta ar trebui sau nu operată.
Dacă există simptome sau alte analize care ar putea indica prezența cancerului ovarian, o valoare scăzută a testului ROMA nu ar trebui să excludă și consultul unui medic oncolog.
Testul ROMA nu a fost validat pentru următoarele grupuri de femei: cele care au fost tratate în antecedente pentru o tumoră malignă, cele care urmează în prezent un tratament de chimioterapie, sau cele mai tinere de 18 ani.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.