Adevăruri despre sarcina cu gemeni

Marina Rosenfeld

La ce te poţi aştepta când aştepţi gemeni? Vei lua mai mult în greutate, vei avea nevoie de mai multe vitamine şi vei fi monitorizată cu grijă de obstetrician. Chiar dacă răsplata unei sarcini cu gemeni este dublă, sunt câteva aspecte demne de luat în seamă. Iată câteva lucruri surprinzătoare, așa cum sunt explicate de specialiştii de la American College of Obstetricians and Gynecologists, citaţi de parents.com:

 • Există două tipuri de gemeni: dizigoţi şi identici. Gemenii idenţici nu sunt chiar aşa de întâlniţi ca cei diferiţi sau dizigoţi pentru că asta presupune ca un singur ou fertilizat să se dividă, ceea ce se întâmplă rar. Gemenii dizigoţi se nasc atunci când două ovule separate sunt fertilizate de doi spermatozoizi diferiţi şi se implantează în uter în acelaşi timp.
 • Sansele să aveţi gemeni sunt mai mari dacă aveţi istoric de sarcini gemelare în familie.
 • Medicamentele de stimulare a fertilităţii cresc şansele să aveţi gemeni pentru că determină ovarele să elibereze mai mult de un ovul în momentul ovulaţiei.
 • Doctorul va diagnostica sarcina gemelară ascultând cu stetoscopul, auzind două inimi bătând sau pur şi simplu prin ecografie.
 • În timpul sarcinii, vei avea nevoie de 2700 de calorii zilnic și de vitamine şi minerale, la recomandarea medicului. Femeile însărcinate cu gemeni sunt mai susceptibile la anemie pentru că bebeluşii au nevoie  de mai mult fier ca să crească.
 • Bebeluşii vor avea între 2000 şi 2500 de g fiecare la final de sarcină. În prima parte a sarcinii, medicul vă va sfătui să vă îngrăşaţi cam 450 de g pe săptămână. La finalul sarcinii, ar trebui să câştigaţi mai mult de 450 de g pe săptămână.
 • Din cauza greutăţii în exces, sarcinile cu gemeni sunt mai dificile. E nevoie de odihnă, ia pentru a reduce umflăturile şi durerea de picioare se recomandă să le țineți în sus.
 • Medicul vă va monitoriza sarcina folosind ecografia (va măsura ritmul cardiac, nivelul de lichid amniotic şi creşterea bebeluşilor), va efectua exemenul colului uterin pentru a exclude semne de travaliu precoce şi va număra mişcările bebeluşilor pentru a se aigura că sunt sănătoşi şi energici.
 • Sarcinile gemelare au risc mare de naştere prematură, ruptură prematură a membranelor, creştere inegală, tensiune mare şi preeclampsie şi diabet. Medicul va monitoriza atent toate acestea de-a lungul sarcinii.
 • Există o rată mai mare a cezarienelor la gemeni. Este posibilă şi naşterea vaginală cu gemeni, dar depinde de poziţia şi greutatea gemenilor, sănătatea mamei şi sănătatea copiilor.
 • Travaliul e mai lung cu gemeni, dar naşterea propriu-zisă nu e mai lungă, pentru că gemenii se nasc la minute distanţă.
 • Cu siguranţă că poţi alăpta gemeni, dar e nevoie să asimilaţi încă 500 de calorii în fiecare zi pentru a produce lapte pentru amândoi. Dacă lucrurile nu merg bine, cere ajutoul unui consultant în lactaţie.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa