ARTICOL SUSȚINUT DE

Ce se întâmplă în corpul tău după ce naști și la ce semne trebuie să fii atentă

În perioada postnatală, te poți confrunta cu anumite probleme de sănătate. Iată la ce modificări trebuie să fii atentă și ce analize ar trebui să faci.

Oana Antonescu, redactor
mamă cu bebeluș pe piept
După naștere, monitorizarea sănătății tale ar trebui să fie la fel de importantă ca grija pentru bebeluș. Foto: Shutterstock

    Corpul tău trece prin câteva schimbări majore după naștere, deopotrivă fizice și emoționale. Procesul de recuperare este de durată, iar în tot acest timp, trebuie să fii atentă la semnele unor posibile complicații. Iată care sunt cele mai indicate analize după naștere și de ce este important să le faci.

    Venirea pe lume a bebelușului îți va acapara întreaga atenție și energie, dar grija pentru tine nu trebuie să fie ultima pe lista de priorități. Așa cum nou-născutul se adaptează în noua lume, la fel și corpul tău este nevoit să se adapteze unor schimbări majore ce survin după naștere. 

    Nu te aștepta să te recuperezi miraculos peste noapte. Procesul de vindecare poate dura de la câteva săptămâni la câteva luni. De cele mai multe ori, corpul tău are nevoie de tot atât timp cât a durat sarcina ca să-și revină. Nașterea unui copil este o experiență unică și emoționantă, dar este și o perioadă plină de schimbări pentru tine, iar unele nu sunt tocmai plăcute. În perioada postnatală, te poți confrunta cu anumite complicații, motiv pentru care monitorizarea sănătății tale ar trebui să fie la fel de importantă ca grija pentru bebeluș.

    Fiecare femeie experimentează în mod diferit schimbările aduse de naștere, dar câteva dintre ele sunt întâlnite la majoritatea femeilor. Află în continuare ce modificări sunt normale, la ce semne trebuie să fii atentă și care sunt cele mai indicate analize după naștere.

    Modificările hormonale

    După naștere, concentrația unor hormoni suferă modificări majore care se reflectă și asupra sănătății tale fizice și emoționale. Pe durata celor nouă luni de sarcină, organismul gravidei produce cantități mari de estrogen și progesteron, care au rolul de a menține sarcina și de a pregăti nașterea. După venirea pe lume a bebelușului, nivelul acestor hormoni scade brusc, ceea ce poate cauza o serie de schimbări: dureri de cap, transpirații nocturne, stări de irascibilitate, anxietate și tristețe care poate merge până la depresie. 

    Schimbările de dispoziție din perioada postpartum pot fi cauzate și de o problemă a glandei tiroide. Potrivit specialiștilor American Thyroid Association, între 5% și 10% dintre proaspetele mame dezvoltă tiroidită postpartum, o inflamație a tiroidei foarte similară tiroiditei Hashimoto. Din cauze încă neelucidate, sistemul imun al femeii produce anticorpi care „atacă” tiroida. 

    Tiroidita postpartum debutează la 1-4 luni de la naștere, iar în faza inițială, se manifestă prin:

    • anxietate;
    • insomnie;
    • palpipații (ritm cardiac accelerat);
    • oboseală;
    • pierdere în greutate;
    • irascibilitate. 

    La două treimi dintre proaspetele mame, boala evoluează către hipotiroidism (producție scăzută de hormoni tiroidieni), care se manifestă prin:

    • oboseală;
    • creștere în greutate;
    • constipație;
    • piele uscată;
    • depresie;
    • rezistență scăzută la efort.

    Funcția tiroidiană revine la normal după 12-18 luni de la naștere, însă 20% dintre femei rămân cu hipotiroidie pentru toată viața. „Tiroida poate suferi modificări pe parcursul sarcinii. De aceea, după naștere, este important să monitorizăm activitatea tiroidei prin analize specifice și să tratăm dezechilibrul hormonal pentru a combate manifestările postpartum”, recomandă asistent universitar dr. Antoanela Curici, medic primar medicină de laborator şi directorul medical Synevo România.

    Determinarea TSH, hormonul de stimulare tiroidiană, este testul iniţial în diagnosticul bolilor tiroidiene. Pentru o evaluare completă a funcției tiroidei, poți efectua un profil tiroidian

    Schimbările aparatului reproducător 

    Corpul tău suferă o mulțime de modificări după naștere, iar cele mai multe dintre ele au legătură cu aparatul reproducător. Uterul are nevoie de aproximativ 6 săptămâni pentru a reveni la dimensiunile normale. În această perioadă, poți resimți contracții uterine asemănătoare crampelor menstruale, care pot fi neplăcute. Dacă durerea este puternică sau dacă persistă mai mult de 6 săptămâni, mergi la medic pentru a investiga cauza. 

    După nașterea naturală, și vaginul suferă modificări. Odată ce ai încheiat etapa lohiilor, acele scurgeri vaginale normale după naștere, și ai reluat activitatea sexuală, te poți confrunta cu uscăciune vaginală și dureri la contactul sexual. Nivelul scăzut de estrogen este cauza disconfortului vaginal.

    La șase săptămâni de la naștere, după perioada lăuziei, ar trebui să efectuezi primul control ginecologic, indiferent dacă ai născut natural sau prin cezariană. Astfel, vei afla cât de bine te recuperezi după naștere. Medicul va examina inciziile de la operația de cezariană sau de la epiziotomie, vaginul și colul uterin, dar și aspectul sânilor și mameloanelor.

    „Acesta este momentul în care se recomandă și testarea Babeș-Papanicolau, pentru a verifica prezența unor modificări ale celulelor cervicale sugestive pentru cancerul de col uterin”, completează directorul medical Synevo. Pe durata sarcinii, testul este evitat de obicei, însă, dacă este necesar, rezultatul va fi interpretat având în vedere modificările fiziologice din timpul sarcinii. Este important ca, după naștere, să revii la frecvența normală, anuală, a testului de screening. 

    Incontinența urinară este o altă problemă cu care te poți confrunta după naștere. Sarcina exercită o presiune asupra mușchilor planșeului pelvin și mușchilor care controlează vezica urinară. După naștere, acești mușchi sunt slăbiți și te poți confrunta cu pierderi involuntare de urină. 

    Carențe de vitamine și minerale

    Este normal să te simți obosită și să ai o stare de slăbiciune în primele săptămâni de la naștere, dar aceste simptome pot fi cauzate și de un deficit de fier. „Anemia este o problemă de sănătate frecventă după naștere. Ea poate fi cauzată de pierderea de sânge din timpul nașterii, dar se instalează uneori chiar din timpul sarcinii”, spune medicul Antoanela Curici. 

    Anemia după naștere poate fi cauzată și de o afecțiune numită atonie uterină, caracterizată prin pierderea tonusului muscular uterin. Atonia uterină produce hemoragie postpartum, iar pierderile de sânge în cantitate mare duc la instalarea anemiei. Afecțiunea poate duce la complicații grave, cu risc fatal pentru mamă. 

    Analizele recomandate pentru depistarea anemiei sunt hemograma, împreună cu determinarea fierului (feritina), acidului folic (folați serici) și vitaminei B12. Prin aceste teste de sânge poate fi identificată cauza anemiei. În funcție de severitatea acesteia, deficitul de fier poate fi corectat cu suplimente alimentare pe cale orală sau prin administrarea de fier intravenos ori în perfuzie.

    Mergi de urgență la medic dacă ai o sângerare abundentă după naștere, puls crescut, hipotensiune, paloare a pielii, anxietate și/sau tremur. Lohiile sunt abundente în primele două zile după naștere, dar ar trebui să scadă cantitativ în săptămânile următoare și să nu dureze mai mult de 6 săptămâni.

    Dozarea calciului

    Și nivelul de calciu poate scădea după naștere. Pe durata sarcinii, necesarul de calciu crește și concentrația lui în organism poate scădea foarte mult în perioada postpartum. În cazul mamelor care alăptează, necesarul de calciu rămâne în continuare crescut. Studiile arată că, în perioada alăptării, femeile pierd 3%-5% din masa osoasă. 

    În cazuri rare, deficitul de calciu poate duce la hipocalcemie postpartum, o afecțiune care se manifestă prin spasme musculare, amorțeală în jurul gurii și în degete, irascibilitate și chiar convulsii.

    „Este important ca nivelul de calciu din sânge să fie monitorizat în mod regulat prin analize de sânge după naștere și, dacă este necesar, să se administreze suplimente sau alte tratamente cu calciu pentru a restabili nivelul normal al acestui mineral în sânge”, recomandă dr. Antoanela Curici. 

    Dozarea vitaminei D

    În special la femeile care alăptează, și nivelul vitaminei D poate scădea după naștere. În timpul alăptării, bebelușul ia o parte din vitamina D din laptele matern, ceea ce poate afecta concentrația din corpul mamei. Deficitul de vitamina D poate fi problematic atât pentru sănătatea mamei, cât și pentru bebeluș, deoarece această vitamină este implicată în absorbția calciului și în dezvoltarea oaselor copiilor. La mame, deficitul poate favoriza osteoporoza, iar la copii, rahitismul. Unele studii arată că deficitul de vitamina D contribuie și la anxietatea, respectiv depresia postpartum. 

    „Verificarea nivelului de vitamina D și suplimentarea ei, în funcție de nivelul circulant, sunt foarte importante după naștere. Cel mai bun indicator al statusului global al vitaminei D este un test de sînge numit 25-OH-vitamina D”, detaliază dr. Antoanela Curici. 

    În luna dedicată femeilor, Synevo România inițiază o campanie de informare și educare cu privire la importanța monitorizării stării de sănătate. În cadrul campaniei, femeile beneficiază de o reducere de 15% la pachete de analize de sânge. Sunt disponibile 3 profiluri de prevenție create de medicii de laborator Synevo: de bază, avansat și extins. Reducerea este valabilă atât online, cât și direct în centrele de recoltare Synevo, în perioada 01.03 – 30.04.2023.

    Te-ar mai putea interesa

    Te-ar mai putea interesa