7 mituri despre sarcina

Theodora Fintescu, redactor

Prima mea sarcina a debutat cu o scadere in greutate de doua, aproape trei kilograme. Si cu greata deloc matinala, greata in continuu, greata. Eram foarte ingrijorata de ce mi se intampla si sotul meu la fel. Ma simteam deja o mama iresponsabila pentru ca nu mancam ”cat pentru doi,” nu ma ingrasam, nu ma umflam si nu vomitam doar dimineata.

Asa cum niciun copil nu semana cu celalalt, nicio sarcina nu seamana cu cealalta. Femeile care au avut doua sau mai multe sarcini stiu asta. Unele femei iubesc perioada sarcinii, sunt asaltate de endorfine si plutesc pe un norisor al fericirii timp de noua luni. Dar sunt si femei pentru care cele noua luni de sarcina sunt un chin permanent, fizic si psihic: greata, kilograme in plus, picioare umflate, depresie. La ce sa te astepti atunci cand tocmai ai aflat ca esti gravida?

Probabil ca majoritatea lucrurilor pe care le vei citi sau pe care le vei auzi nu vor fi valabile si pentru sarcina ta. Pe langa simptomele pe care le poti avea sau nu, exista deja o seama de mituri despre care iti putem deja spune ca NU vor fi adevarate nici pentru tine, nici pentru alte gravide. Citeste-le aici si ignora-le de fiecare data cand cineva va insista sa ti le recomande. Majoritatea se refera la stabilirea sexului copilului si dateaza in mod evident din perioada in care ecografiile nu ne lamureau atat de timpuriu asupra acestui aspect. Dar mai sunt si altele, multe altele. Iata doar 10 dintre cele mai circulate:

In sarcina trebui sa mananci cat pentru doi.

Presiunea de a manca cat sa hranesti inca unul cat tine e nejustificata. Corpul tau isi va adapta nevoile si este posibil sa ti se faca foame multe mai des si cu un sentiment de urgenta pe care poate ca nu l-ai simtit pana acum. Corpul tau iti spune, Trebuie sa mananci acum, dar nu, nu trebuie sa mananci pentru doi.

Greata matinala apare in primele trei luni ale sarcinii.

Senzatia de greata si varsaturile sunt tipice pentru 80% din sarcini. Dar greata nu este neaparat matinala, si nu se sfarseste musai in luna a patra.

Forma burtii iti poate spune sexul copilului.

Metodele babesti de determinare a sexului copilului sunt nenumarate. Multe dintre ele se invart, natural, in jurul burtii. Se spune ca daca ai burta joasa e baiat, iar burta inalta e cu fata. Deasemenea burta rotunda e de fata iar cea tuguiata de baiat. Vei fi suprinsa cat de multa lume se va oferi sa ghiceasca sexul copilului dupa forma burtii, uscaciunea pielii sau presarandu-ti sare in cap, desi ai facut deja mai multe ecografii care au dat verdictul cat se poate de clar.

Sexul in timpul sarcinii poate dauna copilului.

Ideea ca sexul ar putea dauna copilului sau sarcinii este mai mult decat un mit, este o teama impartasita uneori de ambii parinti, alteori doar de unul dintre ei. Este cu siguranta de ajutor sa stii ca nu exista nicio baza medicala pentru o asemenea temere, dar daca simtiti ca ar fi o problema trebui sa dicutati cu partenerul vostru si apoi cu medicul care urmareste sarcina. Daca exista un pericol pentru sarcina, medicul va va recomanda explicit sa renuntati pentru o vreme la activitatea sexuala. De cele mai multe ori, nu este cazul iar activitatea sexuala este chiar recomandata.

Sportul este interzis in sarcina.

Dimpotriva, este foarte important ca gravida sa aiba activitate fizica, atat pentru o sarcina mai placuta si confortabila dar si pentru o nastere mai usoara si o recuperare dupa nastere mai rapida. Ceea ce nu este indicat este ca gravida sa inceapa o activitate sportiva cu totul noua in timpul sarcinii (nu este cazul sa va impliniti visul de a invata sa schiati chiar acum), dar daca erai o persoana activa inainte de a ramane insarcinata este recomandat sa continui sa ai activitate fizica intr-un cadru organizat special pentru gravide.

Exista alimente interzise care pot provoca pierderea sarcinii.

Ideea ca ai putea manca ceva care sa duca la pierderea spontana a sarcinii (avort) este teribil de angoasanta pentru gravida. Femeile care aud in stanga si in dreapta ca ficatul, sau semintele de in sau patrunjelul pot declansa un avort spontan ajung sa creada ca exista realmente o lista de alimente interzise de procurarea careia depinde viata copilului lor. Nu, nu exista aceasta lista de alimente interzise: urmeaza-ti instinctele de viitoare mama, mananca tot ce ai pofta sa mananci si uita de lista de alimente interzise.

Cofeina este interzisa in sarcina.

Cantitatile mari de cafea, 3-4 cani pe zi, pot fi intr-adevar daunatoare pentru fat si chiar si pentru mama. Dar daca esti hipotensiva, medicul s-ar putea chiar sa iti recomande o cafea mica de dimineata. Ceea ce este cu adevarat interzis in sarcina este fumatul, iar ca sa eviti un sevraj dur de nicotina chiar in primele saptamani de sarcina, ar fi bine sa te lasi de fumat chiar in momentul in care iti propui sa devii mama.

Anti-mit: Sarcina nu este o boala!

Cele noua luni de sarcina sunt inca invaluite de intrebari fara raspuns. Poate tocmai de aceea miturile infloresc in jurul acestei perioade misterioase si minunate. Dar daca vrei sa te bucuri de aceste noua luni, nu pleca urechea la toate sfaturile aparent binevoitoare. Nu uita, sarcina nu este boala ci o stare normala, iar vocea ta interioara este de multe ori mai avizata de cat o mie de sfaturi si mituri babesti.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa