Majoritatea investigațiilor necesare în sarcină, cât și nașterea în sine, sunt decontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru toate femeile, indiferent dacă au contribuit sau nu la fondul de sănătate. Sunt însă și investiții pe care viitoarele mămici le fac din propriul buzunar, pentru a se asigura că aduc pe lume un copil sănătos, fără nicio problemă medicală.
Mai exact, femeile însărcinate au dreptul la analize de sânge, ecografii trimestriale (morfologii, dublu/triplu test) pe care le pot face cu trimitere de la medicul de familie către specialist.
Însă, pentru un grad mai mare de siguranță, în ceea ce privește sănătatea celui mic, mai există investigații și proceduri suplimentare, cum ar fi testele genetice și recoltarea celulelor stem, la naștere, al căror cost trebuie suportat din propriul buzunar. Aceste servicii trebuie accesate doar la indicația medicului specialist.
Iată, așadar care sunt investigațiile necesare, în fiecare trimestru de sarcină și care sunt costurile lor.
Investigații necesare în primul trimestru de sarcină
În primul trimestru de sarcină se recomandă un set de analize uzuale de sânge ce include hemoleucograma – cu stabilirea grupei de sânge și Rh, glicemia, analizele tiroidiene, hepatice şi de coagulare. De asemenea, se face și testarea pentru virusul HIV. Toate acestea sunt decontate, la fel și examenul citologic Babeș-Papanicolau și ecografia obstetricală.
Tot gratuit se face și evaluarea gravidei pentru infecţii cu risc pentru sarcină (rubeolă, toxoplasmoză, citomegalovirus, hepatită B şi C), la recomandarea medicului ginecolog.
La finalul primului trimestru de sarcină, pe lista de analize medicale pentru sarcină se află primul test de screening ce ajută la identificarea posibilelor afecțiuni ale fătului: dublul test. Acesta indică riscul de anomalii cromozomiale, cum sunt sindromul Down și sindromul Edwards și este, de asemenea, gratuit.
Testul de ADN fetal în loc de dublu test
La ora actuală, se poate face și o testare din sângele mamei pentru analiza unei părți din ADN-ul fetal. Cu ajutorul acestuia se poate calcula riscul ca fătul să dezvolte diferite anomalii precum sindromul Down, Edwards, Patau și eventualele modificări ale cromozomilor sexuali X și Y. Testul de ADN fetal poate înlocui dublul test și costă între2.000 și 2.700 de lei, Trebuie achitat de părinți, nu este decontat.
În cazul puțin probabil al unui dublu test pozitiv este necesară biopsia de vilozități coriale care detecteaza anomalii cromozomiale, cum ar fi sindromul Down, precum si o serie de boli genetice.
Biopsia de vilozităţi coriale se decontează la gravide în trimestrul I de sarcină, iar amniocenteza la gravide în trimestrul II de sarcină, efectuată numai de către medicii de specialitate obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în medicină materno-fetală, pentru cazuri cu anomalii majore confirmate imagistic anterior procedurii sau în caz de patologie genetică în familie cu risc de transmitere la descendenţi – la recomandarea medicului genetician.
Investigații necesare în al doilea trimestru de sarcină
În trimestrul al doilea de sarcină, e necesară repetarea analizelor de sânge și de urină, precum și testarea pentru diabet gestațional. Se face și o ecografia de morfologie fetală care are scopul de a identifica anumite malformații, dar și de a efectua măsurători ale organelor interne ale bebelușului și de a observa mai bine structurile creierului. Toate aceste investigații sunt decontate.
Recoltarea placentei la naștere
Recoltarea celulelor stem la naștere este o altă opțiune pe care o au viitoarele mămici preocupate de sănătatea micuților lor, de data aceasta, pe termen lung. A devenit, ȋn ultimii ani, o procedură tot mai populară printre gravidele din România, datorită noilor descoperiri din lumea medicală. Vorbim aici despre posibilitatea tratării a zeci de noli grave, precum diferite tipuri de cancer sau leucemii, paralizii cerebrale sau sechele AVC.
Cel mai complex pachet de recoltare din România permite viitorilor părinți să recolteze la naștere toată placenta, alături de sângele și țesutul ombilical. Astfel, bebelușul va avea cea mai mare cantitate și diversitate de celule stem, care vor putea fi folosite ȋn tratamentul unor afecțiuni considerate, momentan, incurabile (diabet, Parkinson, Alzheimer etc.). Pentru o perioadă limitată, costul acestui pachet beneficiază de o ofertă specială.
Bineînțeles, mai sunt și alte opțiuni mai puțin complexe, iar costurile încep de la 2.500 de lei.
Recoltarea se face imediat după naștere, fie naturală sau cezariană, la spital, indiferent că este public sau privat, de către medicul ginecolog. Procesul este rapid, durează doar câteva minute și nu prezintă riscuri pentru mamă sau copil.
,,Le sfătuiesc pe pacientele mele să se informeze pe acest subiect, din surse oficiale, de specialitate, și să aleagă banca ce le oferă posibilitatea de a recolta cea mai mare cantitate de celule disponibilă la naștere.” a explicat dr. Ioan Boleac, medic primar Obstetrică-Ginecologie.
Al treilea trimestru de sarcină și nașterea
În al treilea trimestru de sarcină se fac hemoleucograma completă, examenul de urină și testele de secreție vaginală. În plus, se măsoară tensiunea arterială și greutatea mamei. De asemenea, extrem de importantă este și ecografia morfologică de trimestrul trei. Investigațiile sunt gratuite.
În ceea ce privește nașterea, serviciile medicale spitaliceşti se acordă fără bilet de internare, indiferent de statutul de asigurat al pacientei şi se suportă din fondul de asigurări de sănătate. Însă, gravidele vor achita contravaloarea serviciilor hoteliere (cazare şi masă) cu grad ridicat de confort, peste confortul standard, acordate la cererea lor.
Pentru femeile care vor să nască la spitale private, costurile pentru nașterea naturală sunt în jur de 4000 de lei, respectiv 7000 de lei pentru cezariană, și variază în funcție de numărul de nopți de spitalizare, dimensiunea rezervei, dacă vor avea și însoțitor.