Istoria testelor de sarcină. Cele mai vechi datează din Egiptul Antic!

Ramona Dinescu
testele de sarcină

Testele de sarcină reprezintă niște instrumente extrem de folositoare pentru femeile moderne. Istoria lor nu doar că nu este una modernă și, mai mult decât atât, este împănată cu tot felul de preconcepții și practici neobișnuite.

Femeile Egiptului antic dar și cele din epoca medievală aveau la îndemână niște variante rudimentare de teste de sarcină care între timp au evoluat până la acele versiuni digitale ale epocii moderne. Essentialsbaby.com a parcurs istoria ciudată, însă extrem de interesantă a testelor de sarcină menite să le țină în suspans pe femeile care vroiau să știe dacă sunt însărcinate sau nu.

Testele de sarcină din Egiptul antic: grâu și orz, lapte matern și bere

Arheologii au descoperit un document hieroglific ce datează dinaintea anului 1350 ÎH care subliniază un test de sarcină fundamental: el spune că femeile care bănuiesc că sunt însărcinate trebuie să urineze pe semințe de grâu și orz. Dacă orzul crește, acest lucru înseamnă că femeia va avea un băiat, în schimb dacă va crește grâul, femeia va avea o fetiță. Dacă nu încolțește nimic, atunci femeia nu este însărcinată.

Un alt test provenit din aceeași traducere sugerează că femeia care bea lapte matern de la o lăuză și apoi vomită, sarcina este confirmată.

De curând a fost descoperit un alt test egiptean care presupune ca femeia să se așeze pe un amestec de bere și curmale. Din nou, dacă vomită înseamnă că este însărcinată. Probabil că te întrebi: oare aceste stări de vomă nu reprezintă de fapt principalul simptom al unei sarcini – grețurile matinale?

Testele de sarcină cu miere din Grecia antică

Hipocrate, medicul Greciei antice, credea că sarcina poate fi desoperită cu ajutorul unei băuturi consumate înainte de culcare. El recomanda, în cazul în care femei îi întârzia menstruația, să bea o băutură specială pe bază de miere. Dacă avea crampe și era balonată pe timpul nopții, înseamnă că era însărcinată.

Epoca medievală: profeții urinei

În epoca medievală au apărut acei profeți ai urinei, persoane care analizau privind urina unei femei care credea că este însărcinată.

În 1552, un text descria urina femeii însărcinate ca fiind „limpede, de culoarea pală aunei lămâi, cu o tentă de alb și cu un nor pe suprafața sa”.

Alții amestecau vin cu urină, nu pentru a bea, ci pentru a observa. Deoarece alcoolul poate reacționa cu proteina aflată în urină, acest test este destul de precis pentru cineva care  știe la ce anume să se uite.

Testele de sarcină ale anului 1500: testul ochiului

Jacques Guillemeau, un medic al secolului al 16-lea, pretindea că poți spune dacă o femeie este însărcinată, doar uitându-te în ochii ei și scria: „O femeie însărcinată are ochii adânci, cu pleoape mici, cu cearcăne și micuțele vene de la colțul ochilor umflate”.

Testul panglică din secolul al 17-lea

Testele pe bază de urină din anii precedenți erau încă populare în anii 1600, însă a apărut o nouă etapă. Doctorul Jan Steen a vizitat mai multe femei pe care le-a rugat să urineze într-un recipient în care a scufundat o panglică pe care ele apoi trebuiau să o miroasă: dacă li se făcea rău, se presupunea că sunt însărcinate.

Primele teste de sarcină

În 1928, cercetătorii germani Selmar Aschheim și Bernhard Zondek au inventat primul test care identifica hormonul de sarcină hCG în sângele viitoarei mame. În testul lor, urina femeii era injectată într-un cobai imatur. Dacă femeia era însărcinată, ovarele animalului arătau ca și cum ar fi gata de procreere, deși ele erau imature. Exista o singură problemă la acest test: animalele trebuiau să moară pentru ca cercetătorii să poată verifica starea ovarelor, lucru ce ar fi costat foarte mult și ar fi durat foarte multe zile, iar testele oricum nu erau foarte fiabile.

A apărut apoi un test similar folosind iepuri.

Noua eră a testelor de sarcină

Până prin anii 1970, știința a evoluat suficient astfel încât femeile să poată colecta urina casa pentru ca apoi să o ducă la medic sau la laborator.

Dar și acest lucru s-a schimbat prin apariția primului test de sarcină ce putea fi făcut acasă și care se vindea în America cu 10 dolari bucata în anul 1977. Era compus dintr-un flacon cu apă purificată, un tub de testare, o oglindă înclinată și celule roșii din sânge de oaie. Soluția trebuia ținută în frigider pentru câteva ore, dar testul oferea destul de multe rezultate fals negative. Elementul intimității l-a făcut însă destul de popular.

În anii 80, Unilever a produs primul test „one step”. Acest bețișor testa nivelul de HCG din urina femeii și este cel mai apropiat de testele de sarcină din ziua de azi. 15 ani mai târziu a apărut ultima inovație: în locul unei liniuțe albastre ce arăta sarcina, a apărut un ecran digital ce afișa un rezultat pozitiv.

Bineînțeles, cel mai bine este să consulți un medic, însă dacă ești nostalgică din fire, poți încerca și varianța cu orz și grâu.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa