Anestezia epidurală, ce avantaje are și când este interzisă

TOTUL DESPRE MAME
gravida spital

Anestezia epidurală. De multe ori, la scurtă vreme după bucuria confirmării sarcinii, cele mai multe dintre viitoarele mame se gândesc deja la modul în care vor aduce pe lume bebelușul. Natural sau prin cezariană? Durerile travaliului sunt greu de suportat? Care este cea mai potrivită anestezie?

Despre cea mai frecvent folosită metodă de ameliorare a durerilor în timpul travaliului, anestezia epidurală, despre modul în care aceasta se administrează, care sunt avantajele și dezavantajele acestei intervenții, am stat de vorbă cu doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Este firesc ca odată cu apropierea momentului nașterii, fiecare gravidă să știe care sunt opțiunile pe care la îndemână pentru ușurarea durerilor. Fiecare om percepe diferit durerea, cu atât mai mult o femeie însărcinată. Astfel se face că unele gravide folosesc tot felul de metode naturale pentru a nu resimți durerile ce apar începând din travaliu – yoga, aromaterapie, terapia florală Bach sau terapia muzicală etc, iar altele folosesc analgezice și calmante imediat ce aceste dureri au apărut. Dacă primele din această categorie doar diminuează percepția durerii, calmantele o blochează, inclusiv senzația de mișcare, ne-a spus dr. Vythoulkas.

Anestezia epidurală – tot ce trebuie să știe o femeie care dorește să o folosească

Anestezia epidurală, o intervenție cerută de foarte multe gravide, este o combinație de analgezice și anestezie ce este administrată în timpul travaliului, prin intermediul unui tub foarte subțire (cateter), în spațiul epidural al măduvei spinării. Această anestezie permite gravidei să rămână trează, conștientă, și să participe la nașterea fătului. Pentru introducerea cateterului, gravida stă întinsă pe pat, pe o parte, cu genunchii îndoiți și capul în piept sau în poziție de șezut, aplecată în față și obligatoriu nemișcată. După curățarea zonei lombare cu o soluție antiseptică, medicul anestezist va face în zona exactă o mică injecție cu un anestezic local. Apoi va introduce acul de epidurală în zona amorțită din jurul măduvei spinării.
Anestezia epidurală – gravidă nu are voie să se miște în timpul acestei manevre
Acul va fi extras ulterior, iar substanța de anestezie va fi injectată cu ajutorul cateterului, ce va fi lipit cu un plasture pentru a preveni dezlipirea, astfel că folosirea substanței va fi asigurată pe toată durata nașterii, de la travaliu până la momentul expulziei. Injectarea anesteziei nu durează mai mult de 20 de minute, iar după 15-20 de minute gravida va resimți căldură în zona feselor și furnicături în zona picioarelor, iar senzația percepută este cea de ”picioare grele”. „Din acest moment, intensitatea durerilor din timpul travaliului sunt mult diminuate, iar gravida se poate relaxa”, ne-a spus dr. Vythoulkas.

 

Dacă vrei să afli mai multe despre  sarcină și naștere citește și Cartea bebelușului pe care o găsești aici

Două tipuri de anestezie epidurală

Există două tipuri de anestezii epidurală, obișnuită și spinală. Dacă în timpul primului tip se injectează anestezicul periodic în spațiul epidural, în timpul anesteziei de tip spinal, anestezicul este injectat sub membrana exterioară ce acoperă măduva spinării și în interior.

Este important de știut faptul că anestezia epidurală se va face atunci când cervixul are o dilatație de 4-5 cm, iar viitoarea mamă se afla în travaliu. Și, la fel de important, a adăugat dr. Vythoulkas, nu este recomandată femeilor care folosesc medicamente anticoagulante, au un număr scăzut de trombocite, suferă o hemoragie sau de o infecție a sângelui, când există infecții la nivelul pielii de pe spate sau când travaliul este prea rapid, iar substanța injectată nu are timp să-și facă efectul.

Anestezia epidurală. Care sunt avantajele și dezavantajele

Printre cele mai importante avantaje ale acestui tip de anestezie se evidențiază starea mult mai relaxată a viitoarei mame în timpul nașterii, participarea acesteia la momentul nașterii (mai există însă și cazuri în care gravida adoarme pe masa de nașteri), amintirile mult mai puțin traumatizante despre naștere, iar în cazul unei operații de cezariană, recuperarea după o astfel de intervenție este mult mai puțin dureroasă.

Unul dintre cele mai importante dezavantaje ale epiduralei este posibila scădere rapidă a tensiunii (hipotensiune), caz în care este necesară administrarea intravenoasă de fluide, medicamente și oxigen. Un alt dezavantaj este reprezentat de posibilele dureri de cap ce pot să apară în urma scurgerii de lichid cefalorahidian din timpul introducerii cateterului. Mai pot apărea frisoane, tinitus, dureri de spate, senzație de greață sau dificultate în momentul urinării.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa